Ilaşcu explică metodele şi implicarea lui Voronin în devastarea instituţiilor oficiale

0
58

Venit la Chişinău înainte de alegerile din 5 aprilie, fostul deţinut politic Ilie Ilaşcu a asistat la evenimentele desfăşurate lunea şi marţea trecută la Chişinău. Analizând atent cele întâmplate în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului, împreună cu informaţiile pe care a reuşit să le obţină din alte surse, Ilaşcu a ajuns la concluzia că acţiunile de vandalism din 7 martie sunt „rodul muncii” serviciilor de securitate moldoveneşti, care şi-au dorit în acest fel să compromită definitiv opoziţia.

Domnule Ilaşcu, aţi fost martor ocular al evenimentelor din 7 aprilie. Ce părere aveţi despre cele întâmplate la Parlament şi Preşedinţie?

În primul rând, trebuie să spun că a fost un început de manifestaţie paşnică, legală şi îndreptăţită. Or, alegerile din 5 aprilie au fost fraudate. M-a mirat că iniţiatori ai acestor proteste nu au fost partidele de opoziţie, ci nişte ong-euri. Pe lângă protestul paşnic din faţa Guvernului, în faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei erau două manifestaţii. Un grup mai mare de tineri şi oameni mai în vârstă scandau diferite lozinci anticomuniste. Pe când la 40-50 de metri înaintea lor, era un alt grup de tineri, foarte agresivi, majoritatea cu rucsacuri în spate, unii cu feţele astupate şi cu câte un tricolor românesc în mână. Acei tineri discutau între ei mai mult în rusă.
După ce au fost sparte geamurile de la cele două instituţii de stat, o bună parte a protestatarilor paşnici s-a retras în Piaţă. Au rămas doar devastatorii. I-am văzut cum aduceau de undeva de pe lângă cinematograf sacoşe cu sticle cu un fel de lichid pe care le aruncau pe fereastră în Parlament.

Cum vi s-au părut acţiunile poliţiei care ar fi trebuit să apere Parlamentul şi Preşedinţia?

Poliţia care era acolo a activat foarte neprofesionist. Eram de faţă când unul dintre scutieri, care s-a împiedicat şi a rămas în urmă de colegii săi, a fost întrebat de protestatari de unde e şi a răspuns speriat că e de la Nisporeni şi a fost înrolat în armată în noiembrie. Erau nişte oameni nepregătiţi acolo. Ordinele ofiţerilor, pe care le-am auzit, erau „Înaintaţi!”, iar după ce aceia înaintau şi lumea fugea, ofiţerii ordonau „Înapoi!”, chiar dacă nu era niciun pericol pentru înaintare. Aveam impresia că rolul lor era să aţâţe spiritele. R. Moldova are câteva unităţi speciale care ar fi putut lupta pentru oprirea violenţelor de la cele două instituţii de stat. În 20 de minute, toată revolta putea fi înăbuşită, şi asta fără deschiderea focului.

Totuşi, de cine credeţi că a fost pus la cale scenariul evenimentelor din 7 aprilie?

Nu cred că planul a fost pus la cale de poliţie. Mai degrabă scenariul a fost ticluit de cei de la Planetariu (securitate – n.r.) în frunte cu Voronin. Ofiţerii de acolo îndeplineau stângaci misiunile. Se vedea că nici ei nu erau bucuroşi de ceea ce făceau. Mai mult decât atât, poliţistul care arunca cu grenadele acustice din Parlament, fie că era foarte simţit, fie că fiul îi era printre protestatari, dar nimerea cu acele grenade doar unde nu era nimeni. De mirare e şi cât de uşor a ieşit poliţia din Parlament şi Preşedinţie. Nu erau murdari, erau îmbrăcaţi în uniforme de paradă, cu cravată la gât. Toţi cei care au ieşit din Parlament erau ofiţeri.

Preşedintele Voronin a declarat că a fost o încercare de lovitură de stat.

Dacă se dorea într-adevăr o lovitură de stat, nu erau luate aceste instituţii, nu se vandalizau cele două edificii. Edificiile nu se devastează niciodată, ele se cuceresc, mai ales atunci când, vorba lui Voronin, opoziţia vrea să preia puterea printr-o lovitură de stat. În plus, de la nişte poliţişti am aflat că, cu câteva zile înainte de asta, din Parlament s-au scos foarte multe documente. Noaptea, pe 2, 3, 4 aprilie, maşini întregi cu acte importante au fost scoase din Legislativ. Unii deputaţi comunişti au primit direct indicaţii să nu se apropie în următoarele zile de Parlament. Deci, se pregăteau de asemenea acţiuni. Iar o lovitură de stat când se face se ocupă în primul rând televiziunea publică.

De ce credeţi că au avut nevoie comuniştii de aceste acte de vandalism?

Pentru a discredita opoziţia. Când se simte un partid cu musca pe căciulă, că a fraudat alegerile, şi nu are alte argumente, trebuie neapărat să dea vina pe altcineva. Ştiind că există o mare nemulţumire din partea maselor, în special din partea tinerilor din Chişinău, ei ştiau că este suficient să existe o singură scânteie pentru ca să înceapă dezordinile.

Cine credeţi că sunt vandalii?

Din informaţiile de care dispun, pe data de 7 aprilie, la Chişinău au venit 250 de inşi de la Tiraspol. Aceştia sunt membri bine pregătiţi ai grupării „Ruskaia pesnea” condusă de Victor Soin. Aceşti tineri, cu vârstele între 18 şi 25 de ani, au venit cu maşini cu numere trasnistrene, unele dintre acestea au fost văzute şi de către protestatari parcate în apropierea Parlamentului şi Preşedinţiei. Spre dimineaţă, după ce au vandalizat instituţiile statului, aceştia au plecat acasă. Am întâlnit acolo o cunoştinţă mai veche care a lucrat judecător la Tighina. Se vedea că era omul cu treabă pe acolo. În afară de ei, au mai participat garda SIS-lui, îmbrăcaţi în civil şi infiltraţi printre protestatari şi organizaţiile de veterani ai războiului din Afganistan şi ai conflictului de pe Nistru (comuniştii din această organizaţie – n.r.). Ultimii au participat, în special, la aşa-zisa scoatere a poliţiştilor din clădiri. A participat activ şi aşa-zisul „Naţbol” din Chişinău şi o parte din consomolişti. Toţi au fost provocatori acolo. Ei îşi făceau treaba lor, distrugând, vandalizând, dând foc, iar protestatarii strigau în treaba lor, jos.

Voronin l-a acuzat pe Gabi Stati că ar fi sponsorizat acţiunea de lovitură de stat. Ce credeţi despre asta?

Eu nu cred că Gabriel Stati ar fi sponsorizat vandalii şi nici nu am auzit pe cineva să vină cu o asemenea ipoteză. Gabi Stati are o altă problemă. Averile pe care le deţine el în R. Moldova trec încetişor în mâna clanului Voronin.

Dar acuzaţia că serviciile secrete româneşti ar fi organizat lovitura de stat cum vi se pare?

Serviciile secrete române niciodată nu s-au implicat în R. Moldova. România nu e interesată în asemenea lucruri.

Interviu realizat de Mariana Raţă

SURSA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ