InfoRusia: Interviu cu doamna ambasadoare Iuliana Gore Costin

4
88

    Inforusia.ro: Mult stimata  Doamna, cartea Dvs de vizita este foarte bogata… De la profesor, Primar ( la doar 23 de ani !),  Director–fondator al primului liceu romanesc din RM, (Liceul Academic romano-englez „ Mircea Eliade” ),  pana la Primul Reprezentant Permanent al RM la Consiliul Europei si…. prima femeie  Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar… Voi mentiona aici, ca Dvs atat in calitate de persoana din mediul neguvernamental, cat si din cel guvernamental, v-ati evidentiat prin perseverenta, corectitudine si un spirit de inalta cultura civica/ patriotism legat de tot ce-i mai “scump si sfant” pentru RM… In acest context, ati avut oportunitatea sa deschideti unele usi, sa influentati niste decizii… Ce v-a reusit sa faceti  la CE pentru aceasta zona geografica “uitata de lume”? 

    Iuliana Gore-Costin: Va  multumesc. Ati punctat niste repere importante  din activitatea mea, care mi-au permis sa experimentez si, totodata,  sa ma conving de veridicitatea  adevarului din Testamentul crestin, lasat si de parintii mei – grija fata de aproapele nostru (sunt convinsa ca daca am reusi sa actionam prin prisma reflexului crestin, mii si milioane de legi ar fi inutile…Cate legi au trebuit sa  se elaboreze pentru a inlocui cele 10 porunci,  reduse de IIsus Hristos la una singura: iubeste-ti aproapele tau ca pe tine insuti!).
    Cadrul Consiliului Europei mi-a permis sa pun in aplicare acest principiu la scara mare, in domeniul  diplomatiei multilaterale…Eram convinsa, atunci,  ca si acum, ca intr-un spatiu impartit si reimpartit, in functie de circumstantele istorice , dupa placul si interesul  marilor puteri, cu  o populatie de sacrificiu, indoctrinata si ideologizata pana la refuz, singura solutie, pentru o schimbare calitativ noua, era posibila, doar, prin implimentarea altui sistem de valori, recunoscut drept general-uman.
De aceea, in perioada activitatii in cadrul Consiliului Europei,  am impulsionat semnarea si ratificarea a 68  de Conventii Europene, am instituit un dialog permanent cu principalii actori  paneuropeni,  am organizat periodic vizita lor  in RM (ma refer  la vizitele Secretarilor Generali ai CE, ai Presedintilor Adunarii Parlamentare ai CE, al Comisarului pentru Drepturile Omului).
    Reprezentanta permanenta, pe care o conduceam, s-a  constituit intr-un generator permanent de idei, menite sa contribuie la implimentarea sistemului european de valori in RM.
    In acest sens, s-au accesat mai multe programe europene, iar in plan intern, s-a elaborat un monitoring permanent asupra indeplinirii lor.
    S-a reusit, de asemenea,  internationalizarea problematicii regiunii de Est (transnistrene),  includerea acestei tematici pe ordinea de zi a sesiunii Comitetului de Ministri (fapt ce a contribuit la adoptarea istoricei hotarari a Summit-ului de la Istambul, ce prevedea  retragerea armatei a 14-a din regiunea de Est,  transnistreana); sensibilizarea opiniei publice asupra cazului „ grupului Ilascu”, respingerea in cadrul comitetului mixt al Biroului APCE si a Comitetului de Ministri al CE a „Planului Primakov”, ce presupunea, de fapt, prin faimoasa formula „subiecte ale statului comun”,  federalizarea RM.
    In consecinta,  Comisia sub presedintia lui E.Primakov a fost dizolvata, tentativele    de federalizare de jure a RM, insa, continua si pana in prezent…
In urma unor eforturi sustinute de catre Ministerul de Externe  de la Chisinau si diplomatia romana, s-a reusit, in cele din urma,  includerea  RM, alaturi de Romania, in Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, fapt ce presupunea aderarea concomitenta la Uniunea Europeana.
    Din pacate, guvernarea comunista, reinstaurata in 2001 in RM, a ratat aceasta sansa  atat de importanta pentru perspectiva europeana a tuturor romanilor.

    Iuliana Gore-Costin

    Inforusia.ro: RM ramane a fi un subiect controversat atat pe parcursul istoriei, cat si in actualitate, pentru multi comentatori de politica externa. Credeti ca in viitor RM  ar putea fi ancorata in structurile europene? Ce viitor ii preziceti Dvs RM?

    Iuliana Gore Costin: O alta sansa pentru cetatenii RM decat viitorul european nu exista! Faptul ca suntem situati la hotarul  marilor interese, ar putea fi transformat intrun  privelegiu, in cazul in care n-am avea o conducere haotica, preocupata doar de  mentinerea sa  la putere cu orice pret.

    Inforusia.ro: Ati intrat “in lumea politicii basarabene” in 1996,cand  ati candidat la functia de Presedinte , ati revenit in 2006, candidand la functia de Primar General al Municipiului  Chisinau. Cu ce deziderate ati mers in fata electoratului?

    Iuliana Gore Costin: Intrucat impartasesc convingerea ca adevarata schimbare poate interveni in consecinta unei noi mentalitati,  m-am aliniat, in ambele cazuri, „spargatorilor de  ziduri”, insistand:
– sa facem cale luminii care vine prin copii nostri – tanara generatie;
– sa sustinem femeile la conducerea statului/societatii –factor pozitiv si stabilizator;
– sa concepem integrarea in Europa si in Lume prin cultivarea unitatii valorilor general-umane in inimi si in spirit;
– sa ne transformam, prin integritatea, ce ne-o asigura accesul la limba materna, istorie, traditii… din consumatori, in generatori de valori;
S-ar parea  utopic si/sau adevarat,  trecerea de la o lume  dominata de interese si frica, este destul de complicata , dar,  iata ca zorile unei noi dominante, cea a Constiintei(!),  se intrezaresc si tot mai multa lume impartaseste convingerea ca:
– perfectiunea Lumii incepe de la tine insuti;
– adevarata Lumina e in Sufletul nostru;
– adevarata Putere e in Iertare si Iubire neconditionata;
– unica modalitate de a lupta cu raul – multimplicarea Binelui….

    Inforusia.ro: Credeti ca votantii din RM sunt pregatiti pentru “o schimbare”, constientizeaza valorile europene si democratice sau “sunt manati de spiritul de turma”/ latura sociala?

    Iuliana Gore Costin: Regret faptul ca cetatenii RM continua sa fie mentinuti intrun vid informational,  ca reprezentantii mass media de acolo se confrunta cu mari dificultati in tendinta lor fireasca de a-si exercita obligatiile de serviciu si a deveni, si de facto, cea de-a patra putere. Inclin sa cred ca, de fapt, ar trebui sa fie prima putere, cea in care se incadreaza  semanatori de Lumina si Adevar…
    In  aceste conditii, folosirea tribunei electorale e cu atat mai  importanta.

    Inforusia.ro: La ora actuala este in voga “subiectul Transnistriei”, toti analistii “se dau cu presupusul”… Pe masura ce se apropie scrutinul electoral din primavara lui 2009 din RM, acest subiect prinde o conotatie electorala. Credeti ca RM va face concesii semnificative in fata Rusiei, Transnistriei, numai de “dragul reintregirii teritoriale”?

    Iuliana Gore Costin: Cred ca subiectul „Transnistria” a devenit o sursa de  aur  pentru multi,  de la analisti /specialisti, detinatori ai parghiilor economice din regiune, pana la Presedintele Vladimir Voronin, care, (pentru  a treia oara, deja !)  reactiveaza „preocuparile sale  pentru  reintegrarea tarii”. Amintesc ca acesta a fost „calul”, pe care a venit la putere in 2001, cand declara ca nu are nevoie de sprijinul international in  acest subiect, ca formeaza Uniune cu Rusia si Belarus si ca…el e eroul  care tine piept tancurilor NATO sa nu ajunga la Breansk ! Am toata compasiunea pentru  omul Vladimir Voronin, dar pentru omul politic care vine cinic  cu aceeasi momeala in fata electoratului….
    Cu atat mai mult cu cat,  in  urma unei astfel de  ”politici”,  calvarul populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului a cunoscut o ascendenta continua. Or, chiar  daca intre timp, guvernarea comunista de la Chisinau s-a prins ca sub umbrela pledoariilor/ dezideratelor/strategiilor/declaratiilor/ de integrare europeana,  ar putea sa fie lasata sa ”suga de la doua oi” (expresia  apartine liderului comunist) RM,  e unica tara membra a Consiliului Europei, care „reuseste performanta”  sa ramana sub monitorizarea organismului pan-european  pe parcursul a 13 ani (termenul mediu fiind de 5 ani) si, sa  nu devina atractiva pentru  populatia din stanga Nistrului cel putin la capitolul: stat de drept, suprematia legii, democratie pluralista, drepturile omului. Pana la urma, Igor Smirnov este o replica in oglinda a lui Vladimir Voronin (vedeti declaratiile lui I.Smirnov catre V.Voronin versus declaratiile lui V.Voronin catre Romania….). Prea mare asemanare! De aceea, rezolvarea diferedumului transnistrean, perceputa, pe buna dreptate, a incepe prin demilitarizare, democratizare, decriminalizare urmeaza sa se faca cu alti lideri si in alte conditii.

 

    Inforusia.ro: Relatiile dintre RM si Romania au trecut prin mai multe etape “de la podul de flori”, relatii “pragmatice”, pana la raceala si indiferenta… Ati putea sa ne faceti o prognoza, cum se creioneaza aceste “relatii bilaterale fratesti” pe viitor?

    Iuliana Gore Costin: Au  fost firesti, dupa decenii de instrainare, reactiile care au caracterizat  „ podurile de flori” (emotii insemnand simtire, suflet!). Relatiile pragmatice au fost dictate de intelegera faptului ca Romania are nevoie de timp pentru a-si consolida pozitia pe arena internationala.  Raceala a survenit  dupa ce guvernarea comunista  de la Chisinau, repetenta la capitolul vasalitate fata de fostul Imperiu Sovietic, in dorinta   „de a  ramane  in gratie”, si-a insusit  tactica  , conform careia cea mai buna aparare e ofensiva. Astfel, atacurilor permanente este supus tot ceea ce in conceptia lor este romanesc.   Se uita  de faptul ca  si cetatenia multipla  si libertatea constiintei, si pluralismul democratic, si drepurile omului sunt valori carora a subscris si RM  in calitate de membra a CE! Iar Europa  Unita, spre care  declara ca se indreapta,  nu are hotare interioare, e un  spatiul comun de valori, inclusiv pentru televiziunea  transfrontaliera, libera circulatie  a fortei de munca si  a  marfurilor, a monedei unice etc.
    In aceste conditii, e firesc  ca Romania sa puna capat  practicii de deculpabilizare si sa sustina  dialogul  cu  societatea civila din RM, ajutand-o sa avanseze in exercitiu spre democratizare a societatii. (Istoria nu prea cunoaste cazuri cand o tara s-ar fi dezis de propriile teritorii in care locuiesc peste 3 milioane de conationali).
    Acum, cand conditiile geopolitice sau schimbat, Romania,devenind  tara membra  NATO si UE,  poate avea un rol mult mai important pentru destinul romanilor din RM, care n-au avut niciodata drepul la  liber arbitru.

    Inforusia.ro: Ati putea  emite niste puncte de vedere, previziuni cum va arata scena politica romaneasca dupa alegerile din toamna si, respectiv, coloratura politica de la Chisinau dupa alegerile din 2009? Or, altfel spus, credeti intr-o remediere, transparenta a relatiilor moldo-romane dupa scrutinele electorale din cele 2 tari?

    Iuliana Gore Costin: In Romania, gratie noului sistem de vot, care presupune votul uninominal, exista perspectiva unei alegeri mai calitative /mai riguroase din partea electoratului si a unei responsabilitati sporite din partea alesilor. E gata societatea pentru acest dublu examen ? Vom vedea !
    In  RM,  insa, atestam  din nou diverse tertupuri, menite sa asigure ramanerea la guvernare a comunistilor (ma refer la majorarea pragului electoral, intrezicerea blocurilor electorale  si exercitarea efectiva a dreptului de a fi ales de catre toti cetatenii, intimidarea ziaristilor, manipularea populatiei prin intermediul mass media controlata de stat, prigonirea oamenilor de afaceri, etc….)
    Cred ca  lucrurile se vor schimba radical odata cu venirea la putere a celor preocupati de „a FI”  si mai  putin de  „a avea”  si  „a face” …
 

    Inforusia.ro: Exista un “mit” al romanilor de peste Prut care locuiesc, lucreaza in Romania, potrivit caruia se acomodeaza greu, au bariere psihologice si lingvistice, sunt marginalizati, etc…

    Iuliana Gore Costin: Din pacate, nu este un mit, ci o realitate.
Romanii din Basarabia vin  complexati (generatiile anterioare n-au avut acces la izvoarele  limbii si  istoriei romane, mai mult, li se cerea sa uite ca Romania exista!), raniti  si extenuati de lupta  pentru dreptul firesc de a-si sustine identitatea, de a studia limba, istoria… Secole  la rand au fost privati de dreptul de a-si cunoaste Tara, de accesul la ceea ce inseamna  fiinta nationala- reper important, fara de care e greu de conceput evolutia umana, in genere…
    In Tara, romanii s-au confruntat cu alt tip de  probleme…
    Situatia poate fi depasita doar cu un efort comun, care presupune si cunoasterea cauzelor, nu doar a  efectelor.

    Inforusia.ro: Dna Ambasador, cum priviti aparitia pe piata media romaneasca a Agentiei inforusia.ro? Ce le-ati dori cititorilor nostri?

    Iuliana Gore Costin: Salut aparitia agentiei DVS,  care permite accesul la o informare detasata asupra spatiului rasaritean. Cred ca tot ceea ce inseamna cunoastere trebuie  explorat pentru a permite intelegerea obiectiva a realitatilor si (de ce nu ?!)schimbarea circumstantelor!
Or, nu poti nega ceea ce nu cunosti, nu poti efectua Saltul din Intuneric in Lumina, fara posibilitatea de a face delimitarile.
    Cititorilor DVS…As aminti ca suntem cu totii atat parte a Creatiei, cat si Creatori (Semanatori de ganduri, cuvinte, emotii, imaginatii, actiuni…) si purtam responsabilitate fata de tot si de toate. E atat de frumos sa traiesti constient ! Doamne, ajuta!

4 COMENTARII

  1. inforusia e o agentie de presa specializata pe stiri din spatiul exsovietiv. mai multe poti afla de pe pagina lor de net. mai mult decit ca i-au luat interviu doamnei nu vad ce legatura sa aiba…

  2. sincer sa fiu, putin ma intereseaza ce sustin rusii. mai important e ca noi romanii sa ne cunostem istoria adevarata si nu cea pe care altii incearaca sa ne-o bage pe git! toate cele bune!

LĂSAȚI UN MESAJ