Guvernarea comunistă se înbogăţeşte din deficitul balanţei de plăţi

0
90

Parlament
In primul trimestru al anului 2008 agentii economici din RM au importat marfa in valoare de 1.045 miliarde dolari, depasind volumul marfurilor exportate din RM cu 698,9 milioane dolari. Acest nou prag al dificitului balantei de plati, comunicat marti, 13 mai, de Biroul National de Statistica al RM, exprima si cea mai mare cadere a economiei RM. Acest deficit al balantei de plati fiind cu 44,2% mai mare decat in primile trei luni ale anului 2007, iar volumul importurilor depasind de 3 ori pe cel al exporturilor, se naste fresc intrebarea: de unde au importatorii din RM bani ca sa cumpere atata marfa peste hotare? Sau, mai exact, de unde au cetatenii RM atatea bani ca sa cumpere produse importate din exterior in valoare de 1,045 miliarde dolari, daca economia RM este ca si inexistenta?

Si mai „misterioasa” este aceasta intrebare daca luam in calcul faptul ca, potrivit expertilor internationali, „salariul minim brut din Republica Moldova este cel mai scăzut din Europa – 46,29 euro pe lună” fiind de aproape 34 ori mai mic decât cel al angajaţilor din Luxemburg (salariu minim pe economie 1 570,28 euro pe luna) care ocupă prima poziţie într-un clasament realizat de Federaţia Angajatorilor Europeni (FedEE). Mai aproape de angajatii din RM sunt cei din Muntenegru (cu 55,00 euro salariu minim brut) şi Ucraina (68,21 euro, salariul minim brut). Pentru comparatie, in România salariul minim brut este de 140,64 euro. Raspunsul il dau viramentele pe care cetatenii RM alungati peste hotare de catre regimul comunist le fac spre rudele lor din RM. Anul trecut transferurile din strainatate pe cai oficiale au depasit un miliard si 200 de mii de dolari. Expertii insa estimeaza ca volumul real al banilor trimisi din strainatate pe diferite cai depaseste 2,5 miliarde dolari (Acest lucru a plasat Moldova pe primul loc intr-un top al Bancii Mondiale privind valoarea remitentelor raportata la PIB). Numai in primele 3 luni ale anului 2008 sumele totale trimise din strainatate de cetatenii RM (prin banci s-au virat aproximativ 200 milioane) depasesc 500 milioane dolari SUA. Suma ar putea fi chiar mult mai mare daca luam in calcul faptul ca difictul balantei de plati a crescut cu peste 44% in primul trimestru fata de primul trimestru al anului 2007.

Anume banii migrantilor din RM – de altfel forta de munca cea mai calitativa – este platit uriasul dificit al balantei de plati al RM. Din acesti bani se imbogateste clanul Voronin (aproximativ 3 miliarde euro la capitolul venituri in sapte ani), iar prin taxe si diverse impozite, este alcatuit si bugetul de stat al RM care nu ajunge la 800 milioane euro. Are, asadar, guvernarea comunista vreun interes ca sa relanseze economia RM si sa-si faca probleme cu investorii straini si interni, dar si cu acel milion de cetateni activi care s-ar putea intoarce acasa, la casele, parintii si copiii lor? Desigur, nu are absolut nici un interes. De aceea comunistii si aliatii lor din parlament fac tot posibilul ca si tinerii sa nu gaseasca locuri de munca in RM si sa plece peste hotare. Interminabilele cozi formate din tineri in aceste zile pe la ambasadele statelor apusene reflecta anume acest cosmar al cetatenilor RM, dar beneficiu al guvernantilor.

www.voceabasarabiei.com

NICIUN COMENTARIU

  1. este o situatie destul de trista ca anume in tara in care mam nascut observ acest fenomen…conducerea tarii noastre in loc safac tot posibilul de a ajuta generatia tinara de asi gasi locuri de munca pe teritoriul tarii noastre ,,le incurajeaza plecarea,,,la monentul dat nu sunt in moldova,,sunt in SUA unde am interactionat cu persoane tinere care sunt de f multi ani in SUA si care ai parerea ca nu ua ce face acasa,fiindca le sunt f multe bariere in cautarea unui loc de munca…..multi tineri plecati de 3 luni nu se intorc acasa,,abandonind facultatile la care erau inmatriculati din simplu otin ca aici banii sunt altii si chiar pot lucra ceea ce le face placere sa faca………asa ca tragem un sunet de alarma….conducere trezitiva ca vine vrema cind veti ramine in ar doar cu persoanele in virsta si cu copii care sunt incapabili sa munceasca…..si veti pierde sansa ca mica noastra tarisoara sa prospere……….

LĂSAȚI UN MESAJ