Guvernul Moldovei a fost condamnat din nou pe cateva dosare de CEDO.

0
45

Guvernul R. Moldova a pierdut inca trei dosare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in special pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.
In cauza „Ceachir v. Moldova”, reclamantii au solicitat in 2002 compensatii pentru proprietatea confiscata de la parintii lor in timpul regimului sovietic. Ei au acuzat la CEDO incalcari ale procedurii judiciare. Curtea a admis cererea si a constatat incalcarea art. 6 din Conventie (dreptul la un proces echitabil).

In cauza Rusu v. Moldova, Guvernul a fost condamnat pentru incalcarea art. 6 si a art. 1 al Protocolului N. 1 al Conventiei (protectia proprietatii) pentru ca nu a asigurat executarea unei hotarari judecatoresti de a acorda reclamantului un lot de pamant colectivizat in perioada sovietica.

In cauza „Cravcenco v. Moldova” este vorba de un conflict de munca. Curtea a decis ca in privinta reclamantei au fost incalcate art. 6 si 13 ale Conventiei.

In urma acestor cauze, Guvernul a fost obligat sa achite reclamantilor circa 40,5 mii euro.

Pana in prezent R. Moldova a fost condamnata in peste 100 de hotarari de catre CEDO fiind obligata sa achite despagubiri de aproape 2 mln euro. De la inceputul anului 2008, Guvernul a fost condamnat in patru cauze la CEDO.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ