Ierarhi ai Bisericii Ruse încearcă se „dezlege” cazul Petru Musteaţă

0
126

O delegaţie a Patriarhiei Ruse, formată din trei ierarhi, s-a aflat săptămâna curentă în Republica Moldova, pentru a discuta la faţa locului „cazul” episcopului Petru Musteaţă, care nu a fost acceptat în calitate de ierarh de mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei. După incidentele din toamna trecută, în oraşul Ungheni şi din mai multe biserici din regiune, peste 30 de parohii au trecut sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.

Delegaţia şi-a început luni vizita de documentare, discutând cu mai mulţi preoţi şi ierarhi ai Mitropoliei Moldovei, cu ÎPS Vladimir şi episcopii acestei mitropolii, dar şi cu preoţi care au refuzat să sprijine candidatura episcopului Petru Musteaţă, stareţ al Mănăstirii Hâncu. Marţi, delegaţia Patriarhiei Ruse s-a aflat la Ungheni, unde au fost chemaţi mai mulţi preoţi. Solicitând păstrarea anonimatului, preoţii au declarat pentru FLUX că au fost întrebaţi despre „pretenţiile” pe care le au faţă de episcopul Petru, comportamentul său etc.

„Ar putea zbura tare multe căciuli”
Delegaţia este formată din episcopul de Orehovo-Zuevsk, PS Alexei, vicar patriarhal, episcopul de Egorievsk, PS Mark, vicar patriarhal şi adjunctul preşedintelui Departamentului pentru relaţii externe al Bisericii Ruse, precum şi episcopul de Saratov, PS Longhin (coleg cu episcopul Iustinian din regiunea transnistreană, la seminarul din Serghiev-Posad). Ierarhii au făcut cercetări, au vorbit cu „toţi martorii posibili, au adunat foarte mult material”, spun preoţii, care au precizat că dacă acest material va fi folosit „ar putea zbura tare multe căciuli”.

Membrii asociaţiei „Sf.Matrona” au blocat marţi sediul Mitropoliei Moldovei
Miercuri, delegaţia rusă a primit în audienţă mai mulţi martori la sediul de la Chişinău al Mitropoliei Moldovei, inclusiv pe membrii asociaţiei „Sfânta Matrona”. Membrii asociaţiei, susţinători ai episcopului Petru, au blocat marţi sediul Mitropoliei Moldovei, declarând că nu numai preoţii, dar şi enoriaşii trebuie să-şi spună cuvântul. ÎPS Vladimir a dat un telefon preşedintelui comisiei de la Patriarhia Moscovei (aflat la Ungheni), care i-a spus că enoriaşii vor fi primiţi miercuri, la Mitropolie.

Episcopul Petru nu a răspuns invitaţiei de a se prezenta la Mitropolie
Pentru că episcopul Petru Musteaţă nu a fost prezent la Ungheni şi nu s-a prezentat la sediul Mitropoliei, deşi a fost invitat, delegaţia Bisericii Ruse s-a deplasat, miercuri, la Mănăstirea Hâncu, unde a fost trimis spre ascultare episcopul Petru. Ulterior, ierarhii ruşi au plecat la Mănăstirea Căpriana, pentru a face o slujbă de comemorare la mormântul mitropolitului Bănulescu-Bodoni.

„Nu doriţi să schimbaţi antimisul?”
Membrii delegaţiei au spus că o decizie în acest caz nu o iau ei, ci la Patriarhia de la Moscova. Ei afirmă că şi Patriarhul rus, Alexii al II-lea, „are dorinţa de a clarifica situaţia”. Preoţii însă nu sunt prea optimişti, pentru că situaţia durează deja de mult timp. Acum mai bine de un an, cu o săptămână înaintea hirotonirii episcopului Petru Musteaţă, la Chişinău a mai fost o comisie a Bisericii Ruse, formată din mai mulţi preoţi, conduşi de episcopul de Dimitrov, PS Alexei, vicarul Patriarhiei Ruse.
La Ungnehi, membrii delegaţiei ruse au discutat cu preoţii în incinta bisericii „Alexandr Nevski” din oraş, unde în noiembrie 2006 au avut loc incidente. Au fost primiţi în audienţă 32 de preoţi de la Ungheni, 15 de la Nisporeni, o parte din preoţii din Călăraşi, dar şi din Edineţ şi Briceni, unde de la moartea episcopului Dorimedont, scaunul episcopal rămâne vacant. Alţi 6 preoţi ai Mitropoliei Moldovei, susţinători ai episcopului Petru, au făcut scandal, strigând că ceilalţi sunt trădători şi nu trebuie ascultaţi. Fiind primiţi în audienţă preoţii care au trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei, ei au fost întrebaţi care din ei are antimis de la Mitropolia Basarabiei. La întrebarea dacă nu ar dori să schimbe aceste antimise, pentru a le pune pe cele de la Mitropolia Rusă, preoţii au replicat că „avem aceeaşi biserică – creştin-ortodoxă”.
Vizita delegaţiei se va încheia vineri, iar decizia Patriarhiei Ruse ar urma să fie comunicată ulterior structurii sale din Republica Moldova.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20439&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=FiatLUX&num=17

NICIUN COMENTARIU

  1. Cerd ca mitropolia stiind situatia cu alegerea arhimandritului petru la postura de episcop de nisporeni shi vicar a mitropoliei nu trebuia in timp scurt sa fie acceptat ca episcop de ungheni shi calarasi

LĂSAȚI UN MESAJ