Înfrățire Bistrița-Năsăud – Glodeni. ”Un popor, un suflet, două drapele!”

0
443
 1. Înfrățire Bistrița-Năsăud – Glodeni. ”Un popor, un suflet, două drapele!”

După ce în ultimii ani s-a înfrățit cu orașul Rivoli din Italia (Provincia Torino), Provincia Hunan din China, județul Myślenice din Polonia și districtul Mecklenburgische-Seenplatte din Germania, județul Bistrița-Năsăud are de acum un nou partener: Raionul Glodeni din Republica Moldova.

https://www.timponline.ro/infratire-bistrita-nasaud-glodeni-popor-suflet-doua-drapele-foto/

 

 1. Fost prefect din Republica Moldova, cetăţean de onoare al judeţului Buzău: ”Am trăit sub un regim sovietic fără a avea voie să spunem că suntem români”

Şedinţă specială, la Consiliul Judeţean Buzău. Fostul prefect al raionului Soroca, profesoara Ana Bejan, a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Buzău prin votul unanim al consilierilor judeţeni. Distincţia a fost oferită pentru întreaga contribuţie adusă la dezvoltarea relaţiilor dintre judeţul Buzău şi raionul basarabean cu care acesta este înfrăţit din 1992.

„Noi am fost întotdeauna cu un dor mare pentru România, patria mamă pentru că am fost rupţi de la sânul ei şi am trăit sub un regim sovietic fără a avea voie să spunem că suntem români. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte care a făcut un gest extraordinar pentru că de 25 de ani noi venim la Buzău ca acasă. Dacă veţi întreba în Soroca de Buzău absolut toţi cunosc. Premiul acesta, titlul acesta este pentru toţi românii din Basarabia, pentru toţi românii din Soroca pentru că ei au fost alături de mine şi noi am realizat multe cu ajutorul Buzăului şi cu ajutorul preotului Milea. Suntem în contextul unei mari sărbători, vom sărbători anul viitor 100 de ani de la unirea Basarabiei cu patria mama. Mulţumim lui Dumnezeu că împreună cu dumneavoastră am reuşit să facem lucruri atât de frumoase”, a declarat Ana Bejan.

http://adevarul.ro/locale/buzau/fost-prefect-republica-moldova-cetatean-onoare-judetului-buzau-am-trait-regim-sovietic-voie-spunem-romani-1_5a1c1ad15ab6550cb896ff4b/index.html

 

 1. Vadim Krasnoselskii: Dacă la Chişinău va avea loc un referendum privind Unirea cu România, Tiraspolul va respecta alegerea poporului

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, afirmă că Transnistria va respecta decizia cetăţenilor dintre Prut şi Nistru în cazul desfăşurării unui referendum pe tema Unirii Republicii Moldova cu România. Pe de altă parte, preşedintele nerecunoscut susţine că acest fapt încă o dată va demonstra că Chişinăul şi Tiraspolul au drumuri diferite.
http://adevarul.ro/moldova/politica/vadim-krasnoselskii-chisinau-loc-referendum-privind-unirea-romania-tiraspolul-respecta-alegerea-poporului-1_5a1c32b35ab6550cb897d6b0/index.html

 

 

 1. Elena Robu: Tatiana Ciobanu despre cum e să fii unionistă în diaspora basarabeană

Tatiana Ciobanu, originară din orașul Fălești, în vârstă de 49 de ani, de profesie pedagog, stabilită de 18 ani la Roma, în Italia. A acceptat să ofere un interviu pentru blogul https://elenarobu.md în care a vorbit despre motivele care au determinat-o să plece de acasă cu familia, cum s-au adaptat într-o țară străină, ce înseamnă să fii unionist în diaspora, ce va face la alegerile parlamentare din 2018 și care este cel mai mare vis legat de cele două state românești. Intervievata are și un mesaj destul de dur pentru actuala putere de la Chișinău, mai cu seamă pentru cei din PD, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/26384-2017-11-27-09-03-15.html

 

 1. Republica Moldova cere sprijin de la NATO pentru a-şi dezvolta capacităţile militare

Eugen Sturza, ministrul Apărării de la Chişinău, a cerut, luni, sprijinul NATO pentru implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, cu ocazia unei întrevederi cu locţiitorul asistentului secretarului general NATO, potrivit Unimedia.info.

http://www.romaniatv.net/republica-moldova-cere-sprijin-de-la-nato-pentru-a-si-dezvolta-capacitatile-militare_389736.html

 

 1. Mitropolia Basarabiei, rugăciuni pentru unitatea poporului român

„Ziua Marii Uniri începe cu o rugăciune”, anunţă Mitropolia Basarabiei pe pagina sa Facebook.

http://infoprut.ro/48766-mitropolia-basarabiei-rugaciuni-pentru-unitatea-poporului-roman.html

 

 1. ICR: Concerte, expoziții și recitaluri de poezie dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României

Reprezentanțele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate organizează ample manifestări culturale, concerte și expoziții cu prilejul sărbătorii Zilei Naționale.

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/11/27/icr-concerte-expozitii-si-recitaluri-de-poezie-dedicate-sarbatoririi-zilei-nationale-a-romaniei-14-20-45

 

 1. Tineri din Republica Moldova și nordul Bucovinei, la Congresul Mişcării Studenţeşti din România

200 de tineri din România, dar și din cele două provincii care în 1918 s-au unit cu Țara și care nu se mai află astăzi între granițele ei – Basarabia și Bucovina, vor participa la Congresul Mișcării Studențești din România. Evenimentul va avea loc în perioada 7-10 decembrie, la Iași.

http://infoprut.ro/48760-tineri-din-republica-moldova-si-nordul-bucovinei-la-congresul-miscarii-studentesti-din-romania.html

 

 1. În această seară, interpretul din România Ducu Bertzi vine la Întâlnirile TVR MOLDOVA

TVR Moldova aduce în faţa publicului de la Chişinău noi şi noi talente de peste Prut. De această dată, eroul Întâlnirilor TVR MOLDOVA este Ducu Bertzi. Pregătirile pentru serata culturală care se va desfăşura la Teatrul Satiricus sunt pe ultima sută de metri.

http://tvrmoldova.md/intalnirile-tvr-moldova/video-in-aceasta-seara-interpretul-din-romania-ducu-bertzi-vine-la-intalnirile-tvr-moldova/

 

 1. CENTENARUL UNIRII // „Cred că românitatea din Basarabia va evolua spre alte aspirații”

Conferința Științifică Internațională „Centenar Sfatul Țării” a adunat marți, 21 noiembrie, somități din întregul spațiu românesc. Un înalt oaspete la Chișinău, de fapt, la el acasă, a fost istoricul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, originar din Lozova, Călărași, consătean al președintelui socialist românofob Igor Dodon. Victor Spinei este un strănepot al preotului martir de la Călărași, Alexandru Baltaga, omorât de enkavediști în 1940 la Kazan.

http://www.jc.md/centenarul-unirii-cred-ca-romanitatea-din-basarabia-va-evolua-spre-alte-aspiratii/

 

 1. 100 de ani de la editarea primului Abecedar în limba română

Abecedarul este primul suport didactic cu care a început reforma școlii în Basarabia, în octombrie 1917. Când a văzut acest abecedar, secretarul general al Ministerului de Instrucție de la Iași, profesorul Ioan Simionescu, profund impresionat, declara: „… îmi stă dinainte și nu mă pot sătura să-l deschid și să citesc din el, ca și din cine știe ce carte de înțelepciune, frazele lapidare în simplitatea lor, menite să umple inima copilului de un simțământ nou, acel al dragostei de țară și de neam…”

http://radiochisinau.md/chisinau-581-100-de-ani-de-la-editarea-primului-abecedar-in-limba-romana—59800.html

 

 1. „România Mare – Primul Centenar”: un an cu programe speciale la TVR

TVR a lansat proiectul dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri cu transmisia spectacolului susţinut de Orchestra Română de Tineret, la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti care a avut loc duminică, 26.11, cu începere de la ora 20.00. În avanpremiera concertului, la 18.30, jurnalistul Mihai Constanstin a discutat cu invitaţii săi despre importanţa Marii Uniri.

http://tvrmoldova.md/actualitate/romania-mare-primul-centenar-un-an-cu-programe-speciale-la-tvr/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ