Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti negociază în vederea retransmiterii în continuare a TVR1

0
59

Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău negociază asupra retransmiterii în direct a emisiunilor TVR1 pe teritoriul R. Moldova, au declarat pentru Info-Prim Neo surse de la Departamentul Comunicare şi Relaţii Internaţionale a postului român de televiziune

„Protocolul de colaborare între Societatea Româna de Televiziune (SRTv) şi Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) din R. Moldova privind retransmiterea în direct a emisiunilor postului TVR 1 pe teritoriul R. Moldova, pentru perioada ianuarie-iunie 2007, a încetat în 13 iunie 2007, odată cu consumarea integrală a sumei alocate pentru retransmisia acestui program.

Televiziunea Româna, imediat după 28 decembrie 2006 când a fost semnat documentul respectiv, a făcut demersuri pentru găsirea de noi surse de finanţare care să asigure continuitatea transmisiei în R. Moldova, începând cu luna iunie 2007. În urma demersurilor întreprinse, Guvernul României a identificat aceste surse de finanţare, pe care le-a comunicat oficial în cursul lunii iunie 2007 autorităţilor de la Chişinău, negocierile interguvernamentale şi interministeriale fiind în curs.

Totodată, la cererea autorităţilor de la Chişinău, Radiocomunicaţii, nu a întrerupt retransmisia programului TVR 1 după data de 13 iunie 2007.

Potrivit Departamentul Comunicare şi Relaţii Internaţionale a TVR1, odată cu finalizarea negocierilor dintre cele două guverne şi reglementarea modalităţilor de plată, se va încheia un nou protocol între SRTv şi Ministerul Dezvoltării Informaţionale privind retransmiterea în direct a emisiunilor TVR 1 pe teritoriul R. Moldova. Protocolul va acoperi, retroactiv, şi costurile aferente retransmiterii după 13 iunie 2007, iar condiţiile de finanţare şi durata vor fi convenite de cele două părţi.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis să scoată la concurs reţeaua de stat TV nr. II, prin care este transmis postul, după ce Ministerul a anunţat că suportă pierderi zilnice de circa 25 mii lei, după ce TVR1 a încetat să achite serviciile prestate de „Radiocomunicaţii”

Solicitat să comenteze situaţia, preşedintele CCA Vlad Ţurcanu a declarat pentru Info-Prim Neo că a propus la şedinţa respectivă să se solicite punctul de vedere referitor la situaţia creată din partea SRTv. Membrii Consiliului au aflat tardiv despre problema retransmisiunii TVR1, pentru că ex-preşedintele Corneliu Mihalache a tăinuit o informaţie în acest sens venită din partea Ministerului. În scrisoarea MDI se spunea că nu s-a reuşit încheierea unui nou contract, iar solicitarea membrilor CCA de a primi şi alte detalii a rămas practic fără răspuns.

Ţurcanu a mai declarat că a dispus expedierea unei scrisori pe adresa SRTv pentru a afla punctul lor de vedere şi în cazul în care se va dovedi că aceste negocieri există şi că s-au identificat sursele necesare pentru retransmiterea TVR1, CCA va reexamina această problemă, „pentru că nu putem priva sute de mii de telespectatori de posibilitatea de a viziona acest post de televiziune”, a conchis preşedintele CCA.

http://www.info-prim.md/?x=&y=9617

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ