Ghimpii din calcaiul Moscovei

0
91

Minutul de reculegere solicitat luni, 26 aprilie a.c., de catre presedintele Mihai Ghimpu parlamentarilor de la Chisinau a fost un inspirat remember al clipei in care, in mod temerar, 278 de votanti si semnatari ai Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova au oficializat ruperea acesteia de statul sovietic. 229 sunt si azi in viata, iar 49 au trecut Styxul… Cum procurorii au constatat, la finele lunii trecute, ca originalul declaratiei mentionate a ars pe timpul evenimentele din 7 aprilie 2009, gestul simbolic de reconstituire a acelui document istoric vine intr-un moment cand Rusia pare incremenita in proiect.

Ce a devenit Parada de la Moscova? Pretextul pentru „a strange centura” Comunitatii Statelor Independente. Asa incearca Putin sa refaca imaginea uniunii de state abolita de Boris Eltin! Adica si prin prezenta detasamentelor furnizate pentru defilare de tari ex-sovietice. Ii recomandam sa reflecteze atat la faptul ca o parte a presei moscovite l-a etichetat deja ca fiind rupt de realitate, cat si la anuntul public facut de presedintele Medvedev, la putin timp dupa intrevederea sa cu omologul american, la Praga. Acela ca ia in calcul candidatura proprie la urmatoarele alegeri prezidentiale. Clar, nu?

Daca in weekend premierul a vizitat o unitate militara – nu este vorba de cel de la Bucuresti, ar fi fost o minune, ci de cel de la Chisinau, care, ironia sortii a facut sa intre chiar intr-un tanc si sa-l conduca! -, luni, 26.04.2010, Vlad Filat a reamintit Parlamentului de peste Prut ca toate actiunile guvernului actual sunt specifice procesului de integrare europeana. Deci, nu cea dorita de Moscova.

Cine puncteaza din nou, inteligent, in relatia cu autoritatile de la Chisinau? Presedintele Traian Basescu. Primirea la Bucuresti a lui Mihai Ghimpu – pe care il trateaza ca pe egalul sau – vine intr-un moment cand propagandistii rusi au scos, din cuferele lui Stalin, etichetari vetuste, cu care spera sa il intimideze pe presedintele interimar al celuilalt stat roman – dintre Prut si Nistru. Acordurile care vor fi semnate in Capitala, in domeniile mediului, justitiei si educatiei, in prezenta unor parlamentari si membri ai guvernului de la Chisinau indica, fara dubii, afirmarea fraternitatii pe proiecte concrete. Cum este si cel al structurilor teritoriale destinate solutionarii doleantelor basarabenilor de redobandire a cetateniei romane. In acest sens a fost inclus in program vizitarea biroului de profil, din Suceava.

Merita salutata si initiativa presedintelui nostru de a merge impreuna cu oaspetele sau la Cetatea de Scaun si la Manastirea Putna. Locuri unde istoria nu are nevoie de explicatii, deoarece este pur si simplu vizibila. Si de netagaduit.

Dupa numai 48 de ore, un alt ghimpe in calcaiul Moscovei, respectiv seful statului georgian urmeaza sa viziteze Romania, tot timp de doua zile. Asta dupa ce Mihail Saakasvili a avut un program intens peste Ocean, Georgia fiind in continuare aliatul SUA pe malul opus al Marii Negre. O mare unde Rusia tocmai si-a trambitat “victoria” obtinerii acordului presedintelui Ucrainei privind prelungirea stationarii flotei militare rusesti la Sevastopol. Uitand sa mentioneze ca furtuna care va veni in desertul iranian o determina sa ia masuri preventive.

Chiar daca “Komsomolskaia Pravda” lanseaza ideea unirii Kirghistanului cu Rusia – ca sa stie lumea de unde venea „revolta spontana” a kirghizilor -, ca solutie a depasirii falimentului entitatii kirghize, alte state ex-sovietice, precum cele conduse de oaspetii presedintelui Romaniei, prefera sa priveasca numai spre Statuia Libertatii, fiind saturate de imaginea Mausoleului lui Lenin.

un articol de: Ion Petrescu
sursa:ziuaveche.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ