Industria de producere a vinului în R. Moldova – pe cale de dispariţie? Analiză Info-Prim Neo

0
35

vinuri moldovenesti
Dacă nu va fi reluat exportul vinului în Federaţia Rusă, industria de producere a vinului şi culturologia agriculturii vinului va fi pe cale de dispariţie în R. Moldova, au declarat pentru Info-Prim Neo reprezentanţi ai unor întreprinderi vinicole moldoveneşti, care au solicitat anonimatul.

Potrivit lor, în prezent, din cele 300 de întreprinderi care în anul trecut exportau vinuri în Rusia, au mai rămas vreo 20 „care se mai ţin” la exporturi.

La moment, întreprinderile moldoveneşti care au primit permisiunea autorităţii sanitare a Rusiei „Rospotrebnadzor” de a relua exporturile de vinuri reclamă statului R. Moldova şi, în speţă, preşedintelui Vladimir Voronin că nu-şi pot exporta produsele din vina acestora. În prezent „problema cea mare” în reluarea exporturilor în Federaţia Rusă nu este „Rospotrebnadzor”, dar Vladimir Voronin, care a interzis eliberarea mărcilor comerciale la export, în condiţiile în care „Rospotrebnadzor” nu a permis exportul pentru toate întreprinderile din R. Moldova.

Sursele citate spun că tuturor întreprinderilor, însă, nu li se vor putea deschide uşile deodată la export, acest fapt ar putea să se să se întâmple treptat, între timp însă vor avea de suferit toţi. Vinificatorii spun că optimismul de la începutul anului privind reluarea exporturilor deja s-a spulberat şi că nici o întreprindere nu mai speră că va fi vreodată reluat exportul în Rusia.

Deşi spun că la moment ar putea procura marca comercială rusească fără nici o problemă, pentru că mostrele prezentate „Rospotrebnadzor”-ului au trecut testul, iar companiile au permisiunea părţii ruse de a exporta, vinificatorii au menţionat că nu au procurat mărcile comerciale ruseşti. Ei spun că nu au riscat să facă astfel de cheltuieli, din moment ce nu există o certitudine privind politica promovată de autorităţile centrale ale R. Moldova.

Întrebaţi dacă, într-adevăr, este atât de promiţătoare piaţa Uniunii Europene, aşa cum a descris-o în conferinţa de presă de marţi, 28 august, şeful Agenţiei „Moldova-Vin”, Valeriu Mironescu, sursele citate au spus că declaraţiile autorităţilor statului în această cheie sunt „o mare aberaţie”.

Potrivit lor, vinurile moldoveneşti nu vor reuşi în viitorul previzibil să pătrundă pe pieţe cum sunt cele ale Germaniei, Franţei, ale ţărilor scandinave şi chiar a Statelor Unite ale Americii, pentru că acest proces implică promovări insistente de peste 5-6 ani şi investiţii costisitoare, pe care, la moment, nu şi le permite nici o întreprindere din R. Moldova, fără suportul statului.

Piaţa UE este văzută drept o piaţă destul de conservativă în privinţa vinurilor. Deşi calitatea vinului moldovenesc este de excepţie, spun vinificatorii, acesta fiind apreciat la diverse concursuri internaţionale, consumatorii occidentali renunţă mai greu la obiceiurile anterioare, pentru că la moment vinul moldovenesc pare total diferit de ceea ce au consumat până în prezent. Aceasta şi pentru că vinul moldovenesc are gusturi specifice, simţite de consumatorii occidentali. Vinurile moldoveneşti au specificul fructozei, chiar şi al solului care este diferit de cel din Europa”, spun experţii.

Ei spun că despre majorarea exporturilor în ţările UE, s-ar putea vorbi mai degrabă în contextul ţărilor estice, printre care România, Polonia, Cehia, unde şi până în prezent vinurile moldoveneşti au fost cunoscute într-o măsură mai mare sau mai mică. Însă, potrivit surselor citate de Info-Prim Neo, niciodată şi nici o altă piaţă nu va acoperi exporturile anterioare ale R. Moldova în Rusia, fiindcă acolo de sute de ani există o cultura de consum a vinurilor moldoveneşti, care nu au putut fi înlocuite nici chiar de vinurile franceze şi cele din America Latină, apărute în ultimul timp pe piaţa rusească.

Până în prezent au primit permisiunea de a exporta vinuri în Rusia cinci companii: „DK-Intertrade”, „Vismos”, „Călăraşi Divin” din R. Moldova şi două companii din Transnistria – „Kvint” şi „Букет Молдавии”. Sursele citate au declarat că „Rospotrebnadzor” examinează în prezent mostrele de vinuri ale alte 12 companii. Printre acestea, „Asconi”, „Basvinex”, „Vinaria Purcari”, „Migdal-P”, „Romaneşti”, „Vinaria Bostavan”, „Lion-Gri” etc.

http://www.info-prim.md/?x=20&y=10092

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ