In Republica Moldova se va desfasura exercitiul multinational medical “Medceur-2007”.

0
75

Medceur 2007
Republica Moldova va gazdui, in perioada 28 iulie -10 august curent, exercitiul multinational medical pentru Europa Centrala si de Est “Medceur-2007”.
Acesta se va desfasura in baza memorandumului semnat intre R.Moldova si Comandamentul European al Statelor Unite ale Americii, care a fost ratificat de catre Legislativ, la sfarsitul saptamanii trecute.

Conform memorandumului, R.Moldova va acorda sprijinul fortelor detasate pentru exercitiu, iar Comandamentul European va asigura rambursarea cheltuielilor suporate de tara gazda.

Echipamentul, proviziile, produsele si materialele temporar importate pe teritoriul R.Moldova, de catre fortele detasate, vor fi scutite de impozite, taxe si alte plati obligatorii.

Memorandumul a fost ratificat cu majoritate de voturi, desi mai muti deputati s-au aratat impotriva organizarii unor astfel de exercitii pe teritoriul R.Moldova.

De asemenea unii deputati din opozitie au solicitat Ministerului Apararii sa asigure securitatea atat a participantilor cat si a locuitorilor din preajma centrului de instruire Bulboaca, unde se va desfasura exercitiul, pentru a preveni cazuri similare celui din 9 iunie curent, cand o persoana civila a decedat pe teritoriul poligonului, dupa efectuarea tragerilor din armamentul de infanterie.

In replica, ministrul interimar al Apararii, Ion Coropcean, a subliniat ca in cadrul exercitiului ”Medceur-2007”, nu vor fi folosite arme, pentur ca acesta poarte un caracter umanitar.

De mentionat ca „Medceur 2007” este un exercitiu multinational cu participarea fortelor medicale mobile de reactie rapida in cadrul unei operatiuni de lichidare a consecintelor calamitatilor naturale. Republica Moldova este selectata pentru a doua oara ca tara gazda a unui exercitiu multinational din cadrul Progaramului „Parteneriat pentru Pace”. Primele aplicatii de acest gen „Cooperative Lancer – Longbow 2006” s-au desfasurat in luna septembrie 2006. Acestea au intrunit circa 1000 de militari din 21 de state ale lumii.

reporter.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ