Ghimpu: Vameşii care nu vor respecta ridicarea vizelor vor fi traşi la răspundere

0
98

Vameşii care nu vor respecta decretul preşedintelui Republicii Moldova privind ridicarea vizelor pentru România vor fi traşi la răspundere, avertizează şeful statului, Mihai Ghimpu, citat de corespondentul NewsIn.
„Decretul preşedintelui este obligatoriu pentru toate organele puterii din stat. Dacă vameşii nu-l vor respecta, vor fi traşi la răspundere. Un stat de drept nu poate trăi în afara legii. Am trăit opt ani aşa, ajunge!”, a spus preşedintele interimar.

Ghimpu a spus că a semnat acest decret pentru că încă din 2006 Chişinăul printr-o lege a abolit regimul de vize cu cetăţenii UE, şi o hotărâre de Guvern nu poate să anuleze legea.

„Iată cum au guvernat comuniştii. Mi-e ruşine că am avut astfel de guvernare, care încă mai şi declara că doreşte integrare europeană”, a spus Mihai Ghimpu.

„Reieşind din faptul că Guvenrul a încălcat legea menţionată, şi că România este membră a UE, am semnat decretul privind suspendarea acţiunii hotărârii Guvernului”, a spus preşedintele interimar.

Potrivit lui, Constituţia oferă preşedintelui dreptul de a suspenda deciziile Guvernului cu obligaţia de a sesiza Curtea Constituţională. „Sesizarea este deja pregătită, dar cred că noul Guvern va aboli această decizie fără să aştepte verdictul CC”, a spus Mihai Ghimpu.

Vladimir Filat a declarat presei că una din primele decizii ale noului Guvern, ce urmează să fie investit la începutul săptămânii viitoare, va fi eliminarea regimului de vize cu România.

„Va fi o hotărâre de Guvern care urmează să abroge o hotărâre ilegală anterioară a Executivului fostei guvernări comuniste”, a spus Filat. „Este şi o condiţie preliminară pentru a demara procesul de negocieri cu Comisia Europeană în vederea semnării unui nou acord de cooperare dintre Republica Moldova şi UE”, a adăugat viitorul prim-ministru.

Vlad Filat a declarat presei că una din priorităţile Guvernului va fi şi lansarea negocierilor pentru semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră, respinse de guvernarea comunistă. Vor fi de asemenea lansate discuţii pe marginea „celor două documente bilaterale” – avându-se în vedere Tratatul de bază şi cel de frontieră – potrivit viitorului prim-ministru.

Filat a dat asigurări că România va putea deschide două consulate noi – la Bălţi şi Cahul, pentru a facilita procesul de eliberare a vizelor cetăţenilor moldoveni de la nordul şi sudul Republicii Moldova. „Chişinăul însă va dori de asemenea să deschidă consultate în România – la Iaşi, dar şi în altă parte, pentru a asigura cu servicii consulare în condiţii optime cetăţenii Republicii Moldova”, a mai declarat viitorul premier moldovean, Vlad Filat.

Sursa: Cotidianul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ