Găgăuzia propune ca Moldova să fie o federaţie cu trei subiecţi

2
87

Comitetul Executiv şi deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei consideră că actuala criză constituţională din Moldova provocată ca urma a nealegerii preşedintelui determină necesitatea adoptării unei noi Constituţii.

După cum transmite INFOTAG, despre aceasta se spune în scrisoarea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, adresată preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu. În opinia başcanului, noua Constituţie ar putea soluţiona problema unirii ţării.

„Pentru aceasta prin referendum trebuie adoptată o nouă Lege supremă, care să prevadă o nouă structură a ţării – un stat federativ cu trei subiecţi: Moldova, Găgăuzia şi Transnistria”, consideră Formuzal, care a menţionat că trebuie determinate drepturile şi obligaţiunile subiecţilor federaţiei, precum şi trebuie consolidat în mod constituţional statutul limbii ruse ca limbă oficială.

O comisie specială, constituită în ianuarie în Găgăuzia, a prezentat 70 de completări şi modificări la articolul 14 al Constituţiei Moldovei, În special, comisia se pronunţă pentru alegerea directă a preşedintelui, precum şi pentru ca la formarea Parlamentului cinci din 101 deputaţi să fie aleşi după circumscripţiile uninominale pe teritoriul Găgăuziei.

De asemenea, Găgăuzia insistă asupra introducerii în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia în cazul în care statutul Republicii Moldova se va schimba ca stat independent, poporul autonomiei îşi rezervă dreptul la autodeterminare externă.

Comitetul Executiv susţine că după ce proiectul va fi aprobat de Adunarea Populară, acesta va fi transmis Comisiei constituţionale republicane, unde nu există nici un reprezentant al Găgăuziei.

2 COMENTARII

  1. gagauzia… o regiune care sustine reintregirea neamului romanesc :). MULTUMESC gagauzeni, stim ca putem conta pe ajutorul vostru. P.S. anul acesta de 1 decembrie am sa vin si eu la chisinau sa sarbatoresc ziua nationala a romaniei ( romanilor ). TRAIASCA, TRAIASCA, TRAIASCA MOLDOVA, ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA !!!

  2. constantine, care reintragire a neamului romanesc, nu vezi ce vor muistii astea, limba rusa limba de stat, asta ne ingenuncheaza si ne desparte inca pe 100 de ani, poporul autonomiei sasi rezerve dreptul de autodeterminare, care popor?? 1000 de oameni ca mai multi nu cred ca sunt

LĂSAȚI UN MESAJ