În raionul Floreşti, comuniştii au „dirijat” procesul electoral

0
49

Reprezentanţii partidelor de opoziţie din raionul Floreşti au depus mai multe contestaţii la CEC, în legătură cu fraudele care au avut loc în cele două tururi de scrutin în alegerile locale. Potrivit lor, cele mai multe încălcări au fost înregistrate înainte de ziua alegerilor, atunci când candidaţii la funcţia de primar din mai multe localităţi erau intimidaţi şi impuşi de reprezentanţii partidului de guvernământ să părăsească cursa electorală.
Potrivit reprezentantului Partidului Democraţiei Sociale (PDS), Anatol Cărbune, fraudele în raionul Floreşti au început din momentul desemnării candidaţilor la funcţia de primar. „Elena Suvac, iniţial candidat la funcţia de primar în comuna Roşietici, a fost invitată la şcoală de către directorul şcolii, Zinaida Rotundu, care la indicaţia şefului Direcţiei raionale învăţământ a impus-o să depună garanţie în scris, precum că nu va mai candida în alegerile locale din 2007 pentru funcţia de primar. De frică să nu fie persecutată, Elena Suvac, a semnat acea „garanţie”, a spus Anatol Cărbune.
Potrivit reprezentanţilor partidelor de opoziţie, campania electorală şi cele două tururi de scrutin, în realitate, au fost dirijate direct de către Partidul Comuniştilor, prin angajaţii săi, ceea ce a discreditat principiile democratice.
S-au mai înregistrat şi încălcări masive a Codului electoral, prin faptul că se făcea agitaţie electorală chiar în ziua alegerilor şi, în multe secţii de votare putea fi observată prezenţa nemijlocită în secţiile de votare a consilierilor locali.
Potrivit Ameliei Ţurcanu, consilier orăşenesc din Floreşti din partea PPCD, reprezentanţii Partidului Comuniştilor erau prezenţi în mai multe secţii de votare din raionul Floreşti, făcând agitaţie electorală în favoarea reprezentanţilor partidului de guvernământ. „Preşedintele biroului electoral din satul Sevirova, raionul Floreşti, i-a permis consilierului raional din partea comuniştilor, Valeriu Mardari, să participe în calitate de observator, în secţia de votare din această localitate, fără ca acesta să aibă legitimaţie de observator sau să fie acreditat de către Comisia Electorală Centrală. În afară de aceasta, respectivul mai făcea şi agitaţie electorală în favoarea comuniştilor”, a spus Amelia Ţurcanu.
Totodată, partidele de opoziţie, în urma contestaţiilor depuse la CEC, au reuşit să obţină câştig de cauză din partea Judecătoriei Floreşti, pentru numărarea repetată a buletinelor de vot exprimate pentru Consiliul raional, deoarece în majoritate localităţilor din raionul Floreşti procesele verbale, cu rezultatele alegerilor, erau „corectate” fiind adăugate voturi în favoare partidului de guvernământ.

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21262&cat=Cotidian%20National&rub=Social&num=78

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ