Harta României Mari, formată de 99 de tineri în PMAN: Ce evenimente vor avea loc de Ziua Drapelului

0
126
  1. Harta României Mari, formată de 99 de tineri în PMAN: Ce evenimente vor avea loc de Ziua Drapelului

Ziua Drapelului de Stat va fi marcată în acest an de Asociația Obștească UNIREA – ODIP prin mai multe evenimente inedite. Harta României Mari va fi formată astăzi de 99 de tineri cu 99 de drapele tricolor în mână.

Evenimentul va avea loc pe data de 27 aprilie 2017, ora 17:00 în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cifra 99 va simboliza 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918.

http://independent.md/harta-romaniei-mari-formata-de-99-de-tineri-pman-ce-evenimente-vor-avea-loc-de-ziua-drapelului/

 

  1. Numărul localităților înfrățite din Republica Moldova și România s-a dublat în ultimul an

Numărul acordurilor de înfrăţire administrativă dintre localitățile din România și cele din Republica Moldova a crescut semnificativ în ultimul an, de la 109 la 260 de acorduri.

„Din păcate, în România există încă judeţe în care nicio primărie nu a semnat măcar un acord de înfrăţire cu o primărie din Republica Moldova, după cum şi în Republica Moldova există raioane întregi în care nicio primărie nu a semnat măcar un acord de înfrăţire cu o primărie din România”, declară deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

http://independent.md/numarul-localitatilor-infratite-din-republica-moldova-si-romania-s-dublat-ultimul/

 

  1. Investiții de milioane pentru restaurarea edificiilor de cultură. Teatrul din Cahul și Sala cu Orgă, readuse la viaţă cu ajutorul financiar al României

Statul român a oferit Republicii Moldova zeci de milioane de euro pentru diverse proiecte sociale. Partea leului, peste 26 de milioane, s-a dus în reabilitarea a circa 920 de grădinițe din diverse localități. Dar acestea nu sunt singurele domenii care se bucură de sprijinul României. Astfel, alte 1,8 milioane de euro vor merge pentru construcția unui nou sediu al Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, precum și pentru renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău. Lucrările sunt în toi, iar peste un an aceste instituții culturale își vor putea deschide ușile pentru public.

http://unimedia.info/stiri/investitii-de-milioane-pentru-restaurarea-edificiilor-de-cultura–teatrul-din-cahul-si-sala-cu-orga–readuse-la-viata-cu-ajutorul-financiar-al-romaniei-132143.html

 

  1. Ana Birchall: România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei

Ministrul român delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, le-a transmis ministrului de stat pentru integrare europeană și euroatlantică al Georgiei, Victor Dolidze, și prim-adjunctului ministrului de externe al Georgiei, David Zalkaliani, că România rămâne un partener de încredere în susținerea parcursului european al statului georgian, precum și al Republicii Moldova.

http://independent.md/ana-birchall-romania-va-continua-sa-sustina-parcursul-european-al-republicii-moldova-georgiei-si-ucrainei/

 

  1. Gavrilescu: Guvernul României susţine dezvoltarea Republicii Moldova. Sunt fraţii noştri

Vicepremierul Graţiela Gavrilescu a declarat, joi, la Ploieşti, că Guvernul României va susţine în continuare dezvoltarea Republicii Moldova, punctând că şi-ar dori să înceapă colaborări mai intense între firmele din cele două ţări.

Gavrilescu a participat la deschiderea expoziţiei „Fabricat în Moldova”, alături de vicepremierul Republicii Moldova, Octavian Calmic, şi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea.

http://www.capital.ro/gavrilescu-guvernul-romaniei-sustine-dezvoltarea.html

 

  1. Oameni din Găgăuzia. Mihail Ceachir, preotul care a promovat limba română printre găgăuzi

Deși un popor puțin numeros și puțin cunoscut în perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea, găgăuzii au reușit să dea Basarabiei personalități marcante, care au ajutat la evoluția socio-culturală și alfabetizarea populației. Una din figurile proeminente a cărui memorie poate fi cinstită este Mihail Ceachir, cel care în viziunea scriitorului Nicolae Costenco „pentru moldoveni va rămâne înscris în cartea de aur a Basarabiei, iar pentru găgăuzi este un apostol”.

http://moldnova.eu/ro/oameni-din-gagauzia-mihail-ceachir-preotul-care-promovat-limba-romana-printre-gagauzi-15182.html/

 

  1. 98 de ani de la semnarea  de către Iuliu Maniu a reinstaurării  administraţiei române în oraşul Carei

Asociaţiunea  Transilvană Pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA, Despărţământul  Carei au evocat 98 de ani de la semnarea  de către Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, a reinstaurării  administraţiei române în acest oraş. O placă comemorativă se află amplasată pe frontispiciul clădirii unde s-a semnat în data de 27 aprilie 1919  actul oficial care consfinţeşte acest  moment. La ora actuală clădirea adăposteşte Colegiul Tehnic  ,,Iuliu Maniu,,  dar la vremea respectivă  era sediul Prefecturii. Sala în care s-a semnat  de către Iuliu Maniu instaurarea administraţiei româneşti este actuala Sală Festivă din păcate aflată în stare de degradare ca de altfel şi alte obiective româneşti din Carei.

Careienii şi Marea Unire de la 1918
Unirea de la 1 Decembrie 1918 este considerată a fi evenimentul principal al istoriei României moderne, consfințind îndeplinirea dezideratului locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea țărilor române (în acest caz a Transilvaniei cu România după ce, anterior, Moldova și Muntenia au creat România). Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.

http://www.gazetanord-vest.ro/2017/04/98-de-ani-de-la-semnarea-de-catre-iuliu-maniu-a-reinstaurarii-administratiei-romane-in-orasul-carei/

 

  1. Sondaj: Doar PSRM şi PAS ar ajunge în următorul Parlament de la Chişinău. Partidele de la guvernare rămân în afara Legislativului

Institutul de Politici Publice a prezentat joi, 27 aprilie, Barometrul de Opinie Publică, realizat în perioada 16-23 aprilie. Conform datelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două partide ar ajunge în Legislativ.
Doar Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, condus de Zinaida Greceanîi, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu ar ajunge în următorul Parlament, în cazul unor alegeri parlamentare.
http://adevarul.ro/moldova/actualitate/sondaj-doar-psrm-pas-ajunge-urmatorul-parlament-chisinau-partidele-guvernare-raman-afara-legislativului-1_5901d1fa5ab6550cb89875b3/index.html

 

 

  1. Pozele care au stârnit mândria internauților români

CSU Sibiu este a patra semifinalistă a Ligii Naţionale, după ce a eliminat-o pe BC Mureş. Tribunele au avut coregrafii speciale pentru meciul din 25 aprilie.

http://infoprut.ro/47080-pozele-care-au-starnit-mandria-internautilor-romani.html

 

  1. Discuţii la Bucureşti despre controversata metodologie de şcolarizare a românilor de pretutindeni

Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni 2017-2018 trebuie să prevadă atragerea cât mai multor studenți în România, spune deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

http://infoprut.ro/47088-discutii-la-bucuresti-despre-controversata-metodologie-de-scolarizare-romanilor-de-pretutindeni.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ