Grant de la UE pentru construcţia conductei de gaze Ungheni-Iaşi

0
88

UE va acorda un grant în valoare de 12 milioane euro pentru construirea conductei de gaze Ungheni – Iaşi cu scopul interconectării sistemelor de gaze din R. Moldova şi România.

R. Moldova va primi de la UE 5 mln. euro, iar România – 7 mln. euro. Ziarul Expresul de Ungheni aminteşte că proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi 8,9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea râului Prut. Va fi construită şi o staţie de măsurare de gaze, inclusiv filtre şi separatoare pentru reducerea presiunii, echipament de protecţie etc. Costul estimativ al proiectului e de 19 milioane 36 mii de euro. Valoarea investiţiei pe teritoriul României va fi de 10 milioane 226 mii 585 euro, iar pe teritoriul Republicii Moldova – de 6 milioane 993 mii 372 euro. Traversarea râului Prut va costa 1 milion 815 mii 372 euro.

În cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, prim-ministrul Vlad Filat a subliniat importanţa acestui proiect pentru consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova, obţinerea în perspectivă a accesului la surse alternative de aprovizionare cu gaze. Vlad Filat a menţionat că Republica Moldova nu poate depinde doar de un singur furnizor de gaze naturale, care este  la moment „Gazprom”-ul rus şi, în viitor, se planifică accesul la surse alternative de „combustibil albastru”.

Experţii în economie constată că, în condiţiile actuale, când unica sursă de gaze pentru Republica Moldova este cea din Federaţia Rusă, către 2015, se va produce o dublare a preţului de import al gazului. „Pentru a merge contra scumpirilor, e nevoie de implicarea neîntârziată în proiecte de alternativă. Unele dintre acestea ar putea fi importul de gaze naturale din România sau Kazahstan”, se arată în studiul „Sectorul gazier al Republicii Moldova – consecinţele oportunităţilor neglijate”, prezentat de IDIS „Viitorul”.

Amintim că decizia de a construi conducta de gaze Ungheni-Iaşi a fost coordonată primăvara anului trecut, în cadrul întrevederii premierului Vlad Filat cu o delegaţie a Ministerului Economiei al României.

Sursa

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ