În România, fără viză

0
48

granita dintre romani

Cu jumătate de an înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, zvonul despre faptul că cetăţenii R. Moldova care locuiesc în apropierea frontierei moldo-române vor putea circula liber pe teritoriul UE cu un permis special (Viza-L – n.r.) a făcut mare vâlvă. Basarabenii au dat buzna să cumpere case şi apartamente în localităţile aflate în raza de 30 de km de la frontieră. Cererea de apartamente la Ungheni, de exemplu, a dublat, practic, preţul locuinţelor în acea regiune. Dar, acordul bilateral privind circulaţia locală la frontiera moldo-română (cunoscut cititorilor mai mult ca Viza-L – n.r.) nu a fost încă semnat. În plus, potrivit condiţiilor prevăzute de Regulamentul Consiliului Europei din decembrie 2006, acordul ar permite cetăţenilor R. Moldova, locuitori ai zonei de frontieră, să circule liber în România doar pe o rază de 30-50 de km.

Semnarea acordului întârzie

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), până la 30 mai curent, MAEIE nu a recepţionat vreo propunere din partea României pentru semnarea unui acord bilateral privind circulaţia locală. Regulamentul Uniunii Europene prevede că România este autorizată să încheie un astfel de acord cu R. Moldova, după consultarea Comisiei Europene. Între timp, partea moldovenească finalizează procedurile interne necesare pentru înaintarea propunerii respective către România.

Excepţie de la regulă

Potrivit Regulamentului Consiliului Europei referitor la regulile privind circulaţia locală la frontierele externe ale statelor membre ale UE, din 20 decembrie 2006, noul regim de circulaţie este o excepţie legală de la regulile Schengen. Noul regim are drept scop facilitarea călătoriilor persoanelor rezidente (care domiciliază permanent – n.r.) în zona de frontieră. Mărimea exactă a zonei de frontieră se stabileşte în Acordul bilateral semnat între statul membru al UE şi statul terţ vecin. Totodată, în cazul frontierei moldo-române, zona respectivă nu poate depăşi 30 km de la frontieră în interiorul fiecărei ţări. Această limită ar putea fi extinsă până la 50 km doar dacă o localitate din R. Moldova şi, respectiv, din România este amplasată într-o arie de la 30 km la 50 km de la frontieră.

Condiţii

Semnarea unui asemenea acord cu România ar oferi cetăţenilor moldoveni, care domiciliază permanent în zona de frontieră, posibilitatea de a călători în localităţile din România amplasate în limita zonei de frontieră prestabilite (până la 30 km, după caz, 50 km – n.r.) doar în baza paşaportului de cetăţean al R. Moldova şi al unui permis pentru circulaţie locală la frontieră, fără necesitatea obţinerii vizelor de intrare. Permisul respectiv urmează a fi eliberat de autorităţile României pe o perioadă de valabilitate de la un an până la cinci ani. Deţinătorul permisului va avea dreptul să se afle pe teritoriul României în raza de 30 – maxim 50 de km pentru o perioadă care nu va depăşi 90 de zile, timp de jumătate de an.

sursa Basa press

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ