In noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 peste 11 mii de familii de basarabeni au fost deportate in Siberia

0
164
In noaptea de 5 spre 6 iulie se implinesc 57 de ani de la acea noapte neagra din 1949, cand 11 mii 293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor si deportate in Siberia si Kazahstan, iar in gospodariile lor s-au asezat cu traiul „specialisti” veniti de aiurea pentru a „ajuta” moldovenii „sa construiasca un trai nou”. Astfel a fost realizata hotararea biroului politic al comitetului central al partidului comunist al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenesti a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti… si alte categorii, precum si a familiilor acestora”.
Martorii acelor evenimente spun ca „raznareadka” celei de a doua deportari in masa a moldovenilor nu prevedea deportarea intregii familii, fiind ridicati doar membrii familiei care se aflau acasa, in unele cazuri copiii singuri, inclusiv sugarii.

Copii români din Basarabia, deportati pe 6 iulie 1949, in Siberia, la vreo luna dupa deportare. Fotografie de la Muzeul national de Istorie, Chisinau. (VoceaBasarabiei.com)

Una din eroinele acelor evenimente, straseneanca Ecaterina Baltaga, a comunicat pentru Info-Prim Neo ca, intr-o arsita infernala, in vagonul de vite, in care sute de oameni au mers 2 saptamani pana in Siberia, se aflau 7 copii dintr-o familie, intre 1 si 13 ani, ridicati din Voinova cand tatal lor era la deal, iar mama – la spital. „Ani in sir am vazut in vis acea calatorie de 2 saptamani, mortii pe care-i scoteau noaptea din vagoane, oamenii sleiti de foame si caldura, copiii plangand”, spune Ecaterina Baltaga.

Potrivit aceleiasi surse, dupa 2 saptamani au fost imbranciti din tren pe malul raului Irtas, in raionul Uvat. Oamenii cadeau jos, fiindca nu-i mai tineau picioarele, dar erau imbranciti cu baionetele spre malul raului, unde au petrecut prima noapte a calvarului siberian. Localnicii se ascundeau in padure de frica moldovenilor deportati, nestiind ca acele trenuri au adus in iadul din Siberia cei mai harnici oameni, care si-au construit si in acel pamant salbatic gospodarii, ca in 1956 sa le lase si, revenind in Moldova, sa o ia de la inceput.

Conform datelor oficiale, in ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate in Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirma ca aceste cifre nu reflecta intreaga proportie a dramei moldovenilor, deoarece numarul victimelor deportarilor a fost calculat reiesind din 3 membri ai familiilor. Se stie, insa, ca au fost ridicate familii cu 7-8 si chiar 14 copii.

http://www.azi.md/news?ID=39947

NICIUN COMENTARIU

  1. Bunicii mei au fost deportati in Kurgan in ’49. Bunica plange mereu cand povesteste acele intamplari. Bunicul meu nu a putut vorbi vre-o cinci zile. S-a speriat foarte tare. credea ca ii duce undeva sa ii impuste. Nu inteleg nici acum cine si de ce i-a votat pe comunisti?
    Cum puteti, fratilor sa le dati votul vostru de incredere? Sa le lasatti viata voastra, drepturile voastre in mana unor ucigas cu experienta?

  2. o sa vina momentu in care rusii si ucrainienii o sa plateasca in sange….momentan … ar trebui sa ne ascutim cutitele…. si sa asteptam cu ciocu mik….k nu suntem noi cei la putere

  3. A CASTIGAT COMUNISTII FINCA AU MAI RAMAS RAMASITE НКВД-ului RUSOFONICE, c CACI TREBUIE ANTARITA O LEGE AN PARLAMENT CARE NA PERMITE NIMANUI UN POST DE MUNCA DACA NU STII LIMBA ROMANA INDEFERENT CE POST DETII….

LĂSAȚI UN MESAJ