Grigore Vieru – 75 de ani de la naştere

0
76

Primăria capitalei împreună cu Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor au pregătit un amplu program de manifestări consacrate împlinirii a 75 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru.

La 14 februarie Poetul ar fi împlinit onorabila vârstă de 75 de ani. Pentru a-i cinsti memoria, au fost preconizate un şir de manifestări, ce vor apropia sufletele participanţilor de marea inimă a lui Grigore Vieru, de bunătatea şi generozitatea lui.

Conform programului, la 11 şi 12 februarie în sala Palatului Naţional se va desfăşura un spectacol grandios „Strigat-am către tine”, cu participarea artiştilor de pe ambele maluri ale Prutului pentru care Grigore Vieru a fost şi rămâne un părinte spiritual. La 12 februarie, ora 12.00, în Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” va fi dezvelit bustul poetului Grigore Vieru. În aceeaşi zi, toţi elevii din capitală vor avea prima lecţie dedicată memoriei marelui Poet.

La 13 februarie, cu începere de la ora 11.00, la Academia de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura o conferinţă ştiinţifică internaţională „Grigore Vieru – 75 de ani de la naştere”. În aceeaşi zi, la ora 15.00, la Muzeul Naţional de Artă de pe str. 31 August 1989 va fi inaugurată o expoziţie de artă cu genericul „Chipul tău fără seamăn”, organizată de Primăria municipiului Chişinău, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”. Vor fi expuse lucrări ale lui Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Igor Vieru ş.a.

În ziua de naştere a Poetului, la ora 11.00, va avea loc depunere de flori şi un recital de poezii la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. La ora 14.00, la Sala cu Orgă va începe un spectacol literar-muzical cu genericul „Nu sunt singur”, organizat de Primăria municipiului Chişinău şi Sala cu Orgă.

La 14 februarie, în or. Străşeni va fi inaugurat bustul lui Grigore Vieru, realizat în piatră, de către artistul botoşănean Marcel Mănăstireanu. La 13 februarie, Asociaţia Culturală Română, Comunitatea Moldovenilor din Quebec şi scriitorii de limbă română din Montreal, Canada organizează o conferinţă consacrată aniversării a 75-cea de la naşterea poetului Grigore Vieru.

Totodată, până la 14 februarie, municipalitatea intenţionează să numească o stradă în numele lui Grigore Vieru. Potrivit Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, numele lui Grigore Vieru ar putea purta actualul bd. Renaşterii, până la rond, care se va numi Piaţa Renaşterii Naţionale, iar bulevardul Renaşterii va ajunge până la Calea Orheiului.
Poetul a plecat în eternitate după un grav accident de circulaţie, petrecut în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, în timp ce se întorcea de la o festivitate dedicată zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, desfăşurată la Cahul. În urma rănilor grave suferite, Grigore Vieru nu a putut fi salvat şi a decedat exact 48 de ore mai târziu.

Sursa: Moldova Azi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ