Fusu: Misiunea mea este de a face fiecare copil să se mândrească că este român și vorbește limba română

0
122
Unire
  1. Proiectul privind instituirea zilei de 27 martie drept Ziua Unirii Basarabiei cu România a trecut de primul hop. A fost salvat de Reșetnicov

Proiectul legii privind instituirea zilei de 27 martie drept Ziua Unirii Basarabiei cu România și declararea acestei zile drept sărbătoare națională a Republicii Moldova a trecut de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Patru membri ai Comisiei, neafiliați Mihaela Spatari, Octavian Grama și Eugen Carpov și liberalul Roman Boțan, au votat pentru, iar democratul Anatolie Gorila și socialiștii Anatolie Labuneț și Ghenadie Mitriuc au fost împotrivă.

Totuși, documentul a trecut de Comisia parlamentară datorită democratului Artur Reșetnicov (fost comunist), care s-a abținut.

http://unimedia.info/stiri/proiectul-privind-instituirea-zilei-de-27-martie-drept-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania-a-trecut-de-primul-hop–a-fost-salvat-de-resetnicov-130895.html

 

  1. Inițiativa liberalilor care a agitat spiritele în Parlament a trecut de prima comisie

Ziua de 27 martie, când se marchează Unirea Basarabiei cu România din 1918, ar putea deveni sărbătoare națională și zi liberă în Republica Moldova. Un proiect de lege inițiat de parlamentarii Partidului Liberal a fost avizat pozitiv în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

http://moldnova.eu/ro/initiativa-liberalilor-care-agitat-spiritele-parlament-trecut-de-prima-comisie-14621.html/

 

  1. Fusu nu se lasă intimidată de Dodon: Misiunea mea este de a face fiecare copil să se mândrească că este român și vorbește limba română

Ministra Educației, Corina Fusu, nu se lasă intimidată de „frustrările lui Dodon” și își va continua „cu demnitate misiunea încredințată de PL la Ministerul Educației”. Declarația a fost făcută ieri, în cadrul unei reuniuni de partid organizată la Ungheni.

„Misiunea mea este de a face fiecare copil din această republică să se mândrească cu istoria milenară a poporului român, să se mândrească că este român și vorbește limba română”, a declarat Fusu, în contextul în care, acum o săptămână, președintele Igor Dodon i-a cerut public premierului Pavel Filip demiterea Corinei Fusu.

http://independent.md/fusu-nu-se-lasa-intimidata-de-dodon-misiunea-mea-este-de-face-fiecare-copil-sa-se-mandreasca-ca-este-roman-si-vorbeste-limba-romana/

 

  1. Bușoi, întâlnire cu un important politician din Republica Moldova

Cristian Bușoi – europarlamentar al Partidului Național Liberal (PNL) a avut luni o întâlnire cu un important politician din Republica Moldova.

Astfel, este vorba despre deputatul Anatol Șalaru (foto jos), fost ministru al Transporturilor și al Apărării. Bușoi (președintele PNL București) s-a întâlnit luni cu Șalaru, eurodeputatul susținând că parlamentarul de la Chișinău i-a vorbit despre „un proiect politic care să adune forțele democratice ce vor apropierea Moldovei de România și de Uniunea Europeană”.

http://psnews.ro/busoi-intalnire-cu-un-important-politician-din-republica-moldova-169152/

 

  1. Deputat de la București, despre experiența votului uninominal în România: Doar a stimulat accederea baronilor locali în Parlament

„În legislatura 2012-2016, în urma implementării unui sistem mixt în România, numărul parlamentarilor a crescut la 588 (în legislaturile 1990-2008, numărul deputaților și senatorilor a variat între 460 și 486). În 2016, s-a revenit la sistemul proporțional și actualul legislativ are 466 aleși. Uninominalul nu a încurajat responsabilizarea mai puternică a aleșilor de către alegători, așa cum se spera, ci a avut drept consecințe numeroase anomalii – candidați care intră în Parlament de pe locul 3 într-un colegiu, la redistribuire, cât și apariția unor baroni în Parlament, care au o putere financiară mai mare de a-și finanța campania”, spune Matei Adrian Dobrovie.

http://unimedia.info/stiri/deputat-de-la-bucuresti–despre-experienta-votului-uninominal-in-romania-doar-a-stimulat-accederea-baronilor-locali-in-parlament-130845.html

 

  1. Majoritatea populației din municipiul Chișinău au declarat că vorbesc limba română. Numărul etnicilor ruși din R. Moldova a SCĂZUT cel mai mult timp de zece ani. Cei care se declară români, mai MULȚI

Municipiul Chișinău este singura localitate din Republica Moldova unde cetățenii care au declarat că vorbesc limba română sunt mai mulți decât cei care au spus că vorbesc limba „moldovenească”, arată datele recensământului din 2014, prezentate de Biroul Național de Statistică la 31 martie 2017, transmite Romanian Global News.

De asemenea, ponderea celor care se declară români este printre cele mai mari în Chișinău, unde au reușit să fie recenzați numai 59 la sută dintre locuitori, potrivit datelor BNS.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/economic–social/24443-2017-04-04-10-07-48.html

 

  1. Eurodeputatul PSD Victor Negrescu: „Moldova trebuie ajutată inteligent prin asistența macrofinanciară UE

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a afirmat, marți, că Republica Moldova trebuie „ajutată inteligent, prin asistența macrofinanciară UE, fiind necesar în acest sens să avem stimuli corecți și condiții măsurabile și realizabile”.

E important, în viziunea lui Negrescu, „să nu prevaleze fantezii politice care pot afecta parcursul european al Republicii Moldova”, interesul tuturor, și mai ales al României, fiind susținerea progreselor înregistrate.

Deputatul european, raportor al Grupului S&D în Comisia de Buget a PE, cu privire la alocarea finanțării macrofinanciare către Republica Moldova, a făcut o serie de amendamente la raportul cu pricina, vizând „progresul important realizat de Moldova în consolidarea statului de drept și implementarea condițiilor din Acordul de Asociere”.

http://www.publika.md/eurodeputatul-psd-victor-negrescu-moldova-trebuie-ajutata-inteligent-prin-asistenta-macrofinanciara-ue_2943961.html

 

  1. Medicii din Rep. Moldova, stagii de pregătire în România

Medicii traumatologi din Republica Moldova ar putea fi instruiți de specialiști din România să facă artroplastie. Procedura prevede aplicarea endoprotezelor la şold şi genunchi. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi bilaterale dintre ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan şi ministrul Sănătății de la București, Florian-Dorel Bodog.

http://infoprut.ro/46902-medicii-din-rep-moldova-stagii-de-pregatire-romania.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ