Gâlceava moldoveneascã

0
23

delegatie_republica_moldova9.jpgSUPÃRATI Prezenti ieri, la Vaslui, doi presedinti de raioane din Republica Moldova au declarat cã se pregãteste o miscare de protest în mai multe zone, împotriva deciziilor antiromânesti ale guvernãrii de la Chisinãu.

Scandalul de la granita româno-moldoveneascã a fost amplificat dupã ce mai multe delegatii românesti au fost împiedicate sã intre în Republica Moldova, pe motiv cã nu au documente în original. Delegatiile românesti s-au întors acasã pe la Vama Albita, însã a urmat o rafalã de declaratii antiromânesti din partea liderilor de la Chisinãu. Ieri, la Vaslui au fost prezenti doi presedinti de raion din Republica Moldova. Acestia s-au arãtat extrem de supãrati vizavi de modul în care Guvernul de la Chisinãu întelege sã trateze românii din România si românii din Republica Moldova. Cei doi presedinti de raion au spus cã, în caz cã Guvernul nu-si revizuieste atitudinea, vor trece la manifestãri ample.

Tot mai multe voci din Basarabia se ridicã împotriva deciziilor si declaratiilor presedintelui comunist Vladimir Voronin. Ultima ispravã a oamenilor presedintelui moldovean, respectiv blocarea accesului în vama de la Leuseni a sapte delegatii românesti plecate la zilele orasului Chisinãu, a inflamat tare spiritele între basarabeni. „Ceea ce se întâmplã acum în Republica Moldova este din vina celor care sunt la guvernare si a problemelor pe care le au”, a spus Valeriu Beril, presedintele raionului Stefan Vodã, prezent ieri la Vaslui. Acesta crede cã „în cel mai scurt timp, comunistii de la Chisinãu vor pleca în istorie, cu tot cu atitudinea lor fatã de România”. Valeriu Beril a criticat în termeni foarte duri atitudinea conducerii din Republica Moldova, care „si-a permis sã atace România, desi noi gândim altfel”.

Se pregãtesc miscãri de stradã pro-România?

În opinia lui Ion Ciontoloi, presedintele raionului Cãuseni, în Republica Moldova se vor petrece mai multe schimbãri, pentru cã basarabenii s-au sãturat de modul în care sunt condusi de la Chisinãu. „În 21 de raioane, au fost alesi presedinti care nu sunt comunisti, din totalul celor 32 de raioane din Republica Moldova. Ceea ce se petrece, gesturile si declaratiile conducerii de la Chisinãu, ne aratã cã aceasta este în agonie. Noi, cei 21 de presedinti necomunisti, suntem total nemultumiti de starea de lucruri din Republica Moldova, si mã refer aici la toate scandalurile care au apãrut între noi si România”, a spus Ciontoloi. Atât Ciontoloi, cât si Beril, au acuzat în termeni duri modul în care liderii de la Chisinãu înteleg sã respecte relatiile cu România. „Nu uitati, suntem 21 de presedinti necomunisti, o fortã de care vor trebui sã tinã seama. Dacã vor mai continua cu aceste declaratii antiromânesti, ne vom întoarce la manifestãrile de protest, inclusiv cele stradale. Dacã stãm 4 luni si pichetãm non-stop Presedintia si Parlamentul, sunt convins cã vom schimba lucrurile. Suntem multi, foarte multi în Republica Moldova, cei care s-au sãturat de atitudinea actualilor conducãtori ai statului si vom iesi în stradã, pentru a protesta”, a amenintat presedintele raionului Stefan Vodã.

delegatie_republica_moldova7_anastasia_hancu.jpg„Suntem români, vorbim limba românã”

„Noi suntem români. Familia mea este formatã din cinci persoane, din care trei copii si-au fãcut studiile în România. Suntem români si vorbim limba moldoveneascã. Mama, tara mamã, ne-a lepãdat, acum trebuie sã ne primeascã înapoi, asa cum suntem. Nu mai vrem sã fim folositi de cei aflati la putere, care se rãzboiesc cu România” – Anastasia Hâncu, director Raionul Stefan Vodã.

„Nu vom tine cont de mintea celor de la Bucuresti”

„Noi nu vom tine cont de mintea celor de la Bucuresti, dupã cum nu vom tine cont nici de ceea ce vor cei de la Chisinãu. Noi vorbim aceeasi limbã, de o parte si alta a Prutului. Tot Moldova este si aici, si acolo, mãmãligã se spune si la noi, si la ei, si o mâncãm cu plãcere pe ambele maluri ale Prutului. Râul Prut se spune si într-o parte, si-n cealaltã. Trebuie sã tinem aproape de raioanele din Republica Moldova, pentru a-i ajuta” – Vasile Mihalachi, vicepresedinte CJ Vaslui.

de Daniel TANASUC – Adevarul de Vaslui

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ