Ghimpu, faţă în faţă cu investitorii din România

0
150

„Moldova este un teren favorabil pentru investiţiile dumneavoastră. Nu ezitaţi să vă asumaţi acest risc şi vom câştiga împreună”. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a făcut această declaraţie la Bucureşti, în cadrul unei întrevederi cu oamenii de afaceri din România, transmite Info-Prim Neo.

O mare parte a businessmenilor veniţi la întâlnirea cu preşedintele moldovean sunt originari din Republica Moldova şi au afaceri de succes în România. Mihai Ghimpu consideră că cel mai bun ajutor pe care aceştia îl pot acorda ţării în care s-au născut sunt investiţiile în dezvoltare. Deşi Moldova se confruntă cu multe dificultăţi la nivel de mentalitate, conducerea ţării este deschisă pentru propuneri privind modificarea şi îmbunătăţirea legislaţiei economice, pentru a oferi condiţii favorabile investitorilor.

”Odată cu plecarea de la putere a comuniştilor, a fost distrus şi monopolul de pe piaţă. Schimbarea adusă de partidele democratice va crea condiţiile necesare pentru ca investiţiile dumneavoastră să fie protejate”, a declarat Mihai Ghimpu. ”Veniţi la forul economic care va avea loc la sfârşitul lunii iulie în Moldova şi vedeţi, la faţa locului, cum merg lucrurile acasă”, i-a îndemnat şeful statului, precizând că pe piaţa moldovenească vor găsi multe avantaje pentru dezvoltarea afacerilor: forţă de muncă ieftină, proiecte multe şi interesante, taxe mici şi cale deschisă spre piaţa de est.

Mihai Ghimpu i-a propus preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, să deschidă la Chişinău o reprezentanţă. „Deschideţi o cameră de comerţ la Chişinău şi veţi ajunge pe cea mai mare piaţă de desfacere – a Federaţiei Ruse”, a menţionat preşedintele interimar al Republicii Moldova. Mihail Vlasov i-a răspuns că, dacă există voinţă politică, realizarea oricărui proiect este posibilă. Oamenii de afaceri din România sunt gata să investească în Moldova, însă guvernul ar trebui să ofere mai multe facilităţi acestora.

Preşedintele companiei Lukoil România, Constantin Tampiza a spus că îi este ruşine că investeşte în România şi nu în ţara sa de baştină, Republica Moldova. Însă, spune omul de afaceri, economia este bazată pe principiile eficienţei: „frate frate, dar brânza costă”. Regimul comunist de la guvernare timp de 8 ani a alungat o mare parte din oamenii de afaceri din ţară. „Acum sperăm să avem mai multe oportunităţi pentru a face business în Moldova”, a spus preşedintele companiei Lukoil România.

Constantin Tampiza consideră un factor important pentru protejarea investiţiilor străine în Moldova modificarea legislaţiei privind vânzarea pământului. ”Daţi-le voie străinilor să cumpere pământ în Moldova şi veţi avea investiţii enorme. Numai astfel poate fi protejată o afacere în stat”, a declarat omul de afaceri.

Şeful Băncii Sociale din România, Mircea Anghel, a spus că reprezentanţa lor la Chişinău funcţionează eficient. ”Avem capitalul necesar pentru a sprijini afacerile în Republica Moldova. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al judeţului Vaslui este egal cu PIB pe cap de locuitor al Moldovei, aşa că românii îşi pot dezvolta cu succes afacerile şi peste Prut”, afirmă bancherul.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Turkmenistan-România, Victor Dafinescu, a sugerat deschiderea unei reprezentanţe şi în Republica Moldova. ”Suntem gata pentru un parteneriat economic ca să promovăm comerţul produselor româneşti în Moldova şi Turkmenistan şi invers”, a spus Victor Dafinescu.

Mihai Ghimpu a propus oamenilor de afaceri din România un şir de proiecte în care se poate investi cu succes. Printre acestea se numără reconstrucţia zonei ”Valea Morilor”, infrastructura rurală, reabilitarea instituţiilor de învăţământ şi altele.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova este în vizită oficială de două zile (27 şi 28 aprilie) în România, la invitaţia omologului său român Traian Băsescu. După Bucureşti, urmează deplasarea la Suceava şi Iaşi.

sursa:info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ