În dosarul dublei cetăţenii,

0
76

CEDO a cerut explicaţii şi de la România
Guvernul României trebuie să prezinte, până pe 2 septembrie, observaţiile sale la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în cazul interdicţiei cetăţenilor cu dublă sau multiplă cetăţenie din RM de a deţine funcţii publice şi eligibile. Pe 12 august a expirat termenul până la care guvernul RM trebuie să dea explicaţii Curţii.

Valentina Baciu

Avocata Janeta Hanganu ne-a comunicat că CEDO a invitat România să se pronunţe în acest dosar, întrucât sunt vizaţi cetăţenii săi, reclamanţii Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal şi primar al municipiului Chişinău, şi avocatul Alexandru Tănase, consilier municipal şi prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Executivul de la Bucureşti şi-a confirmat interesul şi disponibilitatea.

Amintim că, la 27 decembrie 2007, reclamanţii au depus o cerere la CEDO, contestând încălcarea dreptului de a alege şi de a fi ales. Curtea a reacţionat prompt, pe motiv că această lege ar fi un pericol iminent pentru fragila democraţie din RM. La numai o lună de la intrarea în vigoare a legii, CEDO a cerut explicaţii guvernului. Tănase şi Chirtoacă au contestat modificările la Legea cetăţeniei în calitate de persoane private, accentuând însă contextul politic. Cei doi au recunoscut public că, pe lângă cetăţenia R. Moldova, o deţin şi pe cea a României.

http://www.timpul.md/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ