Ieri a avut loc prima şedinţă a Consiliului municipal în noua componenţă

0
26

28 iunie 2007
Foto: Info Prim Neo

 

UniMedia

Consiliul municipal Chişinău (CMC) s-a întrunit, joi, 28 iunie, în prima sa şedinţă în noua componenţă. În cadrul acesteia au fost anunţate rezultatele alegerilor locale din 3 şi 17 iunie, au fost înmânate mandatele de consilieri, au fost constituite fracţiunile şi anunţaţi consilierii al căror mandat este incompatibil cu funcţiile pe care le deţin.

La începutul şedinţei, judecătorul Ion Ţurcanu a anunţat deciziile privind validarea alegerilor din 3 iunie şi validarea mandatului de primar pe numele lui Dorin Chirtoacă. Apoi preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie al municipiului Chişinău, Ion Creţu a înmânat legitimaţiile consilierilor aleşi.

Veaceslav Iordan, consilier municipal din partea Partidului Comuniştilor, ex-viceprimar şi candidat la funcţia de primar, a declarat că, împreună cu echipa, a demonstrat că în timp scurt pot face un oraş frumos. El a spus că va monitoriza, în următorii patru ani, modul de soluţionare a problemelor cu care se confruntă municipalitatea. Iordan a declarat că a continuat activităţile începute de alţi primari şi l-a rugat pe Chirtoacă să facă acelaşi lucru.

Vladimir Filat, consilier din partea Partidului democrat şi candidat la funcţia de primar, a declarat că, după o campanie dificilă, urmează o perioadă şi mai dificilă – implementarea promisiunilor electorale. „Să dăm start unei schimbări reale din R. Moldova, începând cu municipiul Chişinău, iar echipa PD va veni cu întreaga sa capacitate şi experienţă pentru a realiza lucruri frumoase pentru locuitorii capitalei, a declarat el.

Ion Mereuţă, consilier al Partidului Umanist şi candidat la funcţia de primar, a menţionat că CMC trebuie să transforme Chişinăul într-o capitală europeană, exprimându-şi speranţa că CMC va da dovadă de maturitate politică şi responsabilitate.

Eduard Muşuc, consilier din partea fracţiunii social-democrate şi de asemenea candidat la funcţia de primar, a declarat la rândul său că majoritatea locuitorilor capitalei au votat pentru schimbare şi aşteaptă îmbunătăţirea situaţiei. Fracţiunea va munci pentru ca această schimbare să aibă într-adevăr loc, ca lumea să se convingă că atunci când vin oameni noi, viaţa poate deveni mai bună.

Valeri Climenko, consilier al Mişcării Social Politice „Ravnopravie” a spus că rezultatele au demonstrat că principalele frâne politice în dezvoltarea oraşului, dar şi a ţării în întregime sunt PCRM şi PPCD. Doar dispariţia acestor formaţiuni de pe arena politică reprezintă perspectiva R. Moldova, a declarat el. De asemenea, Klimenko a spus că nu este de înţeles faptul de ce noul primar a avut prima întrevedere cu preşedintele României Traian Băsescu şi nu cu cel al R. Moldova – Vladimir Voronin.

În replică, consilierul Alianţei „Moldova Noastră” Oleg Cernei a spus că, dacă preşedintele Voronin se respectă, era bine să-l felicite pe Chirtoacă. Acelaşi lucru trebuiau să-l facă, pentru a arăta că respectă voinţa chişinăuienilor, spicherul Marian Lupu şi premierul Vasile Tarlev.

În acelaşi context, consilierul liberal Corina Fusu a spus că Voronin a avut timp să-l felicite pe Chirtoacă, gestul căruia este unul semnificativ, având în vedere statutul României de membru UE şi istoria care ne leagă. Fondurile europene la care aspirăm pot proveni doar din proiecte transfrontaliere şi vom primi bani dacă vom şti să colaborăm cu România, a conchis Fusu.

Prima şedinţă a fost prezidată de consilierul Mihai Severovan, din cauza lipsei sau refuzului primilor trei decani de vârstă, toţi consilieri comunişti. Severovan a fost asistat de doi cei mai tineri consilieri – liberalii Ion Ceban şi Doina Sulac.

Sursa: INFO PRIM


Ceremonia de înmînare a legitimaţiilor de consilieri municipali, Dorin Chirtoaca


Ceremonia de înmînare a legitimaţiilor de consilieri municipali, Veaceslav Iordan

Foto: INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ