Frauda recensământului în RM: În Moldova peste 85% sunt români moldoveni şi vorbesc limba română

0
114
  1. BNS, acuzat de falsificarea rezultatelor recensământului: Unioniștii cer ca datele să nu fie validate

Datele recensământului au fost falsificate și nu trebuie luate în considerare. De această părere sunt Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” și deputatul român Constantin Codreanu, care au organizat astăzi o conferință de presă la acest subiect.

„Anul trecut 60% dintre chestionare erau numărate, iar procentajul celor declarați români depășea 30%, iar acum este de doar 7%. Este o disconcordanță neveritabilă, care nu poate fi explicată decât prin retușarea și falsificare procesului de recenzare”, a menționat președintele Mișcării Civice, Anatol Ursu.

Totodată, tinerii consideră că fraudarea recensământului este o acțiune, care are legătură cu noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

http://independent.md/bns-acuzat-de-falsificarea-rezultatelor-recensamantului-unionistii-cer-ca-datele-sa-nu-fie-validate/

 

  1. ”Tinerii Moldovei” reclamă fraudarea recensământului făcut public abia peste trei ani

Populaţia Republicii Moldovei are sub 3 milioane de locuitori iar 75% dintre locuitori s-au declarat moldoveni și 7% români, arată datele recensământului din 2014 anunțate vineri la Chișinău. ”Tinerii Moldovei” reclamă fraudarea sa și măsluirea datelor făcute publice la trei ani de la efectuarea acestuia.

În ceea ce priveşte limba vorbită: circa 23,2% dintre cei recenzaţi au declarat că vorbesc româna, iar 52,7 % – limba moldovenească.

 

 

 

Numărul raioanelor cu populaţie sub 50.000 a scăzut la şase, comparativ cu nouă în 2004. Raionul cu cea mai mica populaţie continuă să fie Basarabeasca. 18 oraşe au între 10.000 şi 20.000 de locuitori, în timp ce în 2004 erau 22 de astfel de oraşe.

http://revista22online.ro/70261597/tinerii-moldovei-reclam-fraudarea-recensmntului-fcut-public-abia-peste-trei-ani.html

 

  1. Liberalii acuză BNS că a fraudat recensământul: În Moldova peste 85% sunt români moldoveni şi vorbesc limba română

Publicarea datelor recensământului din 2014 de către Biroul Naţional de Statistică vineri, 31 martie, a stârnit primele nemulţumiri în rândurile formaţiunilor politice din Moldova. Conducerea PL a anunţat că nu recunoaşte datele recensământului şi solicită să fie organizat un nou studiu demografic. Potrivit liberalilor, majoritatea populaţiei consideră că vorbeşte limbă română şi nu moldovenească, aşa cum a prezentat BNS.
http://adevarul.ro/moldova/politica/liberalii-acuza-bns-fraudat-recensamantul-In-moldova-85-romani-moldoveni-vorbesc-limba-romana-1_58de1b685ab6550cb8d856cd/index.html

 

  1. Ana Guțu: „Nu știu dacă mai există state care-și numără cetățenii timp de trei ani”

După trei ani de chinuri ale facerii ne-am învrednicit în sfârșit și cu niște cifre deocheate, prezentate de Biroul Național de Statistică.

http://infoprut.ro/46876-ana-gutu-nu-stiu-daca-mai-exista-state-care-si-numara-cetatenii-timp-de-trei-ani.html

 

  1. Votat în Parlament! Modificarea Codului Audiovizualului obligă TV-urile să aibă 8 ore de produs autohton

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi modificarea Codul Audiovizualului, iar în forma sa actualizată legea va stopa și propaganda rusească deoarece radiodifuzorilor privaţi nu vor mai putea utiliza sigla altor posturi de televiziune din afara Republicii Moldova mai mult de două ore pe zi.

Modificarea Codului Audiovizualului obligă televiziunile să crească produsul autohton în orele de maximă audiență de la 4 la 6 ore. De asemenea, documentul stipulează că tv-urile trebuie să aibă 8 ore de produs autohton pe tot parcursul zilei. În același timp, o altă noutate în urma modificării Codului Audiovizualului este ca 80 la sută din produsul total să fie transmis în limba de stat.

http://diez.md/2017/03/30/votat-parlament-modificarea-codului-audiovizualului-obliga-tv-urile-sa-aiba-8-ore-de-produs-autohton/

 

  1. Recensământ: 75 la sută dintre cetățenii R.Moldova se declară moldoveni și doar 7 la sută români

Asociația „Unirea – ODIP” a anunțat un protest cu genericul „Recensământul a fost fraudat”. Tinerii unionişti susțin că nu recunosc rezultatele recensământului.

Partidul Liberal din Moldova contestă rezultatele Recensământului, menționând că datele sunt viciate și nu reflectă realitatea din Republica Moldova.” În mod cert în Republica Moldova peste 85 % sunt români moldoveni și vorbesc limba română. Trucarea acestui adevăr de nezdruncinat este premisă pentru speculații politice și folosește unor forțe de la Kremlin și instrumentelor lor fidele din Republica Moldova. În acest context, Partidul Liberal consideră acest recensământ ca fiind nul, nu va recunoaște rezultatele acestuia, solicită anularea lui și organizarea unui nou recensământ”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii.

http://www.rfi.ro/social-94165-recensamant-cetatenii-rmoldova-declara-moldoveni-romani

 

  1. La Brașov începe Festivalul „Basarabia – File din Poveste“

Anul acesta Festivalul sărbătorește cei 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Începând de astăzi și până pe 2 aprilie, Asociația Tinerilor Basarabeni organizează Festivalul „Basarabia – File din Poveste“, dedicat apropierii românilor de frații basarabeni de peste Prut.

http://www.radiomures.ro/stiri/la-brasov-incepe-festivalul-basarabia-file-din-poveste.html

 

  1. Scriitori basarabeni la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică din Brașov, ediția a XIV-a

Asociaţia Culturală „Libris Braşov” organizează în perioada 30 martie – 2 aprilie 2017 cea de-a XIV-a ediție a Târgul Internaţional de Carte şi Muzică la Business Park Brașov. Pentru această ediție au fost programate întâlniri cu mai mulți scriitori basarabeni. Joi, 30 martie, cititorii din Brașov au avut ocazia să discute cu autorul Vitali Cipileaga. S-a vorbit despre literatură, inspirație și, desigur, despre romanul său „În umbra pașilor tăi” apărut la Editura Bestseller.

http://ea.md/scriitori-basarabeni-la-targul-international-de-carte-si-muzica-din-brasov-editia-a-xiv-a/

 

  1. CORESPONDENȚĂ​. Cum au ajuns UE şi România „prioritare” la Tiraspol

„Agendele părţilor aflate în conflict şi ale actorilor internaţionali care sunt parte în negocieri nu sunt în întregime publice. Iar agenda de negociere a conflictului se schimbă frecvent”. Astfel rezumă profesorul Eugen Străuțiu, de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, starea de fapt în ceea ce priveşte dosarul „Transnistria”, ajuns deja la o vârstă îngrijorătoare – 25 de ani. „Acum trei ani, când am pornit proiectul, era o anumită agendă, acum e alta, s-au adăugat probleme noi sau au dispărut unele din punctele vechi”, adaugă profesorul Străuțiu, referitor la programul de cercetare pe care îl coordonează, Laboratorul de Analiză a Conflictului Transnistrean.

http://www.digi24.ro/opinii/corespondenta-cum-au-ajuns-ue-si-romania-prioritare-la-tiraspol-698040

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ