Fusu respinge doleanța lui Dodon: „Suntem români și în școli se va studia istoria românilor”

0
134

 

  1. Fusu respinge doleanța lui Dodon: „Suntem români și în școli se va studia istoria românilor”

Ministerul Educației nu va satisface cererea președintelui Igor Dodon privind introducerea disciplinei Istoria Moldovei în școli. Cu o reacție în acest sens a venit ministra Corina Fusu.

Potrivit ministrei, în școli se va studia limba și literatura română, istoria românilor și cea universală, deoarece „suntem români” și ne „identificăm” cu istoria poporului român.

„În școli se va studia limba și literatur română și istoria românilor și cea universală după curricula școlară. Noi suntem români și ne identificăm cu istoria și limba poporului român”, a comentat Fusu cererea președintelui Dodon.

http://independent.md/fusu-respinge-doleanta-lui-dodon-suntem-romani-si-scoli-se-va-studia-istoria-romanilor/

 

  1. „Ziua Unirii Basarabiei cu România”, mărul discordiei în Parlament: Socialiștilor li se cere să renunțe la pașapoartele românești

Fracțiunea PSRM cere Parlamentului să condamne decizia deputaţilor de la București de a numi ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională și de ai pedepsi pe liberali, care au înregistrat o inițiativă, prin care se cere ca ziua de 27 martie să fie declarată sărbătoare națională și în Republica Moldova.

„PSRM cere ca Parlamentul să ia atitudine față de aceste decizii și Ministerul de Externe să vină cu o poziție oficială vizavi de această declarație. Avem și partide la Chișinău care primesc bani din visteria țării, dar slujesc și promovează interesele altor state”, a declarat socialistul Grigore Novac.

În replică, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că fracțiunea pe care o conduce respinge inițiativa socialiștilor și a amintit că unirea din 27 martie a fost făcută de către moldoveni.

http://independent.md/ziua-unirii-basarabiei-cu-romania-marul-discordiei-parlament-socialistilor-li-se-cere-sa-renunte-la-pasapoartele-romanesti/

 

  1. ICR: Ziua Unirii Basarabiei cu România – 27 martie – sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului

Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, organizează o serie de evenimente în România și Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu țara.

Potrivit unui comunicat al Direcției Comunicare și IT a ICR, transmis vineri AGERPRES, duminică, 26 martie, de la ora 18,00, Teatrul „Nottara” din București va susține pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți spectacolul „Funcționarul destinului” de Horia Gârbea, în regia Ancăi Maria Colțeanu. În aceeași zi, de la ora 19,00, Teatrul Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul le propune bucureștenilor, la Teatrul „Nottara”—sala „Horia Lovinescu”, spectacolul „Cu jăraticul pe buze”, după romanul lui I. Iachim, în regia lui Gheorghe Mândru.

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/03/17/icr-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania-27-martie-sarbatorita-pe-ambele-maluri-ale-prutului-12-36-26

 

  1. Ședință comună a guvernelor de la București și Chișinău în cinstea zilei de 27 martie

Cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, guvernul Republicii Moldova va avea o ședință comună cu cel de peste Prut. Unul dintre partidele de la Chișinău au propus săptămâna aceasta ca data de 27 martie să devină sărbătoare și în Repiblica Moldova.

http://www.evz.ro/sedinta-comuna-a-guvernelor-de-la-bucuresti-si-chisinau.html

 

  1. La Ploieşti, România, se va desfăşura, în premieră, Expoziţia “Republica Moldova prezintă”

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului (MIEPO), Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi Consiliul Judeţean Prahova, vor organiza, în premieră, Expoziţia “Republica Moldova prezintă”, care se va desfăşura în mun. Ploieşti, judeţul Prahova, în perioada 27–29 aprilie curent, informează MOLDPRES.

http://www.eurotv.md/stire-la-ploiesti-romania-se-va-desfasura-in-premiera-expozitia-republica-moldova-prezinta

 

  1. Moldovenii de peste Prut vor să le vizităm țara în calitate de turiști

Oficialii de peste Prut vor să ne convingă să le vizităm țara, în calitate de turiști. Alin Pătru (foto), membru al consiliului de administrație al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, a venit în țara noastră la conferința regională Romanian Travel Forum, desfășurată zilele trecute la Le Château – Castelul din Inima Capitalei, cu intenția declarată de a îi ajuta pe români să depășească clișeele legate de țara vecină.

http://www.libertatea.ro/stiri/moldovenii-de-peste-prut-vor-sa-le-vizitam-tara-calitate-de-turisti-1777098

 

  1. Consultări politice interministeriale româno-române

O nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-române au avut loc ieri, 16 martie, la Chișinău. Delegaţia din Rep. Moldova a fost condusă de viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii, iar cea de la București de către secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Dan Neculăescu, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, în cadrul consultărilor, cei doi oficiali au discutat în special agenda europeană a Republicii Moldova, cooperarea în domeniul economic, promovarea proiectelor energetice.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24299-2017-03-17-09-55-35.html

 

  1. Pavel Filip va efectua o vizită de lucru în România

Prim-ministrul Pavel Filip a avut vineri, 17 martie, o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, în contextul vizitei sale de lucru în România, care va avea loc pe 23 martie, la Piatra Neamţ, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

http://adevarul.ro/moldova/politica/pavel-filip-efectua-vizita-lucru-romania-1_58cbefac5ab6550cb86c2973/index.html

 

  1. Ghimpu, către Dodon: Nu Istoria Românilor a divizat societatea, dar cei care ne-au ocupat şi ne-au impus o limbă, istorie şi identitate falsă!

„Condamn poziţia exprimată astăzi de Igor Dodon, potrivit căreia disciplina Istoria Românilor trebuie să fie eliminată din curriculum-ul instituţiilor preuniversitare şi înlocuită cu aşa-zisa „Istorie a Moldovei”. Experienţă tragică a românilor moldoveni, care în perioada sovietică a suferit vitregiile unui profund proces de deznaţionalizare, unde românofobia şi antiromânismul au constituit politică oficială de stat, impune astăzi şi de acum înainte dezideratul rostirii clare şi fără ambiguităţi a adevărului despre identitatea naţională, despre istoria, limba şi cultura noastră”, a scris Mihai Ghimpu.

http://adevarul.ro/moldova/politica/ghimpu-dodon-nu-istoria-romanilor-divizat-societatea-cei-ne-au-ocupat-ne-au-impus-limba-istorie-identitate-falsa-1_58cb14855ab6550cb8664d08/index.html

 

  1. Ce face Dodon la Moscova

„După victoria de la alegerile prezidenţiale, oamenii au văzut lumina”, i-a spus Igor Dodon patriarhului Kiril la Moscova. Dodon vrea să construiască şi o biserică în cinstea unui sfânt rus, scrie În Profunzime.  Șeful statului a plecat ieri la Moscova și va participa alături de membrii Consiliului economic pe lângă președinte la un forum al oamenilor de afaceri.

Parlamentul Republicii Moldova examinează posibilitatea de a nu participa la Adunarea Parlamentară a CSI care va avea loc la Sankt Petersbourg, Rusia, în perioada 26-28 martie 2017, anunţă Deschide.md. 

http://moldnova.eu/ro/stirile-diminetii-ce-face-dodon-la-moscova-13986.html/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ