(FOTO) PMAN, inundată de români

1
181

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Ziua Europei centrul Chișinăului a fost scăldat în tricolor. Preț de patru ore, cât a durat concertul dedicat acestui eveniment, mesajele pentru și despre Basarabia au curs șiroi în Piața Marii Adunări Naționale, alături de ecouri similare ale cuvintelor românești și de interpreți de talie internațională.

Românii prezenți și-au etalat pe această cale capacitățile la scandat și fluturat tricolorul, care avea să devină vedeta serii, atrăgând atenția oficialităților, dar și-a interpreților ce urmau să evolueze, susținuți fiind și de către prezentator, care la un moment dat, după ce un grup format din tinerii aderenți ai Acțiunii 2012 au scandat „În inima noastră este România”, i-a susținut și-n clipa imediat următoare a făcut o remarcă îndrăzneață: „Bine c-ați recunoscut acest lucru!”, ceea ce-a permis promovarea mesajului în rândul miilor de oameni prezenți la eveniment.

Pe lângă invitații speciali, adică Antonia și DEEPCENTRAL, au mai evoluat Ionela Ţăruş şi Mihai Ungureanu, Ion Paladi, Mircea Palamari, Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraş, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Ana Barbu, Gheorghe Ţopa, Catharsis, Cristi Aldea-Teodorovici, Tania Cergă, Alex Calancea band, Cătălin Josan, membrii ansamblului „Fantezia”, dar și copii de la Centrul republican „Artico”.

Ion Paladi, artistul basarabean care s-a făcut auzit prin piesa sa intitulată „Dorul Basarabiei”, cucerind și publicul din PMAN prin talent, a reușit, alături de ceilalți artiști care au evoluat în scenă, să amintească de similitudinile dintre națiunea română și încercările la care au fost supuși moldovenii, adică românii în stânga Prutului, promovând idealul (re)unificării prin muzică.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Lăsați-ne să fim stăpâni în casa noastră de români, Țara să o întregim”, îndemnul dat, decorat cu notele muzicale ce aveau să îmbine talentul lui Ricky Ardezianu cu susurul vocilor publicului, confirmând că pluralismul opțional al societății nu discreditează reperele de bază, s-a făcut resimțit cu mare ușurință în spațiul rezervat concertului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iurie Sadovnic și Viorel Burlacu au zdruncinat sufletele românilor îndrăgostiți de versurile lui Vieru, piesa „Dragă Otee” alinând dorul interior și zbuciumul, făcându-i, paralel, pe cei prezenți, să fredoneze alături de artiști versurile mult îndrăgite, alături de cele ale piesei „Preacurată-i față pâinii”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anatol Dumitraș a ieșit în scenă afirmând: „Trăiască Basarabia!”, îndemnându-i pe toți să-și iubească din suflet patria. Adevăratul patriot din el a și cântat cu mare pasiune despre spațiul mirific basarabean.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Și Gheorghe Țopa, cel care cântă cu entuziasm enorm despre dragostea nemărginită, i-a invitat pe moldoveni să nu-și părăsească pământul sfânt, pentru că e păcat să pleci din Țara ta. Momentul imediat următor, feeric în sine, fiind adus de notele primăvăratice și vocea sa arhicunoscută, ce-a răsunat în casele oamenilor ani la rând, alinându-le dorul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cristi Aldea-Teodorovici a ieșit în fața mulțimii cu un mini-recital, care a constat în interpretarea piesei „Floarea soarelui” și „Noaptea marii beții”, ținând să zică că așteaptă cu nerăbdare să ajungem „cât mai curând alături de România”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prezența lui Cătălin Josan nu s-a lăsat mult așteptată. Făcându-și apariția însoțit de Alex Calancea Band, el a încântat publicul prin mesajul pieselor sale și-a precizat că „o să venim în UE împreună cu România”, remarca, însoțită de-un zâmbet generos, făcându-i pe românii prezenți să creadă că s-au pomenit la un adevărat concert patriotic. De asemenea, după interpretarea piesei „Răsai”, alături de Nicoleta Gavriliță, la văzul în fața scenei a unui tricolor, Cătălin Josan a făcut referință la el, arătându-se vădit interesat și de scandările „Basarabia e România”, care au decorat frumos peisajul din fața scenei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totuși, evenimentul nu s-a lăsat fără incidente. Tricolorul-vedetă, precum pomeneam inițial, n-a mai ajuns la final. Înainte de încheierea concertului simpatizanții Acțiunii 2012, singurii promotori ai acestui simbol la eveniment, au fost deposedați de el, smuls fiind din mâini în timpu-n care flutura, de către „tineri cu aspirații europene”, care s-au făcut nevăzuți în mulțime în doar câteva momente, oameni care susțin în cel mai „corect” mod democrația și dreptul la libera exprimare.

Dincolo de toate, nici promisiunile nu s-au lăsat mult așteptate. Dacă e să ne luăm după vorbe, să le și credem, atunci în 2014 vom aduce Europa la Chișinău la 9 mai, în același loc, adică-n PMAN, spațiu cu profundă încărcătură spirituală pentru istoria basarabenilor.

P. S. După toate aceste momente deosebite mai au curajul să zică unii că nu avem interpreți talentați și români adevărați în stânga Prutului?

P. S. S. Iar pentru final o simplă, dar importantă constatare: cum n-ai da, multe evenimente n-ar avea același răsunet fără românii noștri. Românii cuprinși în singura platformă reprezentativă, Acțiunea 2012.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ