Francofonia, un pas spre integrarea europeană

0
52

Moldova

Parlamentul Republicii Moldova, în comun cu Asociaţia franceză „Les Moldaviens” şi Fundaţia Jean Jaurcs, precum şi cu susţinerea Alianţei Franceze din Moldova, a organizat, sâmbătă 7 iulie, Forumul „Franţa – Moldova: Francofonia – o cale europeană pentru Republica Moldova”
La forum s-a discutat despre rolul Francofoniei în procesul de europenizare a Republicii Moldova, precum şi despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor economice şi culturale între cele două ţări.
La eveniment au participat Marian Lupu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Piere Andrieu, Ambasadorul Franţei la Chisinau, Jean – Jacques Combarel, preşedintele Asociaţiei „Les Moldaviens” şi ministrul Economiei si Comerţului Igor Dodon, precum şi oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile.
În cadrul discursului său, preşedintele legislativului, Marian Lupu a declarat că Republica Moldova, tinde de a se integra într-o Europă unită, în care rolul Francofoniei este unul major.
„Uniunea Europeana poate deveni un avocat temeinic al lumii francofone pe arena internaţională. Republica Moldova este o ţara a cărei istorie şi cultură au fost si sânt profund marcate de legătura cu acest spaţiu, iar latinitatea este elementul care ne desprinde de fostul spaţiu sovietic şi, concomitent, elementul care ne defineşte apartenenţa la cultura europeană”, a specificat Lupu.
De asemenea, Pierre Andrieu, Ambasadorul Franţei în Republica Moldova a declarat că Summit-ul Francofoniei din 2012 va fi organizat la Chişinău.
Oaspeţii francezi, prezenţi la eveniment, au ţinut să menţioneze că Francofonia este o cale spre europenizarea Republicii Moldova, estimând, totodată, contribuţia acesteia la dezvoltarea Francofoniei în Europa Centrală şi de Est.

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21574&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=88

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ