InConstantin: Basarabia 2.0

0
83
feature photo“Cine ar fi crezut vreodată vă vom ajunge să privim şedinţele Parlamentului online…”.

Replica unui prieten pe mess (diacriticile şi literele lipsă le-am adăugat eu, recunosc :) ) după ce i-am trimis linkul cu live-ul Unimedia de la şedinţa Parlamentului de la Chişinău, în cadrul căreia a fost învestit noul Guvern condus de Vlad Filat.

O să le dau dreptate unor mângâietori de analize habarnamiste care au afirmat atunci şi ulterior că pe 7-8 aprilie, 2009, în Republica Moldova nu a avut loc o revoluţie Twitter. Aşa e. Nu a fost o revoluţie Twitter, ci una Web 2.0.

O revoluţie care a început acum câţiva ani. O revoluţie care a erupt violent doar pentru că au existat provocatori. O revoluţie care a scos la iveală frustrarea unui mix de generaţii pentru care minţitul poporului cu televizorul practicat de comuniştii miliţianului Voronin devenise arhiinsuportabil. O revoluţie care a cunoscut metamorfoze darwiniste de invidiat.

FOTO Miting la Bucuresti pentru sustinerea protestatarilor de la Chisinau 61

Acapararea de către comunişti a spaţiului audio-vizual părea oarecum suportabilă atât timp cât mai existau alternativele TVR1 şi Radio Antena C. Dar, după ce Consiliul Coordonator al Audiviozualului a anulat licenţa postului public român, iar Iurie Roşca a pus mâna pe Antena C şi EU TV, singurul bastion al obiectivtăţii şi informaţiei neînroşite partiinic se mutase înspre PRO TV Chişinău şi Internet. Lucru realizat de comunişti, de altfel, care au încercat să închidă PRO TV Chişinău în octombrie 2008, iar după evenimentele din aprilie, aceeaşi comunişti au propus cezurarea Internetului.

J. F. Kennedy, unul din preşedinţii americani cu cele mai bune discursuri, a spus cândva:

The great enemy of the truth is very often not the lie – deliberate, contrived and dishonest – but the myth – persistent, persuasive and unrealistic.

Aşa cum spuneam şi pe 7 aprilie, oricât de mult au încercat unii să ne mancurtizeze manipulând realitatea de lângă noi prin crearea unor mituri-baloane de săpun, nu au reuşit şi nici nu vor reuşi vreodată. Avem puterea unei regenerări continue. Din păcate însă, nu am avut niciodată parte de lideri adevăraţi. Unii au fost fricoşi sau/şi lipsiţi de viziune, alţii şantajabili sau/şi proşti. Am avut însă izbucniri de mase idealizând puterea şi capacitatea de luptă a celor care ne priveau de la înălţimea microfonului.

FOTO Miting la Bucuresti pentru sustinerea protestatarilor de la Chisinau 44

Pe 31 martie 2004 eram doar la câteva scări distanţă de a intra în Parlament. Am fost opriţi de un om pe care la un an după îl uram mai mult decât pe comuniştii care îşi bat joc de ţară de 8 ani, un om care a ascuns în barbă visele pierdute în corturile din Orăşelului Libertăţii dintre Parlament şi Preşedinţie, un om care a ajuns acum un cadavru politic în aşteptarea unei îmbălsămări istorice.

FOTO Miting la Bucuresti pentru sustinerea protestatarilor de la Chisinau 2

Stau acum şi mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut la dispoziţie Twitter-ul şi Facebook-ul, Unimedia şi Privesc.eu, Jurnal TV şi Ştirea Zilei, oare ne-am fi oprit pe scări? Cum ar fi fost dacă am fi dat retweeturi la informaţia postată de liderii Noii Generaţii? Cum ar fi fost dacă am fi putut trimite SMS-uri pentru a-i ţine la curent pe cei de-acasă cu ce se întâmplă la Chişinău? Nu la fel a fost însă şi în 2009. Cu ajutorul YouTube, Flickr, WordPress, Blogger, Twitter şi Facebook am ştiu depsre protestele de la Bucureşti, cele de la Londra, Paris, Bruxelles, Dublin, Strasbourg sau Washington.

FOTO Miting la Bucuresti pentru sustinerea protestatarilor de la Chisinau 74

La început a fost cuvântul. Şi cuvântul era pe www.curaj.net. Un site, forum, blog colectiv. Toate la un loc. Motorul curaj.net au fost Fraţii Brega şi membrii defunctului (mai nou, pe cale de resuscitare, se pare) Hyde Park. Încă de la începutul anilor 2000, unii îi priveau cu admiraţie, alţii cu neîncredere, dar anume cei din jurul Curaj.net au reuşit să menţină vie speranţa că răzvrătirea în fierbere va avea un punct culminat şi un deznodămân răsplătitor.

Apoi a apărut Unimedia.md. Un fel de HotNews moldovenesc având mai multă vână politică şi politizantă în acelaşi timp. Unimedia a completat efortul celor de la Curaj.net, reuşind să se transforme într-un nucleu de atracţie pentru cei care vomitau la auzul Moldova 1, NIT, EU TV, TV7 şi alte asemenea bazaconii informative, binecuvântate de comunişti întru existenţă de cururi pupătoare. Ei au fost cei care au introdus noţiunea de Live blogging, oferind informaţii în timp real de la principalele evenimente care aveau loc la Chişinău. În acest moment, Unimedia este cu siguranţă cea mai folosită sursă de informaţii din Internetul republicamoldovean.

Lansarea pe net a primii televiziuni de ştiri din Republica Moldova, Jurnal TV (care se pare că v-a fi preluată de Grupul Realitatea-Caţavencu), a completat pachetul de oferte pentru internauţii care erau în căutarea unei alternative la porcăriile difuzate de mass media. Ameninţaţi şi ei la un moment dat de comunişti, cei de la Jurnal TV au supravieţuit, iar acum se pare că vor fi preluaţi de Grupul Realitatea-Caţavencu care şi-a anunţat extinderea în Republica Moldova.

Privesc.eu a fost următorul pas. Un proiect  de transmisiuni în direct de la cele mai importante evenimente din Moldova al cărui scop, citez, “este de a prezenta informația și faptele din prima sursă. Intenționat evităm intermedierea și comentariul jurnalistic pentru a oferi posibilitatea de analiză independentă a informației”.

Un rol la fel de important l-au jucat şi îl joacă în continuare în procesul de Web 2.0-ificare a Basarabiei următoarele bloguri şi site-uri: www.stelapopa.unimedia.md, www.tudordarie.md, www.basarabeni.ro, www.gibcluj.ro, www.tudorcojocari.wordpress.com, www.cojocari.ro, www.stireazilei.md, www.romanism.net, www.basarabia91.net, www.desteptarea.info, www.analizemd.blogspot.com şi mulţi, mulţi alţii.

Rolul impotant pe care aceste surse de informare necontrolate de comunişti le-au avut şi le au în continuare pentru evoluţia a tot ceea ce înseamnă Republica Moldova a fost, probabil, sesizat şi de primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, cel care, de Ziua Europei, a lansat în Grădina Publică din Chişinău serviciul de internet gratuit în sistemul Wi-Fi, urmând ca în viitorul apropiat aceeaşi măsură să fie aplicată şi în cazul unor licee din capitala RM.

În aprilie 2009 Piaţa Marii Adunări Naţionale a reînviat. A reînviat pentru un timp, fără vreun impact asupra rezultatului alegerilor din 5 aprilie, dar cu unul semnificativ asupra celor din 29 iulie. Au fost protestele care au prevestit schimbarea, una care a venit în proporţii poate mai mici decât ne-am fi dorit, dar care a venit. Puterea online-ului şi-a spus cuvântul. Să nu uităm de arestul forumiştilor şi a calculatoarelor acestora în 2008. În 2004 nu am avut aşa ceva, imaginaţi-vă cum va fi în 2013.

FOTO Miting la Bucuresti pentru sustinerea protestatarilor de la Chisinau 13

Va fi uşor? Cu siguranţă nu. Chiar dacă PCRM-ul şi-a săpat groapa uzurpând şi manipulând cu secera şi ciocanul în stânga şi în dreapta, să nu uităm că părinţii şi bunicii noştri nu au conturi de Facebook şi nu dau refresh să urmărească live-bloggingul de pe Unimedia sau de pe site-ul Pro TV Chişinău. :D Nu e imposibil însă. Important e să comunicăm, să ducem mai departe mesajul schimbării, să îi contaminăm cu puterea visului nostru într-un viitor mai bun. Să le aducem în varianta 1.0 Basarabia noastră 2.0, o Basarabie decomunizată, colorată cu spectrul speranţei şi a puterii de a vrea mai mult.

FOTO Miting la Bucuresti pentru sustinerea protestatarilor de la Chisinau 1

Yes, we can!

Autor: Constantin Codreanu

Sursa: InConstantin

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ