Iepurii, urzica moartă şi manualele şcolare la moldovenide

0
74

Carti
S-au împlinit, pe stil nou, 90 de ani de la actul Marii Uniri a Basarabiei cu România. În legătură cu aceasta, am o întrebare, recunosc, neserioasă: de ce moldovenii care prăznuiesc de două ori pe an Crăciunul şi Anul Nou nu serbează nici o dată această zi? l În curând, se împlinesc şase ani şi o lună de la mişeleasca răpire a deputatului V. Cubreacov de către serviciile secrete ruseşti şi transnistrene. Am auzit că televiziunea personală a lui I. Roşca, „EU, ROŞCA TV”, va pune pe post o emisiune specială dedicată acestui moment istoric glorios din viaţa românimii. Referindu-se la actul decapitării marelui voievod Mihai Viteazul, un poet se întreba (citez din memorie): „Eu

atât aş vrea să aflu, / Arătându-vă obrazul: / Unde-au fost atunci românii, / Când a fost tăiat Viteazul?”. Mă întreb şi eu, pe bună dreptate, fără-un pic ca să mă cruţ: unde-a fost românul Roşca, când a fost răpit Vlăduţ?

Voronin a mers la summitul NATO la Bucureşti ca să se plângă pe Băsescu că-i impune polemici distructive pe teme identitare. Acum, se va întâlni cu banditul Smirnov de la Tiraspol (epitetul îi aparţine lui Voronin), cu care nu are divergenţe identitare, de aceea discuţiile ar putea merge mai uşor. Mă gândesc la tainele pe care le ascunde istoria noastră recentă (din ultimii şapte-opt ani). Iată una din ele: cum de a ajuns multimilionar în cea mai săracă ţară din Europa preşedintele Voronin, care era cu fundul rupt când a pus mâna pe putere?

Dialog în faţa unui bloc de la Ciocana. Un bărbătoi de vreo doi metri, lângă un camion cu numere de Străşeni, către unul cu cravată, din pragul blocului: Uăi Leonea, iepurii mănâncă stegie? Leonea ridică privirile spre cer, închide ochii, cugetă adânc şi îndelung: Nu ştiu. Bărbătoiul: Nu crapă, uăi. Dimineaţă le-am împins un culioc de urzică moartă – şi nici pe asta n-o mănâncă… Nafura mamei lor, de Paşti îi juchesc pi tăţ’! Ascult dialogul şi o întrebare tâmpită îmi apare în minte: interesant, aceşti doi moldoveni sunt pentru sau împotriva aderării R. Moldova la NATO?

Un ziar personal, care minte că are cel mai mare tiraj în republică, a pierdut în luna aprilie la vreo patru mii de abonaţi. Să fi fost şi aceştia plătiţi de către cineva ca să abandoneze ziarul respectiv şi să se aboneze la altul?

Când comuniştii au venit la putere în 2001, un metru cub avea un preţ… Pe atunci, E. Ostapciuc îi sfătuia pe moldoveni să nu uite di undi ies gazâli. Astăzi, după şapte ani de guvernare comunistă şi frăţie cu Rusia, un metru cub are alt preţ… Îi întreb deci pe cei care i-au votat pe comunişti: Ei, fraţilor, acum pi undi vă ies gazâli?

Voronin a discutat cu „factorii de decizie” problema unor noi manuale şcolare. Cea mai importantă persoană din guvern care a participat la întâlnire a fost V. Stepaniuc. Nu miroase a bine. Îmi imaginez ce fel de manuale şcolare pot fi elaborate sub conducerea lui Stepaniuc. Dar Opoziţia îşi imaginează? Poate îl invită în parlament pe V. Stepaniuc să explice ce pune la cale Partidul Comuniştilor? Pentru că aceste manuale vor fi elaborate şi pentru copiii noştri, nu numai ai comuniştilor.

http://www.voceabasarabiei.com/html/unirea.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ