Ghibu şi Titulescu comemoraţi la Chişinău

0
48

Zilele acestea, la Chişinău sunt comemoraţi Onisifor Ghibu (născut la 31 mai 1883), militant pentru Unire, autor a numeroase studii despre Basarabia, şi Nicolae Titulescu (125 de ani de la naştere), mare diplomat şi om politic român.
La Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală, care împlineşte 15 ani de la fondare, au demarat, marţi, o serie de manifestări dedicate celor două personalităţi ale culturii româneşti – un moment aniversar cu genericul „O bibliotecă simbolizând o ţară”, un simpozion de istorie cu genericul „Nicolae Titulescu şi Europa”, un salon de carte, cu inaugurarea expoziţiilor din donaţiile oferite de Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Fundaţia europeană „Nicolae Titulescu”, expoziţii de documente şi fotografii, lansări de carte etc.

Alexandru Corduneanu: „O sărbătoare a cărţii şi a simţirii româneşti”
Viceprimarul de Chişinău, Alexandru Corduneanu, a spus că Onisifor Ghibu şi-a lăsat amprenta, în Basarabia, nu doar în anul 1918, dar şi în 1989, prin înfiinţarea bibliotecii care îi poartă numele – prima bibliotecă de carte românească din Republica Moldova. Biblioteca „O. Ghibu” este una din cele 36 de filiale – instituţii culturale ale Bibliotecii municipale „B.P.Hasdeu”, este o instituţie apreciată, unde au loc evenimente culturale de marcă, pentru oamenii de ştiinţă, de cultură etc. „Ţinem la această bibliotecă şi dorim ca ea să se dezvolte în continuare. Pentru dezvoltarea acestor instituţii culturale este nevoie de alocarea mai multor bani de la bugetul municipal. Este necesar să investim în biblioteci, în şcolile de artă etc.”, a mai spus Corduneanu.
La rândul său, consilierul cultural al Ambasadei României, Vasile Nanea, a menţionat că cele două figuri emblematice ale spiritualităţii româneşti, Onisifor Ghibu şi Nicolae Titulescu, două destine de excepţie, cu atâtea similitudini şi-au păstrat verticalitatea, în pofida mai multor încercări la care au fost supuşi, inclusiv închisoarea. „Ei au rămas în istorie şi în memoria poporului român, care va vorbi despre ministrul Europei (Titulescu) şi eminentul pedagog Onisifor Ghibu, care a scris peste 500 de cărţi şi studii, cele mai multe despre Basarabia. Biblioteca aceasta este un sanctuar de spiritualitate românească”, a precizat Vasile Nanea.

Nu au putut obţine viză pentru România
Directorul Biblotecii Metropolitane Bucureşti, Florin Rotaru, unul din promotorii înfiinţării bibliotecii Ghibu la Chişinău s-a referit la două proiecte care vizează Republica Moldova. Unul din acestea, eurocertificarea (proces la care Republica Moldova participă datorită demersurilor României), permite bibliotecarilor să lucreze în orice ţară, indiferent dacă au fost încheiate acorduri de recunoaştere a diplomelor de studii. Doi bibliotecari basarabeni, care urmau să meargă în iunie în Franţa, în cadrul proiectului, au ratat plecarea din cauză că nu au putut obţine viză pentru România. Vasile Nanea a spus că, „se întâmplă, din păcate, astfel de lucruri neplăcute şi nedorite”. El a precizat că acordarea vizei durează 5 zile şi de aceea actele trebuie depuse din timp. Un alt proiect, potrivit lui Florian, este elaborarea bibliotecii virtuale a României, care va conţine toată cultura românească, de pe toate meridianele lumii.

Biblioteca Ghibu – somată să elibereze sediul actual
Potrivit directorului bibliotecii Ghibu, Elena Vulpe, recent au fost reiterate zvonurile privind eliberarea sediului actual, care aparţine Palatului Republicii. Aşa cum s-a întâmplat, cu câţiva ani în urmă, cu Teatrul „Eugene Ionesco”, care a fost obligat să elibereze sediul din incinta Palatului. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a spus că Biblioteca Ghibu este una din cele mai dinamice biblioteci, dar şi cea mai hărţuită. „Biblioteca a dat dovadă de rezistenţă fizică şi intelectuală, pentru că au fost şi rămân ameninţările şi avertizările de a părăsi localul în care se află”, a spus Cimpoi. Despre destinul greu şi, totodată, frumos al bibliotecii au vorbit ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, scriitorul Ion Hadârcă etc.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20921&cat=Cotidian National&rub=Cultura&num=66

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ