În Transnistria sunt încălcate drepturile omului

0
44

În localitatea Cocieri, din regiunea transnistreană, a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, un seminar cu genericul „Drepturile omului – concepte generale”, organizat de Asociaţia „Promo-Lex”, cu sprijinul Comisiei Naţionale UNESCO. La discuţii au participat peste 20 de profesori de la şcolile din regiunea transnistreană, din raioanele Dubăsari, Slobozia, Camenca, Tighina, Râbniţa, Grigoriopol etc.

Elena Spânu, coordonator programe „Promo-Lex”, a spus că obiectivul acestui seminar este promovarea drepturilor omului. „Vrem să stimulăm profesorii să promoveze drepturile omului. Am chemat profesori nu doar de la şcolile aflate sub jurisdicţia Chişinăului, ca să vadă că sunt aceleaşi probleme, la unii şi la alţii, să vadă că drepturile sunt încălcate şi aici, şi acolo. În timpul discuţiilor, unul din profesori spunea un exemplu, alţii au auzit de aceste situaţii şi găseau alte exemple concrete”, a spus Elena Spânu. Participanţii la seminar au primit un set de culegeri privind drepturile omului, elaborate de organisme naţionale şi internaţionale.
Solicitată de FLUX, Vera Glijin, profesoară de educaţia civică la liceul „Alexei Mateevici” din Sănătăuca, a spus că de peste 10 ani elevii din raionul Camenca, care doresc să înveţe limba română, în grafie latină, parcurg zilnic, cu autocarul, distanţa până la liceul din Sănătăuca, traversând posturi de control. „Avem practic o şcoală întreagă de refugiaţi, din Camenca, care nu pot să-şi asigure în localitatea de baştină dreptul la educaţie”, a spus Vera Glijin. Trecerea la posturile de control, în special la începutul şi la sfârşitul anului de studii, are loc întotdeauna cu mari probleme – durează înregistrarea numărului de elevi, elaborarea listelor etc. Deseori elevii întârzie la ore, din cauza cozii formată la posturile de control. În plus, autobuzul este controlat regulat. Numărul de elevi ai liceului era estimat, iniţial, la aproximativ 400, dar numărul lor a depăşit cifra de 700. „Ne-am străduit să învăţăm toţi într-un schimb, iar clasele să fie uniforme, adică şi copii din Transnistria, şi din Sănătăuca, ca să nu separăm clasele, să se simtă o familie unită”, a spus profesoara. La rândul său, Ala Nirca, profesoară de limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, care funcţionează într-o fostă bază de odihnă, a spus că autorităţile transnistrene au încercat să oprească autocarele care transportă zilnic elevii la şcoală, încălcând astfel dreptul la libera circulaţie. În luna februarie, elevii care se deplasau la Coşniţa, pentru a participa la olimpiadă, au fost reţinuţi la postul de control, pe motiv că nu au procură de la părinţi.
Referindu-se la încălcarea dreptului la informaţie, directorul adjunct al liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Efimia Tean, a menţionat că populaţia din regiune nu are acces la programele televizate în limba română, toate informaţiile fiind doar în limba rusă, din partea Transnistriei. Ea a precizat că doar 1 la sută din populaţie poate avea acces la emisiunile realizate în dreapta Nistrului. În librăriile din Tighina lipsesc cu desăvârşire literatura şi ziarele în limba română. Liceul activează în 3 blocuri, situate în direcţii diferite ale oraşului, care creează mari dificultăţi elevilor şi profesorilor. Potrivit Efimiei Tean, drepturile copiilor sunt încălcate şi prin faptul că deja de câţiva ani sunt nevoiţi să înveţe în 2 schimburi, în şcoală lipseşte un teren sau sală sportivă, ateliere pentru educaţia tehnologică, o sală de festivităţi… „Dacă vorbim despre condiţiile în care activează profesorii, şi drepturile lor sunt încălcate”, a precizat Efimia Tean.
Potrivit asociaţiei „Promo-Lex”, în stânga Nistrului va fi organizată o şcoală de vară în problema drepturilor omului, destinată elevilor din regiune.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20423&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Politica&num=17

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ