Înfrățirile, în ritm galopant. Ce localități au semnat acorduri de cooperare de Ziua Unirii Basarabiei cu România

0
143
 1. Igor Dodon, obligat să îşi ceară scuze pentru declaraţii instigatoare: Ce a spus preşedintele Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost obligat să îşi ceară scuze publice pentru „declaraţiile instigatoare la discriminare pe criteriu etnic şi politic”, printr-o decizie a Consiliului pentru Prevenirea şi Combaterea Discriminării vizând afirmaţii discriminatorii ale lui Igor Dodon împotriva unioniştilor şi românilor, potrivit Radio Chişinău.
„S-a pronunţat de câteva ori împotriva oamenilor care au murit pentru ţară, pentru neam, pentru fâşia asta de pământ, pentru integritatea ţării. I-a numit duşmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum să fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere şi nişte limite în a umili poporul şi neamul din care el  face parte”, a declarat generalul Ion Costaş, unul dintre semnatarii petiţiei, potrivit news.ro

http://www.romaniatv.net/igor-dodon-obligat-sa-isi-ceara-scuze-pentru-declaratii-instigatoare-ce-a-spus-presedintele-republicii-moldova_348220.html

 

 1. Pavel Filip a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Klaus Iohannis

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Filip a menţionat că Executivul de la Chişinău este preocupat de implementarea reformelor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor, asigurarea funcţionalităţii instituţiilor de stat şi dezvoltarea economică a ţării. Prim-ministrul a reafirmat determinarea fermă pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova şi realizarea angajamentelor asumate în faţa partenerilor de dezvoltare. La rândul său, Klaus Iohannis a spus că România va susţine în continuare implementarea măsurilor privind modernizarea Republicii Moldova, consolidarea democraţiei şi a statului de drept.

http://adevarul.ro/moldova/politica/pavel-filip-avut-discutie-telefonica-presedintele-klaus-iohannis-1_58da5a745ab6550cb8bf7375/index.html

 

 1. Studenții basarabeni organizează la Timișoara un festival cu filme, concert „Zdob și Zdub” și alte evenimente

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a dat start Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei” ediția a XVII-a, printr-un eveniment organizat în Piața Victoriei din Timișoara.

„Un eveniment în comunitate și pentru comunitate”, așa au numit deschiderea oficială a festivalului, voluntarii OSB Timișoara. Aceștia au îndemnat oamenii să vină alături de ei pentru a face parte din marea poveste a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”.

http://diez.md/2017/03/28/studentii-basarabeni-organizeaza-la-timisoara-un-festival-cu-filme-concert-zdob-si-zdub-si-alte-evenimente/

 

 1. Legăturile puternice dintre craioveni şi basarabeni

Festivalul dedicat Basarabiei, mai precis celor 99 de ani de la Unirea cu România, s-a încheiat, ieri, cum era şi firesc, cu o emoţionantă lecţie de istorie. Vorbind despre istoria tumultoasă şi tristă a Basarabiei, inimoşii studenţi basarabeni au mărturisit că au regăsit, alături de invitaţii speciali – prof. univ. dr. Tereza Danciu (Facultatea de Drept), profesorul Toma Rădulescu, profesorul Sorin Firu (Liceul CFR), Andra Brezniceanu (Centrul de Integrare a Străinilor) şi Dan Lupescu, directorul revistei „Lamura” – şi de toţi craiovenii care i-au însoţit în aceste zile de sărbătoare, sentimentul de unitate şi „acel suflu românesc care există, cu siguranţă, în fiecare dintre noi”.                                                                                                                                                                             Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi Asociaţia Studenţilor Timoceni, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Consiliul Judeţean Dolj, au încheiat, ieri, zilele dedicate Basarabiei cu o manifestare intitulată „Zilele marcante din Istoria României”.

http://www.cvlpress.ro/28.03.2017/legaturile-puternice-dintre-craioveni-si-basarabeni/

 

 1. Ziua Unirii Basarabiei cu Țara, sărbătorită la Cahul

Cu prilejul aniversării a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România,  pe 27 martie , la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul a avut loc un concert extraordinar susținut de Mihai Mărgineanu și trupa sa.

http://infoprut.ro/46835-ziua-unirii-basarabiei-cu-tara-sarbatorita-la-cahul.html

 

 1. Înfrățirile, în ritm galopant. Ce localități au semnat acorduri de cooperare de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, două localități din județul Prahova s-au înfrățit cu localități din Republica Moldova. Este vorba despre comunele Măneşti (Prahova) şi Abaclia (raionul Basarabeasca), și comuna Aluniş (Prahova) şi localitatea Şipoteni (raionul Călăraşi).

http://infoprut.ro/46841-infratirile-ritm-galopant-ce-localitati-au-semnat-acorduri-de-cooperare-de-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania.html

 

 1. România și Republica Moldova, schimb de bune practici în dezvoltarea serviciilor integrate pentru adolescenți și tineri

Conferința de presă a deschis seria de evenimente programate a se desfășura în perioada 27-28 martie 2017, la Bacău, cu ocazia schimbului de experiență între guvernele României și Moldovei, respectiv al Ministerelor Tineretului și Sportului din cele 2 țări.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Bacău s-au aflat Marius Dunca, Ministrul Tineretului și Sportului din România, Victor Zubcu, Ministrul Tineretului și Sportului din Republica Moldova, Sandie Blanche, reprezentantul UNICEF în România, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, reprezentanți ai administrației publice centrale.

https://www.bunadimineataiasi.ro/romania-republica-moldova-servicii-integrate-tineri/

 

 1. Presedintele PMP Cluj, vizita in Republica Moldova, cu ocazia serbarii Unirii Basarabiei cu Romania

Senatorul PMP Cristian Lungu alături de președintele executiv PMP Eugen Tomac si 11 parlamentari s-au aflat în acest weekend la Chișinău pentru a transmite românilor din Republica Moldova că nu au fost uitați in lupta pentru cauza unirii. Vizita a început vineri, 24 martie, cu o conferință de presă urmată de o întâlnire cu primarul Chișinăului, d-l Dorin Chirtoacă și ulterior de o întrevedere cu Înalt Preasfinția Sa Petru Păduraru Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor care păstorește Mitropolia Basarabiei, centrul spiritual al românismului în R. Moldova.

http://e-politic.ziuanews.ro/revista-presei/presedintele-pmp-cluj-vizita-in-republica-moldova-cu-ocazia-serbarii-unirii-basarabiei-cu-romania-foto-611801

 

 1. Președintele Dodon cere demisia ministrei Educației: „Încurcă oficiul PL, cu școala”

Președintele Igor Dodon a cerut prim-ministrului Pavel Filip demisia ministrei Educației Corina Fusu, după ce aceasta a semnat o directivă care prevede că în perioada 27-31 martie curent, în instituțiile de învățământ preuniversitar se va desfășura Săptămâna Educației Istorice, în cadrul căreia vor fi organizate activități dedicate marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Țării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România.

http://independent.md/presedintele-dodon-cere-demisia-ministrei-educatiei-incurca-oficiul-pl-cu-scoala/

 

 1. Festivalul Cultural „Basarabia”, săptămâna aceasta, la Suceava

Potrivit organizatorilor, evenimentul vizează promovare valorilor şi tradiţiilor basarabene, informarea corectă a publicului cu privire la aspecte ale culturii din Basarabia, mobilizarea tinerilor în activităţi culturale şi extracurriculare pentru a participa activ în viaţa socială, academică şi culturală.

Festivalul a debutat luni, 27 martie, la ora 12.00, în corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), cuexpoziţia produselor tradiţionale din Basarabia. Alături de bucatele tradiţionale, au fost expuse şi produse de cofetărie şi patiserie oferite de mari producători din Republica Moldova, brandurile Franzeluţa şi Bucuria.

https://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2017-03-28/Festivalul-Cultural-Basarabia-saptamana-aceasta-la-Suceava

 

 1. Petre Roman, la Târgu Jiu

Recitalurile de folk au adus la Târgu Jiu și personalități politice! Fostul premier Petre Roman a fost văzut în public. Roman a stat până la finalul spectacolului, savurând fiecare piesă și aplaudând toți artiștii care au urcat pe scenă. Evenimentul, care a strâns 20 de interpreți de muzică folk, a fost organizat cu ocazia marcării celor 99 de ani de la Unirea României cu Basarabia.

http://www.radiotargujiu.ro/147465/stiri-din-locale-din-targu-jiu-gorj/stirile-locale-radio-targu-jiu/foto-petre-roman-la-targu-jiu.html

 

 1. O îmbrăţişare pentru Basarabia

În acest an, Festivalul „Basarabia – File din Poveste“ se va desfăşura în perioada 31 martie – 2 aprilie. În prima zi a evenimentului, tinerii basarabeni se vor afla în Piaţa Sfatului, unde vor împărţi trecătorilor panglici tricolore şi invitaţii la celelalte activităţi ale festivalului. „Pentru a transmite comunităţii locale căldura moldovenească, îi aşteptăm pe braşoveni la un flash-mob pe care noi l-am numit «Îmbrăţişează un basarabean»“, a spus Cristina Badia, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Braşov. În aceeaşi zi, la Bistro de l’Arte va avea loc deja cunoscuta prezentare de bucate tradiţionale moldoveneşti, sub forma unui joc denumit „Unde-i logica?“.

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=169282&O-imbratisare-pentru-Basarabia

 

 1. 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România este SĂRBĂTOARE națională. Președintele Iohannis a semnat decretul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care stabilește că 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România este zi de sărbătoare națională.

Administrația Prezidențială arată, într-un comunicat, că legea promulgată are o semnificație deosebită, aceea de marcare a acestui moment important din istoria României.

http://alba24.ro/27-martie-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania-este-sarbatoare-nationala-presedintele-iohannis-a-semnat-decretul-555812.html

 

 1. ”Bistrița e fruntea” la 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România

În Parcul Eroilor din Bistriţa câteva zeci de tineri bistriţeni s-au întâlnit pentru a sărbători prin cântec şi poezie 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, ziua de 27 martie fiiind declarată sărbătoare națională.

http://www.timponline.ro/bistrita-fruntea-99-unirea-basarabiei-romania/

 

 1. Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită la liceul românesc din Tiraspol

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a sărbătorit luni Ziua Unirii Basarabiei cu România.

http://infoprut.ro/46827-foto-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania-sarbatorita-la-liceul-romanesc-din-tiraspol.html

 

 1. Comunicat de presă – Deputat PMP Constantin Codreanu

Astfel, s-au desfășurat două conferințe tematice, prima fiind organizată de Grupul parlamentar PMP, ‘ReUnirea — Proiect de țară’, iar a doua de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. La aceste evenimente au participat deputați, senatori, funcționari publici, academicieni, reprezentanți din sectorul civic, dar și studenți.

http://www.agerpres.ro/comunicate/2017/03/28/comunicat-de-presa-deputat-pmp-constantin-codreanu-12-47-31

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ