Ilie Ilaşcu susţine că Vlad Cubreacov nu a fost răpit

0
55

Senatorul român Ilie Ilaşcu susţine că deputatul Partidului Popular Creştin Democrat, Vlad Cubreacov, nu a fost răpit, în 2002, în timpul protestelor din acea perioadă, ci ar fi stat ascuns într-o casă dintr-o suburbie a Chişinăului. La rândul său, Vlad Cubreacov califică afirmaţiile lui Ilie Ilaşcu drept insinuări şi spune că acestea au scopul clar de a prejudicia imaginea PPCD înainte de algerile locale.
În cadrul unei emisiuni televizate de la postul Pro TV Chişinău, Ilie Ilaşcu l-a acuzat pe deputatul PPCD, Vlad Cubreacov, că s-ar fi aflat ascuns într-o casă din Durleşti şi nu ar fi fost răpit în timpul protestelor de stradă anticomuniste din lunile ianuarie-aprilie 2002.

Potrivit senatorului Ilaşcu, Vlad Cubreacov şi-ar fi înscenat răpirea pentru a provoca furia străzii şi, implicit, amplificarea manifestaţiilor de protest.

Nu l-a răpit nimeni. Ei singuri şi-au „furat căciula” (adică şi-au înscenat totul) pentru a ridica populaţia să iasă în stradă, de a irita etc.

Ilie Ilaşcu

„Nu l-a răpit nimeni. Ei singuri şi-au „furat căciula” (adică şi-au înscenat totul) pentru a ridica populaţia să iasă în stradă, de a irita etc.”

Ilie Ilaşcu susţine că autorităţile comuniste ar şti despre această înscenare însă nu fac public acest lucru pentru a-i putea şantaja pe liderii PPCD.

„Nu mă implic în acest scandal, sunt treburile Republicii Moldova. Dacă cred că trebuie să tacă, atunci să tacă. Şi aşa vor face. L-am întrebat cândva pe un politician de aici, de la putere, de ce nu i-au deconspirat atunci, în 2002, când ştiau unde se află. Mi-a spus că e mai bine aşa pentru a-i avea la mână, a-i putea şantaja”, a declarat senatorul Ilaşcu.

L-am întrebat cândva pe un politician de aici, de la putere, de ce nu i-au deconspirat atunci, în 2002, când ştiau unde se află. Mi-a spus că e mai bine aşa pentru a-i avea la mână, a-i putea şantaja.

Ilie Ilaşcu

Domnul Ilaşcu nu a precizat pe ce surse se bazează când afirmă că Vlad Cubreacov ar fi stat ascuns la Durleşti.

La rândul său, Vlad Cubreacov a calificat afirmaţiile lui Ilie Ilaşcu drept insinuări. El a spus că i-a solicitat senatorului Ilaşcu să depună mărturii oficiale în faţa procurorilor, însă acesta a refuzat.

„Doar o mărturie făcută în faţa procurorilor ar fi probantă, dar aceasta implică responsabilitatea deplină pe care un personaj ca Ilaşcu trebuie să şi-o asume.”

„De altfel, nu este pentru prima dată când Ilaşcu face asemenea afirmaţii şi el nu este singurul care le-a făcut.”

Doar o mărturie făcută în faţa procurorilor ar fi probantă, dar aceasta implică responsabilitatea deplină pe care un personaj ca Ilaşcu trebuie să şi-o asume.

Vlad Cubreacov

„Le-au făcut la vremea sa şi Şevţov-Antiufeev, şi Victor Crăciun, Ion Gonţa altădată, Dumitru Diacov, reprezentanţi ai unor partide politice care sigur aveau un interes clar de a provoca un prejudiciu de imagine PPCD-ului sau mie, sau domnului Iurie Roşca”, a spus Vlad Cubreacov.

Potrivit lui Vlad Cubreacov, „oracoli de tipul lui Ilaşcu” sunt permanent scoşi din mânecă înainte de alegeri şi ar fi manipulaţi de serviciile secrete de la Tiraspol sau Moscova.

Eu sunt convins că Ilaşcu face premeditat acest lucru, este manipulat din umbră şi acesta este preţul sau unul din preţurile pe care trebuie să le plătească pentru eliberarea sa din închisoare în timp ce alţi membri ai lotului Ilaşcu zac în continuare în puşcăriile separatiştilor ruşi de la Tiraspol.

Vlad Cubreacov

„Eu sunt convins că Ilaşcu face premeditat acest lucru, este manipulat din umbră şi acesta este preţul sau unul din preţurile pe care trebuie să le plătească pentru eliberarea sa din închisoare în timp ce alţi membri ai lotului Ilaşcu zac în continuare în puşcăriile separatiştilor ruşi de la Tiraspol”, a mai spus deputatul Partidului Popular Creştin Democrat.

Procuratura a intentat încă în 2002 un dosar în cazul răpirii lui Vlad Cubreacov timp de mai multe săptămâni, dar ancheta nu pare să fi evaluat prea mult. Liderii PPCD au cerut atunci ca acest caz să fie anchetat de un grup de experţi străini, însă autorităţile comuniste refuzase atunci categoric această ofertă.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070320_ilascu_cubreacov.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ