Ilie Ilaşcu va solicita explicaţii autorităţilor române în problema vizelor acordate cetăţenilor moldoveni

0
23

Ilie Ilaşcu, senator în parlamentul României, fost deţinut politic al regimului anticonstituţional de la Tiraspol, a comunicat că va solicita explicaţii autorităţilor române în problema vizelor acordate cetăţenilor moldoveni.

Solicitat de BASA-press, Ilaşcu a comunicat că va solicita luni, 3 septembrie, în plenul senatului de la Bucureşti explicaţii în această problemă. „Sute de cetăţeni din R.Moldova m-au contactat pentru a-i ajuta în obţinerea unei vize pentru România, iar toate încercările mele au eşuat. M-am convins personal de faptul că la Consulatul României de la Chişinău oamenii aşteaptă disperaţi în speranţa de a obţine vize, în timp ce mulţi intermediari oferă facilitarea obţinerii vizei contra unei sume de bani. Or, acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea funcţionarilor din cadrul Ambasadei române din R.Moldova”, a explicat senatorul.

Sursa citată a precizat că va insista pe lângă instituţiile competente să ancheteze acest caz şi va face legătură cu autorităţile de la Chişinău pentru a pune la dispoziţie probele necesare pentru a pedepsi persoanele implicate.

La 17 august curent, reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că înalt funcţionar din cadrul Ambasadei României la Chişinău este suspectat că ar fi facilitat eliberarea vizelor române pentru cetăţenii moldoveni, refuzând să precizeze care este numele acestei persoane în interesul anchetei. Potrivit MAI, solicitările pentru viză ar fi prezentate diplomatului de către şefa Serviciului management din cadrul Filarmonicii Naţionale, Agnesa Rusu. Poliţia afirmă că, pentru perfectarea vizelor în regim de urgenţă, Agnesa Rusu primea de la solicitanţi sume de 200-300 de euro.

În replică, preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că „este o agresiune la adresa României” şi a sugerat „să se renunţe la provocări, pentru că fraudele se fac la firmele de turism, iar vizele pentru moldoveni nu se acordă la consulatul de la Chişinău, dar la cel de la Bucureşti”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ