În Moldova a avut loc turul doi al alegerilor locale

0
46

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070617_moldova_tur2_votare.shtml

 

Votare Moldova
 

În Repubica Moldova s-a desfăşurat turul doi de scutin al alegerii primarilor şi alegeri repetate în 466 din cele 898 de localităţi ale ţării.

Participarea la vot s-a cifrat la ora 18 la circa 33% din electoratul cu drept de vot, faţă de 43% acum două săptămâni la turul întâi.

Ca şi acum două săptămâni, în satul Corjova de pe malul stâng al Nistrului, miliţienii transnistreni au împiedicat desfăşurarea votării, iar Comisia Electorală Centrală a decis închiderea secţiei de votare din localitate.

Corjova, satul de baştină al preşedintelui Vladimir Voronin, este disputat între autorităţile de la Chişinău şi cele separatiste de la Tiraspol.

Citiţi amănunte despre incidentul de la Corjova

În primul tur de scrutin, desfăşurat pe 3 iunie, Partidul Comuniştilor a câştigat în peste jumătate dintre scrutinurile decise – 223 din 420.

În clasamentului numărului de primari urmează AMN cu 61 de primari, candidaţii independenţi, 58, PD cu 27 şi PPCD cu 20.

Turul al doilea se desfăşoară în localităţile unde niciun candidat nu a obţinut majoritatea absolută în primul tur, între primii doi clasaţi pe data de 3 iunie.

Este ales candidatul care obţine cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent de gradul de participare la urne.

Iordan contra Chirtoacă la Chişinău

Cea mai importantă confruntare a fost scrutinul de la Chişinău, unde s-au înfruntat Veaceslav Iordan, candidatul Partidului Comuniştilor, şi Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal.

 

În primul tur, Veaceslav Iordan a obţinut 27,6% din voturi, iar Dorin Chirtoacă 24,3%, pe fondul unei participări foarte slabe la urne, de doar 37%.

Pentru cel de-al doilea tur, Dorin Chirtoacă a primit sprijin din partea mai multor partide non-comuniste reprezentate în Consiliul Municipal Chişinău, în timp ce Veaceslav Iordan este susţinut de blocul electoral Ravnopravie-Patria-Rodina, care se adresează electoratului rusofon.

Sursa: BBC�

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ