Ilie Năstase: Ceauşescu a greşit. Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia

0
64

ilie nastase chisinauÎn cadrul unor declarații acordate pentru ProSport, celebrul tenismen român, Ilie Năstase, s-a referit la situația țiganilor care odată cu intrarea României în Uniunea Europeană au invadat vestul Europei.

Declarațiile lui Ilie Năstase vin în urma apropierii meciului Franța-România și în contextul expulzărilor țiganilor din Franța, efectuate la ordinul președintelui Sarkozi: „Sarkozy a apărat cetăţenii francezi, aşa cum ar trebui să facă şi preşedintele României! Am ajuns să merg pe Champs-Elysees cu mâna pe buzunar de teama hoţilor. Mai nou, s-au şmecherit, îşi lasă barbă şi se îmbracă precum musulmanii, ca să pară că sunt altcineva. Problema ţiganilor din România ar trebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sau austriecii. Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români! Le-aş crea condiţii. În felul acesta s-ar schimba şi componenţa etnică a zonei! Ceauşescu a greşit. Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aş vrea ca românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cu maghiarii din România”.

Autorul articolului consideră că aluzia lui Ilie Năstase, aceea că ar fi trebuit ca şi Ceauşescu să rezolve problema maghiarilor aşa cum au făcut ruşii în Basarabia, face trimitere la politica lui Stalin de a schimba compoziţia demografică a ţărilor care compuneau Uniunea Sovietică. Peste un milion de români au fost deportaţi, în anii 40-50, în Siberia, în locul lor fiind aduşi etnici din alte părţi ale imperiului (în special ruşi şi ucraineni). Foarte mulţi dintre românii trimişi dincolo de Urali au murit pe drum sau din cauza condiţiilor cumplite de trai. Compoziţia demografică a Basarabiei s-a schimbat, recensământul din 2004 relevând că 71% dintre locuitori se declarau români sau moldoveni, restul fiind de alte naţionalităţi (mai ales ruşi şi ucraineni).

Ilie Năstase deține la Chișinău franciza pentru restaurantele McDonald’s, având 4 restaurante în orașul moldav.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ