Imagini vesele la un summit sumbru

0
76

Judecând după scenele care s-au dat la televiziuni de la summitul de la Bucureşti unul din cei mai puternici oameni ai lumii a ajuns Traian Băsescu, preşedintele României. Altfel nu pot fi înţelese discuţiile lui prelungite cu George W. Bush şi Vladimir Putin.

Prima dintre marile probleme ale lumii actuale este criza spirituală, întunericul sufletului. A doua este criza morală, întunericul minţii. A treia este criza alimentară. A patra este criza ecologică, solul, apa şi aerul otrăvit. Abia a cincea este criza energetică. Judecând însă după imaginile de la Summitul NATO de la Bucureşti –

un răsunet al Summitului G8 de la Sankt Petersburg, unde s-a discutat trecerea peste „point of no return” -, liderii la vedere ai lumii sunt preocupaţi mai ales de bancurile pe care şi le spun. Că, iată, aşa cum s-a văzut la televizor, ei mai mult au râs la Bucureşti decât au vegheat viitorul omenirii.

Cercetată cu metoda străveche a teatrului, mizanscena acestor hohote de râs demonstrează că deciziile de la summit s-au luat înainte de summit şi că uriaşa desfăşurare de forţe politice, diplomatice şi de securitate de la Palatul Parlamentului din Bucureşti a fost doar o telenovelă hazlie. Or, este imposibil ca printre cei care iau azi decizii pentru ziua de mâine a lumii să nu-şi urle infirmitatea (minţii, trupului, sufletului) un Richard al III-lea, să nu cadă în prăpăstii de logică un Lear sau să nu-şi ucidă mama trădătoare un Hamlet. Lumea este aşa cum suntem noi, dar se naşte din goluri şi se pierde în stingerea eternă. Spunând aceste adevăruri mistice, românul Mihai Eminescu a pus – primul în modernitate – degetul pe cea mai teribilă rană a fiinţării fiinţei şi a indicat şi calea lecuirii ei. Dar cine – dintre cei care iau azi decizii – citeşte pe Eminescu? Judecând după imaginile cu hohote de râs de la Summitul de la Bucureşti – mai nimeni. Poate unii ruşi, că la întâlnirea Putin-Bush de la Soci cică s-a discutat şi despre Bucovina de Nord, locul unde a copilărit Eminescu. De asta să-l fi sunat „dictatorul” Voronin pe „banditul” Smirnov?

Mass-media internaţionale susţin că Putin este doar un colonel în ierarhia de mareşali ai Rusiei. Că Bush şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul. Că Sarkozy este doar purtător de mesaje. Că Angela Merkel este responsabilă doar de gaze. Că Gordon Brown încă nu are responsabilităţi. Că Sapatera stă în fotografiile de grup la margine. Judecând, însă, după scenele care s-au dat la televizor de la Summitul de la Bucureşti, unul dintre oamenii puternici ai lumii a ajuns Traian Băsescu, preşedintele României. Altfel nu pot fi înţelese discuţiile lui îndelungate cu SUA (George W. Bush) şi Federaţia Rusă (V. Putin). Nu ştim ce era în imensul dosar pe care Moscova l-a adus special pentru acele discuţii. Dar atunci când Putin a vorbit la summit despre faptul că Ucraina a devenit stat „cu teritorii luate de la alte state” nu a fost vorba doar de Insula Şerpilor. Dacă Ucraina are teritorii care nu-i aparţin, astea sunt Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud, vechi ţinuturi româneşti. Dacă problema acestor teritorii nu se rezolvă, dacă nu dispare şi anomalia „moldovenească” dintre Nistru şi Prut (o Macedonie a României), între România şi Grecia se poate închega o alianţă care să impună iar „Vechea Europă” în prim-planul existenţei omului. Oricum, cea mai gravă criză a lumii este cea spirituală. Iar leac pentru aceasta, azi ca şi în vechimea vechimii, are doar Vechea Europă.

http://www.voceabasarabiei.com/html/viziuni.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ