In celula lui Andrei Ivantoc

0
57

Zilele trecute, la Strasbourg, a fost pusa din nou in discutie decizia CEDO cu privire la membrii Grupului Ilascu. In cadrul acestor dezbateri reprezentantii Federatiei Ruse au lansat un comunicat de presa prin care, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) sustine ca cei doi detinuti politici din Grupul Ilascu nu doresc sa fie eliberati inainte de termen. Familiile celor doi detinuti se simt lovite din nou, de data aceasta de catre reprezentantii Bisericii ruse.

La 11 octombrie, la Strasbourg a avut loc sedinta Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (CMCE), pe ordinea de zi fiind plasata si chestiunea nerespectarii de catre Rusia si Moldova a deciziei CEDO care cere eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa din inchisorile din Transnistria.

Agentia „Moldpres” a transmis, referindu–se la aceasta sedinta: „Federatia Rusa, fiind cel de–al doilea stat vizat de hotararea CEDO in cazul Ilascu, a difuzat in cadrul sedintei Comitetului de Ministri un comunicat de presa, emis in urma vizitei Arhiepiscopului Nicolai Balasov, Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse, in locurile de detentie ale lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa din regiunea transnistreana, prin care a incercat sa acrediteze ideea ca cei doi detinutii „se bucura” de un tratament absolut satisfacator, asistenta medicala calificata si „se opun ideii eliberarii inainte de termen””.

A scos carnetelul si a zis: „Pocaieste–te”

Eudochia Ivantoc ne–a spus ca linistea familiei lor a fost grav afectata de aceasta noutate si de acest pas al fetelor bisericesti. Ea afirma ca, desi acest pretins comunicat a fost lansat de autoritatile ruse abia acum, de fapt Andrei i–a declarat ca a fost vizitat de un barbat in sutana prin luna aprilie. Eudochia a avut permis de intrevedere cu sotul ei acum cu cateva saptamani in urma, si atunci Andrei i–a povestit, printre altele, ca a fost vizitat in primavara de un preot mai mult decat straniu. „A zis ca a intrat si i–a vorbit in ruseste. I–a spus ca e preot si ca ar vrea sa il ajute. Pentru asta l–a indemnat pe Andrei sa recunoasca ce crime a savarsit si sa se pocaiasca. Apoi a scos un carnetel si s–a pregatit sa noteze”, ne–a transmis Eudochia spusele lui Andrei.

Andrei s–a mirat sa vada un preot care se pregateste sa „noteze pacatele in carnetel” si l–a intrebat daca are vreo legitimatie, care sa il abiliteze sa ia note din camera unui incarcerat de 14 ani. „Nu cred ca a fost vorba de un preot cu adevarat, caci Andrei mi–a povestit ca el se comporta ca un preot „cu epoleti”. Andrei asa si i–a zis: „Pareti preot la haine, dar va purtati ca un anchetator”, ne relateaza Eudochia. Totusi, sotii Ivantoc nu au acordat prea multa atentie acestei vizite, caci din aprilie si pana in septembrie nu s–a mai auzit nimic despre actiunile acestui parinte, cu atat mai mult ca nici acesta nu l–a prevenit ca va face ceva declaratii despre intrevederea sa din celula. Acum, insa, cand despre vizita bisericeasca la Tiraspol a scris toata presa, cei doi se simt de parca preotul a intrat in celula in care Andrei sta singur de 14 ani ca sa mai loveasca o data in el si in apropiatii lui, doar ca altfel decat au lovit toti ceilalti.

Preotul, un chimist care scrie despre barbati si femei

Si mai contrariate sunt rudele lui Tudor Petrov–Popa, detinut in prezent la penitenciarul din Hlinaia. Raisa, sora lui, ne–a declarat ca a avut recent permisiune de intrevedere si acesta nu i–a zis nimic de vizita vreunui preot. „Mi–a spus ca a fost delegatia de la Crucea Rosie, mi–a povestit despre problemele lui de sanatate si de alte situatii, dar nimic despre fete bisericesti. Probabil ca nu l–a vizitat nimeni, caci pentru el, care sta inchis singur de 14 ani, se memorizeaza astfel de „evenimente””, a conchis Raisa Popa.

Totusi surse de la Ministerul de Externe de la Chisinau au mentionat pentru agentia „Moldpres” ca in cadrul sedintei din 11 octombrie de la Strasbourg s–a vorbit despre preotul Nikolai Balasov, care i–ar fi vizitat pe cei doi detinuti. Balasov este secretarul Sectiei Relatii externe si interconfesionale si institutii straine al Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR). Preotul Nikolai Balasov are 50 de ani, a absolvit Facultatea de Chimie a Universitatii de Stat din Moscova. Este casatorit si are doi copii. El este autorul lucrarii duhovnicesti „Si a creat Dumnezeu barbatul si femeia” si unul dintre promotorii unui nou document de consolidare a bisericilor supuse Moscovei, dar situate in strainatate. Potrivit unui Act „de comunicare canonica intre Patriarhatul Moscovei si Biserica Ortodoxa Rusa din Strainatate”, care se preconizeaza sa fie semnat anul viitor, preotul Balasov este responsabil de supunerea bisericilor din Moldova si Ucraina.

Lavrov a injosit CEDO

Conform documentelor publicate de catre Consiliul Europei, la 11 octombrie la Strasbourg a avut loc intrunirea CMCE, la care au participat adjunctii ministrilor de Externe din tarile membre. Ei au decis sa puna problema in discutie din nou pe parcursul saptamanii curente. Dar stenograma sedintei din 11 octombrie nu este accesibila pentru public.

Si Ilie Ilascu si–a exprimat profunda indignare in legatura cu implicarea bisericii ruse in acest act rusinos de taraganare a indeplinirii deciziei CEDO cu privire la eliberarea camarazilor sai. El a pus in discutie aceasta chestiune in sedinta in plen a Senatului Romaniei, abordand in general sfidarea de catre Federatia Rusa a acestor inalte instante europene. „Saptamana trecuta i–am adresat o intrebare ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, desigur, despre eliberarea lui Andrei si Tudor. Am primit raspunsul, unul injositor pentru CEDO. Lavrov scrie ca aceasta decizie este „evident partinitoare si incoerenta”, declarand ca cei doi nu pot fi eliberati pe cale legala”, a spus Ilie Ilascu.

http://garda.com.md/102/politic/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ