Functionarea sistemului informational la toate sectiile de votare este indoielnica.

0
55

Comisia Electorala Centrala (CEC) pune la indoiala posibilitatea functionarii sistemului informational unic la toate sectiile de votare, din cauza unor costuri financiare si tehnice.
Solicitat de Agentia INFOTAG, Eugen Stirbu, presedintele CEC, a declarat ca se prevede ca la alegerile locale, programate sa aiba loc pe 3 iunie, sa fie realizate doar proiecte pilot. „Sistemul informational unic va face posibila inregistrarea fiecarui cetatean care a participat la alegeri. Datele vor fi colectate pe serverul central al CEC-ului. Aceasta metoda va exclude votarea repetata. Se planuieste implementarea definitiva a noului sistem pina la parlamentarele din 2009”, a precizat responsabilul.

Potrivit modificarilor la Codul Electoral, alegerile vor fi validate daca vor intruni 25% din totalul alegatorilor, fata de 33%, anterior. Stirbu a afirmat ca anularea limitei de prezenta electorala in Moldova este inca prematura, societatea nefiind pregatita pentru aceasta schimbare. Alegatorul nevoit sa plece, dar care va dori sa participe la votare, va anunta structurile abilitate despre locul in care se va afla, cu 45 de zile inainte de ziua alegerilor. El va fi exclus de pe lista unei localitati si mutat pe lista alteia. Aceasta inovatie insa, este valabila doar in cazul alegerilor parlamentare.

In scrutinul local urmeaza sa fie alesi 898 de primari si aproape 12 mii de consilieri. Ca sa fie inregistrati, candidatii de consilier trebuie sa colecteze in prealabil cel putin 50 de semnaturi de la cetatenii domiciliati in localitatea respectiva, iar candidatii de primar – cel putin 150 de semnaturi ale sustinatorilor.

La inceputul anului 2007, in R.Moldova erau 2,44 mln. de cetateni cu drept de vot. Pe parcursul unui an, numarul lor s-a redus cu 1,4 mii persoane. 283,14 mii de cetateni cu drept de vot se afla temporar in strainatate (11,5% din total).

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ