Grigore Vieru poet-academician, care nu doar a scris în limba română, dar a trăit în limba română

0
137
 1. România împărtășește experiența în combaterea corupției cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova

Experiența României în domeniul combaterii corupției a fost prezentată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova.

http://independent.md/romania-impartaseste-experienta-combaterea-coruptiei-cu-reprezentantii-societatii-civile-din-republica-moldova/

 

 1. România NU va reduce numărul de locuri de studii acordate tinerilor din R.Moldova

Ministerul Educației de la Chișinău precizează că numărul de locuri de studii acordate de România elevilor și studenților din Republica Moldova nu s-a redus față de anii precedenți, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul Educației al Republicii Moldova, preluat de Romanian Global News.

Protocolul semnat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Ştiinţifice din România pentru anii de învăţământ 2016 – 2019 prevede un număr exact de locuri de studii oferite de guvernele celor două state.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/economic–social/24791-2017-05-18-07-04-17.html

 

 1. Unirea – ODIP va acţiona Republica Moldova la CEDO

Joi, 18 mai, la o conferinţă de presă la IPN, liderul Unirea – ODIP Vlad Bileţchi a comunicat că la 17 mai, în centrul capitalei, alături de un cort al PSRM, unde se colectau semnături în susţinerea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă, unioniștii au pus un alt cort cu intenția de a promova unirea Republicii Moldova cu România. Bileţchi spune că acțiunea lor a deranjat etnicii ruşi, care se apropiau să semneze pentru referendum.

http://radiochisinau.md/unirea-odip-va-actiona-republica-moldova-la-cedo—50624.html

 

 1. UE ţine în şah Republica Moldova, din cauza corupţiei şi a lui Dodon. Împrumut de 100 de milioane, incert

În ultimii zece ani, Uniunea Europeană a fost pusă în fața unei dileme fundamentale: să acorde împrumuturi Guvernului de la Chișinău, cu riscul ca banii să fie „sifonați”, sau să refuze și astfel să-i împingă pe cetățenii Republicii Moldova în brațele Rusiei lui Vladimir Putin. De data aceasta, în joc sunt 100 de milioane de euro.

http://independent.md/ue-tine-sah-republica-moldova-din-cauza-coruptiei-si-lui-dodon-imprumut-de-100-de-milioane-incert/

 

 1. Deputat român, despre cum moldovenii cu cetățenie română pot primi o pensie peste Prut

„Este vorba despre un proiect de lege care va substitui o lege care a existat. Legea respectivă prevede ca un cetățean român care se află în afara României să-și poată plăti contribuțiile la fondul de pensii pe o perioadă de cinci ani.” Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA de deputatul  român din Republica Moldova Constantin Codreanu.

http://unimedia.info/stiri/video-deputat-roman–despre-cum-moldovenii-cu-cetatenie-romana-pot-primi-o-pensie-peste-prut-133328.html

 

 1. Un primar din România dorește să înscrie ia românească în patrimoniul UNESCO

Primarul din Iași Mihai Chirica dorește ca ia românească să fie înscrisă în patrimoniul cultural al UNESCO, motiv pentru care a invitat Casa Regală a României să se alăture acestei inițiative.

http://independent.md/un-primar-din-romania-doreste-sa-inscrie-ia-romaneasca-patrimoniul-unesco/

 

 1. Braşov. Peste 260.000 de turişti au vizitat judeţul, în perioada ianuarie-martie 2017

Practic, judeţul nostru a fost destinaţia preferată de 264.733 de turişti, dintre care 240.661 au fost turişti români şi 24.072 au fost turişti străini. Cei mai mulţi turişti străini au provenit din Republica Moldova (3.387), Germania (3.255) şi Israel (2.407).

http://www.mytex.ro/stiri/176-economic/550433-brasov-peste-260-000-de-turisti-au-vizitat-judetul-in-perioada-ianuarie-martie-2017.html

 

 1. Socialiștii vor să transforme Republica Moldova în republică semiprezidențială

Deputații socialiști anunță că delegația Comisiei de la Veneția, cu care au discutat despre proiectul cu privire la extinderea atribuțiilor președintelui care i-ar oferi acestuia dreptul de a dizolva Parlamentul, este de partea lor și le recomandă să ceară mai multe atribuții pentru președintele țării, inclusiv cea de a iniția referendumuri constituționale, nu doar consultative, și de a conduce ședințele Guvernului.

http://independent.md/socialistii-vor-sa-transforme-republica-moldova-republica-semiprezidentiala/

 

 1. Gestul unor elevi bucureșteni pentru copiii români din afara granițelor țării

În cadrul proiectului „Te caută o carte”, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 81 din București au donat cărți pentru copiii români din afara granițelor țării.

http://infoprut.ro/47257-gestul-unor-elevi-bucuresteni-pentru-copiii-romani-din-afara-granitelor-tarii.html

 

 1. Grigore Vieru poet-academician, care nu doar a scris în limba română, dar a trăit în limba română

La Academia de Științe a Moldovei și-a ținut lucrările, la 17 mai 2017, Simpozionul ştiinţific, consacrat comemorării scriitorului Grigore Vieru. Evenimentul a fost organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Grigore Vieru, ediţia a IX-a. La manifestarea, moderată de directorul Institutului de Filologie al AȘM, dr.hab. Vasile Bahnaru, au participat cercetători, scriitori, oameni de cultură, editori din Republica Moldova și din România, precum și studenți, doctoranzi, dar și soția regretatului poet.

http://www.timpul.md/articol/grigore-vieru-poet-academician-care-nu-doar-a-scris-in-limba-romana-dar-a-trait-in-limba-romana-109560.html

 

 1. Noul consilier al preşedintelui Republicii Moldova are şi cetăţenia ROMÂNĂ. Cristina Buga a studiat 10 ani în Franţa

Președintele Igor Dodon, care pledează ca persoanele cu funcții de răspundere în instituțiile de conducere ale statului să dețină doar cetățenia Republicii Moldova, a numit-o miercuri, prin decret prezidențial pe Cristina Buga, în funcția de consilier al său pentru relațiile cu diaspora, relatează joi portalul IPN și Radio Chișinău.

Se pare că Dodon a fost într-atât de impresionat de CV-ul Cristinei Buga încât nu a mai contat faptul că aceasta deține, pe lângă cetățenia moldoveană, și pe cea română.

http://www.romaniatv.net/noul-consilier-al-presedintelui-republicii-moldova-are-si-cetatenia-romana-cristina-buga-a-studiat-1_356689.html

 

 1. Republica Moldova: Mănăstirea Căpriana, locul unde istoria şi religia se împletesc – GALERIE FOTO

Complexul Căpriana este considerat unul dintre cele mai vechi şi mai valoroase locaşuri monastice din Republica Moldova.

Cea mai veche mănăstire din acest complex monahal datează din secolul al XV-lea şi poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

https://www.europafm.ro/republica-moldova-manastirea-capriana-locul-unde-istoria-si-religia-se-impletesc-galerie-foto/

 

 1. Practici şi valori europene pentru Republica Moldova

În acest an, Grădina Publică „Ştefan cel Mare” găzduieşte a 7-a ediţie a Orăşelului European. Pe 13 mai, a avut loc inaugurarea evenimentului, organizat de către Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova cu scopul de a promova valorile şi cultura UE. Pe parcursul întregii săptămâni este organizat Festivalul Culturii Europene, unde sunt prezentate proiecții de film european şi au loc diverse evenimente culturale.

https://www.zdg.md/editia-print/social/practici-si-valori-europene-pentru-republica-moldova

 

 

 1. Experți din România, discuții la Chișinău despre strategii de securitate

Centrul pentru Studii Strategice de Apărare și Securitate (CSSAS) al Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” organizează, în perioada 17-19 mai, conferința internațională „Mediul strategic de securitate: provocări și tendințe”.

http://infoprut.ro/47254-experti-din-romania-discutii-la-chisinau-despre-strategii-de-securitate.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ