Guvernul a alocat 300 de mii de lei pentru sărbătorirea celor 15 ani de la începerea conflictului armat de pe Nistru

0
76

Guvernul a alocat 300 de mii de lei pentru sărbătorirea celor 15 ani de la începerea conflictului armat de pe Nistru. Acum câteva zile, preşedintele parlamentului, Marian Lupu a declarat că trebuie readuse în arealul de atenţie al autorităţilor toate problemele cu care se confruntă participanţii la Războiul de pe Nistru şi care „urmează să se soldeze cu acţiuni practice la nivel legislativ şi pe dimensiunea de implementare a legislaţiei”. În acelaşi timp, combatanţii susţin că autorităţile ignoră problemele cu care se confruntă, inclusiv lipsa spaţiului locativ, transmite Info-Prim Neo.Solicitat de Info-Prim Neo, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă (UNVRI), Eduard Maican a declarat că războiul desfăşurat între 2 martie şi 31 iulie 1992, declanşat ca o reacţie a conservatorilor rusofoni din Transnistria faţă de procesul de redeşteptare a sentimentului românesc în Moldova, a început cu atacul asupra unui post de poliţie a formaţiunilor paramilitare rebele, susţinute de Armata a 14-a a Rusiei, dotată cu tancuri, blindate, tunuri, lansatoare de grenade, de cazacii de pe Don, de batalioane de voluntari de la Moscova şi Sankt Petersburg, de gardişti locali, dublaţi de puşcăriaşi eliberaţi din detenţie.

După ce au fost finalizate luptele şi încheiat armistiţiul de pace între preşedinţii Boris Elţin şi Mircea Snegur, combatanţii au revenit la serviciul în Poliţia Naţională, dar, în răstimp de câţiva ani, au fost eliberaţi din funcţii. În toţi aceşti ani, susţin veteranii, ei au fost trataţi cu nişte copii vitregi ai societăţii, văzându-se nevoiţi să cerşească facilităţi în calitate de participanţi la război.

În 2000, Guvernul a anulat o hotărâre care prevedea acordarea de indemnizaţii pentru veterani şi văduvele combatanţilor căzuţi pe câmpul de luptă. La 15 ani de la începerea războiului, singurul privilegiu acordat combatanţilor este pensia de invaliditate.

Cele 114 familii ale persoanelor intern deplasate, reunite în Mişcarea Refugiaţilor Transnistreni, locuiesc în condiţii mizerabile, în odăi de circa 10 metri pătraţi locuiesc câte 4-6 persoane. Preşedintele Mişcării, Anatol Bâzgu, a declarat pentru Info-Prim Neo că banii alocaţi de la bugetul municipal pentru construcţia blocului de locuit destinat refugiaţilor au fost redirecţionaţi printr-o dispoziţie a ex-primarului interimar, Vasile Ursu, la renovarea monumentului lui Ştefan cel Mare şi scuarului Operei Naţionale.
Potrivit datelor statistice, în războiul de pe Nistru şi-au pierdut viaţa 364 de persoane. Din 1992 până în prezent, în urma rănilor, au decedat 250 de veterani, alţi 300 fiind invalizi.
În prezent, UNVRI numără peste 20 de mii de veterani, pe când la Comisariatul Militar sunt înregistraţi circa 32 mii de combatanţi.� Sursa: Info Prim

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ