În problema transnistreană,Voronin invocă un… „paradox”

0
59

„Pentru a rezolva problema transnistreană e nevoie de voinţa politică a Rusiei. Cu voinţa politică a Kremlinului trebuie deblocate interesele care sunt prezente în Transnistria, întrucât în calea reglementării stau crima organizată, încurajată şi susţinută în coridoare foarte serioase în Rusia. Acestea sunt interesele persoanelor care acolo (în Transnistria) au cote de venit din producţia şi comerţul cu armament, din contrabandă, începând cu traficul de fiinţe umane şi terminând cu produse farmaceutice, droguri şi alte mărfuri de tot felul”, a declarat, ieri, preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse RIA „Novosti”.

Vladimir Voronin a declarat că poziţia Chişinăului este tratată cu înţelegere de către conducerea de vârf a Rusiei, dar procesul de reglementare paşnică este frânat la nivele mai inferioare. „În toţi aceşti ani, Kremlinul, mai exact preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit pozitiv măsurile şi propunerile pe care eu i le-am enunţat la întrevederile noastre. Dar rezultă un fenomen de neînţeles, un paradox: imediat cum ne apropiem de situaţia în care ne putem înţelege, ca principiu, în aceste chestiuni – se întâmplă ceva, vreo provocare – sau a noastră, locală, sau occidentală, sau se produce o scurgere de informaţie, sau încă ceva”, a spus Voronin.

El a respins acuzaţiile lansate de administraţia de la Tiraspol, potrivit cărora Chişinăul ar fi organizat blocada economică împotriva regiunii, menţionând că este vorba de o simplă „luptă împotriva contrabandei”. „Este normal să existe 13 întreprinderi, care produc arme în regim non-stop? Odată ce armele se produc, prin urmare, se vând. Odată ce se vând, deci, ies cumva din Transnistria. Deci, este normal? Iar controlul pe care noi l-am instituit împreună cu Uniunea Europeană şi cu Ucraina este anormal?”, s-a întrebat şeful statului, amintind că urme de arme asamblate în Transnistria au fost depistate în Irak şi în Cecenia. „Ei s-au închis acolo, s-au baricadat, stau şi fac bani. 2 mlrd. de dolari pe an rulează prin această enclavă”, a declarat Voronin. Totodată, el a amintit că autorităţile Moldovei au propus, în anul trecut, întreprinderilor exportatoare din Transnistria să se înregistreze la instituţiile moldovene, deschizând piaţa europeană pentru întreprinderile transnistrene disciplinate.

Vladimir Voronin şi-a exprimat speranţa că, până în anul 2009, când va expira mandatul său prezidenţial, problema transnistreană va fi rezolvată, subliniind că autorităţile sunt preocupate de ea în fiecare zi şi că există toate premisele pentru soluţionare. Preşedintele a mai informat că a purtat, în ultimele zile, şi va mai purta o serie de consultări cu diferiţi participanţi la procesul de reglementare transnistreană, inclusiv reprezentanţi ai UE, OSCE, SUA şi Rusiei.

http://www.azi.md/news?ID=44443

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ