Guvernul obligat să înregistreze Biserica Adevărat Ortodoxă

0
83

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat recent Guvernul de la Chişinău să înregistreze Biserica Adevărat Ortodoxă din Moldova, care, în realitate, nu este altceva decât o eprahie a Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate.

Sediul acestei eparhii se află în satul Bilicenii Vechi din raionul Sângerei.

Eparhia Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate cu sediul la Bilicenii Vechi are în Republica Moldova cinci parohii în frunte cu un episcop, Antonie Rudei, şi este subordonată Mitropoliei din Cannes (Franţa).

În subordinea episcopului Antonie Rudei se află, de asemenea, un şir de parohii din Rusia, Ucraina, Franţa şi Belgia.

Parohia de la Bilicenii Vechi a aderat la Biserica Rusă din Străinătate încă în 1997, după ce s-a separat de Mitropolia Moldovei, parte a Patriarhiei Moscovei.

Motivele separării

Secretarul eparhiei, Arcadie Covaliov, spune că au fost în primul rând problema ecumenismului şi problema declaraţiei Mitropolitului Seghie din 1927.

„Lucrurile acestea vin în contradicţie cu canoanele Sfinţilor Apostoli şi orice preot, după canoane este dator să se autoizoleze de la un episcop care încalcă canoanele”, spune Arcadie Covaliov.

Când vorbeşte despre problema ecumenismului Arcadie Covaliov se referă la faptul că Patriarhia Rusă, din care face parte şi Mitropolia Moldovei, este membră în Consiliul Mondial al Bisericilor.

Iar în declaraţia sa din 1927, Mitropolitul Serghie Stragorodski, în acea perioadă patriarh vicar al Bisericii Ruse, îşi anunţa loalitatea faţă de puterea sovietică şi faţă de instituţiile de stat din Rusia comunistă.

În urma acestei declaraţii, Biserica Rusă s-a scindat, iar cei care au refuzat să subsemneze declaraţiei Mitropolitului Serghie, au emigrat creând Biserica Ortodoxă Rusă din Străinătate.

Relaţiile cu Biserica Rusă

Patriarhia Moscovei nu a denunţat încă oficial declaraţia respectivă.

Iată însă că, anul trecut, Patriarhia Moscovei şi Biserica Rusă din Străinătate au luat decizia de a se reuni.

„Nu putem să ne unim acum cu Patriarhia Moscovei, fiindcă nu au fost înlăturate probleme existente care au fost pe durata întregului secol XX.” Arcadie Covaliov

Nu toţi membrii bisericii din străinătate au fost de acord cu această hotărâre, inclusiv eparhia din Republica Moldova.

„Nu putem să ne unim acum cu Patriarhia Moscovei, fiindcă nu au fost înlăturate probleme existente care au fost pe durata întregului secol XX. Biserica Rusă din Străinătate a păstrat curăţenia sfintelor canoane, curăţenia Bisericii lui Hristos şi acum o parte din episcopi au hotărât după voia lor, nu după voia lui Dumnezeu să se unească iarăşi pentru dorinţa cuiva, a puterii lumii acesteia”, spune Arcadie Covaliov.

În 2002, Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a dat câştig de cauză celor cinci parohii a Bisericii Ruse din Străinătate care cereau să fie înregistrate, însă Serviciul de Stat pentru Culte a refuzat să acest lucru.

Ele s-au adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a obligat Guvernul să le înregistreze.

Nici Serviciul de Stat pentru Culte, nici Mitropolia Moldovei nu au comentat până acum decizia CEDO.

Expertul în materie de religie, Iulian Proca, a explicat pentru BBC ce efecte va avea decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care Executivul este obligat să înregistreze parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate.

sursa:http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070309_biserica_moldova_cedo.shtml

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ