Guvernul a recunoscut Mitropolia Basarabiei drept succesoare a Mitropoliei Basarabiei de pina la 1944

0
50

Chisinau, 14 martie ( INFOTAG ). Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe linga Guvern a recunoscut Mitropolia Basarabiei drept succesoare in drepturi a Mitropoliei Basarabiei care a activat pe teritoriul actual al Republicii Moldova, pina in 1944.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in anul 1992, dar Guvernul a refuzat sa o inregistreze oficial timp de peste 10 ani, pe motiv ca in R.Moldova exista deja o mitropolie ortodoxa. Mitropolia a fost inregistrata abia in 2002, dupa ce a cistigat un proces impotriva Guvernului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In ultimii ani, reprezentantii Mitropoliei au ridicat de mai multe ori problema recunoasterii ei drept succesoare a Mitropoliei Basarabiei care a activat pina in 1944, dar acest lucru s-a intimplat abia acum.

Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor a inregistrat si o serie de modificari si completari la statutul pentru organizarea si functionarea Mitropoliei Basarabiei, prin care aceasta va avea 4 eparhii istorice: arhiepiscopia Chisinaului, episcopia de Balti, episcopia Basarabiei de Sud, episcopia ortodoxa a Dubasarilor si din toata Transnistria. Guvernul a inregistrat si stema Mitropoliei Basarabiei.

Unul dintre conducatorii Mitropoliei Basarabiei este Vlad Cubreacov, liderul fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin Democrat. Analistii politici spun ca atitudinea relativ buna a Guvernului fata de mitropolie, din ultimul timp, se datoreaza parteneriatului politic dintre PPCD si Partidul Comunistilor, aflat la guvernare.

NICIUN COMENTARIU

  1. Dupa 15 ani, guvernul de la Chisinau a recunoscut patru eparhii istorice ale Mitropoliei Basarabiei si a legalizat stema acesteia. Potrivit reprezentantilor de la Mitropolia Basarabiei, cele patru eparhii care au primit statut juridic sunt Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si Transnistriei. Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in 1992 si abia in 2002 a fost inregistrata oficial, dupa ce a castigat un proces impotriva Guvernului la CEDO.

LĂSAȚI UN MESAJ