Garanţia de 500 de euro solicitată de România pentru eliberarea vizelor „ nu este o politică a UE”

1
121

„Obligarea tuturor solicitanţilor de vize de a poseda suma fixă de 500 de euro nu este o politică a Uniunii Europene”, a declarat într-un interviu pentru Info-Prim Neo Dirk Lorenz, ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Solicitat să spună dacă noul Cod al vizelor al Uniunii Europene, intrat în vigoare la 5 aprilie 2010, îi poate ajuta pe moldoveni să scape de garanţia de 500 de euro pentru viza de intrare în România în calitate de ţară-membră a UE şi dacă această garanţie este o cerinţă a României sau a UE, Dirk Lorenz a declarat că obligarea tuturor solicitanţilor de a poseda suma fixă de 500 de euro nu este o politică a Uniunii Europene, ea urmând să fie calculată individual pentru fiecare persoană.

„În conformitate cu regulile UE, solicitanţii de vize trebuie să demonstreze că posedă mijloace minime pentru a acoperi costurile presupusei şederi în UE (şi întoarcerea lor ulterioară în Moldova). Pentru a estima cuantumul mijloacelor minime de existenţă, fiecare stat membru indică o sumă zilnică de referinţă care ar trebui să reflecte costurile de trai în respectivul stat. Aceste sume NU sunt fixate de către UE. Mijloacele minime de existenţă necesare ar trebui, mai mult decât atât, să fie evaluate individual (adică luând în calcul durata, destinaţia şi scopul călătoriei). Va rog să aveţi în vedere că în acest moment România nu eliberează vize Schengen, ci doar vize care permit titularului să călătorească exclusiv în România”, a declarat pentru Info-Prim Neo Dirk Lorenz, ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Senatul României a respins, la începutul lunii februarie, un proiect de lege prin care cetăţenii Republicii Moldova ar fi putut intra în România fără să facă dovada că dispun de 500 de euro pentru întreţinere în perioada şederii în România. Nici Guvernul român nu a susţinut proiectul.

Anterior, în cadrul vizitei la Chişinău, în luna ianuarie, preşedintele României a explicat că prezentarea contului bancar de 500 euro este o condiţie europeană, pe care România trebuie să o îndeplinească. Totodată, Traian Băsescu a spus că Bucureştiul îi va cere Bruxellesului să anuleze această obligativitate pentru obţinerea vizei româneşti de către cetăţenii Republicii Moldova. Iar contul din bancă ar putea fi înlocuit cu o declaraţie pe proprie răspundere a deţinerii mijloacelor băneşti de către solicitantul de viză.

sursa: INFO-PRIM-NEO

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ