În 450 de licee din R. Moldova va merge un profesor din România. Cărți de poezie pentru copiii din Republica Moldova

0
176
  1. Basarabenii îl bombardează cu emailuri pe ministrul Curaj; În 450 de licee din R. Moldova va merge un profesor din România

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi susţinătorii ei l-au bombardat în aceste zile cu emailuri pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, deoarece, susţin liderii ei, acesta amână aprobarea deplasării unor profesori din Romania la festivităţile organizate în Republica Moldova cu ocazia ultimei zile de şcoală, a declarat pentru HotNews.ro, George Simion, preşedintele platformei unioniste.

Propunerea, venită din partea mai multor organizaţii civice, este aprobată de către Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi presupune ca în fiecare din cele 450 de licee din Republica Moldova să fie prezent un dascăl din România pe 31 mai, la careurile festive prilejuite de ultimul clopoţel

http://independent.md/basarabenii-il-bombardeaza-cu-emailuri-pe-ministrul-curaj-450-de-licee-din-r-moldova-va-merge-un-profesor-din-romania/#.V0YD2-S51a4

 

  1. De la 1 iulie părinții din Moldova cu cetățenie română vor primi indemnizații mai mari

Părinții din Republica Moldova care au cetățenie română și primesc indemnizație de creștere a copilului de la statul român, vor primi de la 1 iulie indemnizații majorate.

Aproximativ 78.000 din cei 140.000 de părinți aflați în concediul de creștere a copilului vor avea indemnizația majorată de la 600 de lei la 1.062 de lei (roni), conform estimărilor Ministerului Muncii, iar 5.500 vor beneficia de eliminarea plafonului maxim actual de 3.400 de lei, scrie profit.ro.

http://www.timpul.md/articol/de-la-1-iulie-parinii-din–moldova-cu-cetaenie-romana-vor-primi-indemnizaii-mai-mari–93123.html

 

  1. 10 mii de cărții de poezie „Ce e bine și ce-i rău” vor fi primite în dar de copiii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Copiilor, circa 10 mii de exemplare ale cărții de poezie „Ce e bine și ce-i rău” vor fi primite în dar de copiii din grădinițele și școlile din Republica Moldova și România. Noua apariție editorială „Ce e bine și ce-i rău” este semnată de Sergiu Botezatu, Vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, membru al Clubului Rotary Chișinău şi a fost lansată oficial pe data de 24 mai, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău.

http://www.timpul.md/articol/10-mii-de-carii-de-poezie-ce-e-bine-i-ce-i-rau-vor-fi-primite-in-dar-de-copiii–93148.html

 

  1. Ziua Românilor de Pretutindeni va fi sărbătorită la Ismail printr-un eveniment cultural deosebit

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va marca, pe 30 mai, Ziua Românilor de Pretutindeni în Sudul Basarabiei printr-un eveniment cultural deosebit. 

Programul manifestărilor va cuprinde proiecția coproducției cinematografice româno-luxemburgheză „Nuntă în Basarabia” (2009), în regia lui Nap Toader, un recital de poezie și un spectacol de muzică folk românească susținute de studenții de la Universitatea din Ismail, precum și un spectacol de dans popular, susținut de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu.

http://infoprut.ro/44143-ziua-romanilor-de-pretutindeni-va-fi-sarbatorita-la-ismail-printr-un-eveniment-cultural-deosebit.html

 

  1. Istoria inedită a unei fotografii a Regelui Mihai I la Chișinău

O fotografie a Regelui Mihai I din anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial a fost păstrată în mare taină de furia autorităților sovietice zeci de decenii la rând într-o familie basarabeană.

Astăzi, la aproape 80 de ani de când a fost făcută, fotografia are o valoare neprețuită pentru fosta profesoară de limba română, Elena Bâtcă-Oțel, din orașul Ialoveni.

Povestea acestei fotografii, dar și istoria tragică a familiei Bâtcă, pe care deportarea sau persecutările membrilor rămași acasă nu i-a făcut să renunțe la dragostea pentru neam și limbă.

http://www.radiochisinau.md/istoria_inedita_a_unei_fotografii_a_regelui_mihai_i_la_chisinau_foto-33806

 

  1. SUA și România discută accelerarea reformelor la Chișinău

Șeful Executivului de la București Dacian Cioloș și vice-președintele american Joe Biden a discutat, luni, la Washington o serie de chestiuni importante ce se află pe agenda bilaterală a celor două țări, precum întărirea capabilităților NATO în flancul sud-estic al Alianței, dezvoltarea parteneriatul dintre SUA și România, racordarea sectorului energetic românesc la cel european și nu în ultimul rând susținerea pentru accelerarea eforturilor de implementare a reformelor pentru Republica Moldova. Oficialul american a reiterat încă o dată și a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl oferă coaliției internaționale în Afganistan, dar și în lupta contra Statului Islamic. Ambii oficiali au convenit ca la summitului NATO, din 8-9 iulie, de la Varșovia, să fie întărită prezența NATO și capacitatea de apărare în partea estică a Alianței.

http://karadeniz-press.ro/kara/sua-si-romania-discuta-accelerarea-reformelor-la-chisinau/

 

  1. Personalitățile basarabene care au luptat împotriva comunismului ateu și pentru valorile creștine, evocate la Facultatea de Teologie Ortodoxă

Cercul „Baladă pentru Basarabia” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș Bolyai, i-a provocat în special pe tineri să cunoască mai bine personalitățile române din Basarabia, care au luptat pentru credință și valorile neamului românesc.

La evenimentul susținut și de Grupul de Inițiativă Basarabeană Cluj au participat aproximativ 100 de persoane, printre care și Pr. lect. univ. dr. Ioan Bizău și Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

http://www.napocanews.ro/2016/05/personalitatile-basarabene-care-au-luptat-impotriva-comunismului-ateu-si-pentru-valorile-crestine-evocate-la-facultatea-de-teologie-ortodoxa.html

 

  1. Foametea din Basarabia. „Binele” îndurat de fraţii noştri

Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic.

Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a „secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

http://www.accestotal.ro/foametea-din-basarabia-binele-indurat-de-fratii-nostrii/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ