În Memoriam: Sadâcul lui Nicolae Sulac

0
78

O lume întreagă cunoaşte acest legendar petic de pământ – Sadâcul. Este satul care ni l-a dat pe Nicolae Sulac, mare artist şi doinaş nepereche, devenit mai apoi un semănător al iubirii de cântec, de melodie şi de umor popular.
Sătenii şi-au arătat stima, respectul şi nesecata lor iubire faţă de pământeanul lor, iniţiind multe acţiuni de înveşnicire a memoriei artistului. A fost restaurată casa lui părintească, aşa cum a fost ea odată. Meritul inaugurării casei-muzeu îi aparţine dlui Dumitru Marin, care a beneficiat de sprijinul netărăgănat şi ferm al primăriei, în persoana primarului Ion Şompol.
O contribuţie semnificativă revine şi colectivului de la şcoala din sat, condus de mulţi ani de doamna director Olga Ujavca. Profesorii au decis ca gimnaziul să poarte numele ”Nicolae Sulac”. Aici s-a deschis şi un muzeu în memoria artistului, care a fost sfinţit de către preotul din sat, părintele Ion. Şcoala este situată gard în gard cu biserica din sat, moment menţionat de poetul Grigore Vieru, care a spus ca aceasta este o întâmplare rară, dumnezeiască, unde minciuna şi neadevărul nu vor avea trecere. Şi iată că distinsa doamnă Olga Ujavca lansează o altă idee nobilă, cea de a organiza în incinta gimnaziului „Nicolae Sulac” un festival raional de cântec popular. Un act de mare însemnătate culturală, confirmat, de altfel, prin hotărârea Guvernului nr. 1312, din 12 decembrie 2005, „Cu privire la organizarea Festivalului-concurs al interpreţilor cântecului popular „Nicolae Sulac”. Festivalul se organizează bianual, de ziua naşterii înveşnicitului Nicolae Sulac. La vârsta mea de 16 ani neîmpliniţi, deja sesizez faptul înveşnicirii lui, având fericita ocazie să-l cunosc de la vârsta de şase ani. M-a dezmierdat aşa cum ştia numai el, numindu-mă “româncuţa” şi “perişorul de aur”. Dar să nu creadă cititorul că aceasta mă determina, nu! Am constatat doar un fapt deasupra valurilor vremurilor.
Să revenim însă la evenimentul deja petrecut la Sadâc. Ţin sa menţionez ca ziua de 6 aprilie curent s-a transformat intr-o mare sărbătoare a satului şi a raionului, iar datorită mass-media – şi pentru tot poporul.
Cerinţele de participare la concurs au fost destul de dure, ca la interpreţii profesionişti. S-a ţinut cont de originalitatea evaluării, măiestria interpretativă, ţinuta scenică etc., acestea fiind apreciate cu 5 puncte fiecare. Pentru a aprecia aceste calităţi, a fost desemnat un juriu în frunte cu fiica lui Nicolae Sulac, Doiniţa Sulac, care, de altfel, a cântat şi ea.
Vârsta participanţilor la concurs a variat între 10 şi 16 ani. Faptul că aceşti tineri au dorit să participe la această manifestare constituie o dovadă că acest mare artist nu va păraşi niciodată inimile noastre, că va fi mereu în memoria noastră.
Este de remarcat, de asemenea, repertoriul interpretat de aceşti mici artişti. Iată titlurile cântecelor prezentate la concurs: „Balada”, „Dor de mamă”, „Ştii, măicuţă”, „Doina mea”, „La o margine de drum”, „Balada celor doi orfani”, „Mândra este norocul”, „Foaie verde matostat”, „Moldovanul cum n-o dai”, „Anii”, „Cântecul şi dragostea”, „Floarea lui Sulac”, „Viaţa omului”, „Dacă tata va veni”, „Foaie verde de mohor”, „Aşa-i viaţa omului”, „Murgule”.

Premiul mare – 500 lei – a fost obţinut de Ionuţ Bârcă, elev în clasa IV-a de la gimnaziul „M. Eminescu” din Cantemir.

Participanţii au fost împărţiţi, după categorii de vârstă, în grupa mare şi grupa mica.
Din grupa mare au fost apreciaţi următorii participanţi:
Ion Roşu din s. Cania – premiul I – 350 lei;
Ana Istrati din s. Capaclia – premiul II – 250 lei;
Andrei Şompol şi Iulia Răsai din s. Sadâc – premiul III – câte 50 lei.
Din grupa mica:
Maria Parfeni din s. Pleşeni – premuil I – 250 lei;
Petru Hangan din s. Sadâc- premiul II – 150 lei;
Savelie Ivanschi din s. Baimaclia şi Ionut Popescu din s. Cociulia – premiul III – câte 100 lei.
Totodată, fiecare premiant a primit în dar de la dl Gheorghe Marin, naşul de cununie a lui Nicolae Sulac, câte un album „Nicolae Sulac – în amintiri, cronici şi imagini”.
M-au impresionat mult şi cântecele create după moartea lui Nicolae Sulac. Piesele au fost interpretate la inaugurarea festivalului: „Floarea din Sadâc” de Grigore Vieru, „A rămas un cântec necântat” de Constantin Rusnac, „Basarabia a pierdut o mare stea” de Ion Dolănescu. Câştigătorilor concursului le dorim, împreună cu cititorii „Jurnalui de Chişinău”: „Să trăiţi, să înfloriţi, ca merii, ca perii, la anul şi la mulţi ani!”
La concurs au venit să încoroneze, dar să şi demonstreze că nu l-au uitat pe Nicolae Sulac, artişti iubiţi de popor ca Constantin Rotaru, Arsenie Botnaru, Maria Iliuţ, Larisa Arseni, Maria Bagrin, care au bucurat publicul cu piesele lor.
M-am interesat cine dintre poeţi, scriitori, cântăreţi şi prieteni din republică vin la Sadic. M-a impresionează generozitatea lui Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Andrei Strîmbeanu, Octavian Muntean, Mihai Munteanu, Anatolie Latîşev, Dumitru Marin, Anatol Josanu, Alexei Marulea, Simion Duja, Elena Sulac, Eugenia şi Gheorghe Marin, Doiniţa Sulac, Vadim Gherghelaş, Victor Plugaru, Ion Domenco şi mulţi alţii care au participat la diverse manifestări în memoria sadâceanului Nicolae Sulac.
Ziua festivalului a fost una cu totul deosebită. O zi în care Sadâcul s-a transformat în capitala spiritului nostru naţional.

http://www.jurnal.md/article/7148/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ