Înnobilați-vă viața cu idealul Unirii!

0
143
  1. Înnobilați-vă viața cu idealul Unirii!

Un om al naturii, un om al fotografiei, un om al Patriei. Astfel, este cunoscut ecologistul Alecu Reniță. Puțini știu ce se ascunde după obiectivul aparatului de fotografiat al lui Alecu Reniță, care imortalizează cele mai frumoase peisaje ale naturii. Puțini știu despre omul care și-a jertfit cei mai frumoși ani din viață pe altarul naturii, de aceea în interviul ce urmează veți afla despre un alt Alecu Reniță, deputat în primul Parlament care a trecut prin GULAG-ul sovietic și un luptător pentru idealul re-Unirii.

http://www.timpul.md/articol/innobilai-va-viaa-cu-idealul-unirii-106148.html

 

  1. Limba română are viitor în Găgăuzia

Reprezentanții minorităților etnice care locuiesc în Republica Moldova au început să fie din ce în ce mai atrași de limba română, existând o tendință pozitivă în rândul alolingvilor de a învăța limba de stat a țării în care locuiesc.

http://moldnova.eu/ro/limba-romana-viitor-gagauzia-13887.html/

 

  1. Ziua Unirii Basarabiei cu România ar putea deveni sărbătoare naţională şi la Chişinău

Exemplul Parlamentului de la Bucureşti de a declara ziua de 27 martie, sărbătoare naţională – Ziua Unirii Basarabiei cu România, este preluat şi de Chişinău. Fracţiunea Partidului Liberal din Moldova a înregistrat în Parlament joi, 16 martie, o iniţiativă legislativă în acest sens.
Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, autorii iniţiativei legislative propun inclusiv modificarea Codului Muncii, ca data de 27 martie să fie declarată zi de odihnă. „În după-amiaza zilei de 27 martie 1918, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, s-a deschis şedinţa Sfatului Ţării pentru adoptarea Unirii. În acest fel, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România, acesta constituind unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria spaţiului românesc. Astfel, Actul Unirii, consfinţit în 1920 de Marile Puteri stipulează: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa România”, se arată în textul de motivare a iniţiativei.

http://adevarul.ro/moldova/politica/ziua-unirii-basarabiei-romania-putea-deveni-sarbatoare-nationala-chisinau-1_58caa1385ab6550cb86377e2/index.html

 

  1. Vlad Țurcanu: În 25 de ani de independență, subiectul Unirii din 1918 a fost marginalizat de către politicieni

Declararea zilei de 27 martie, când se marchează Unirea Basarabiei cu România, drept Zi Națională, este o decizie importantă și pentru noi, dar și pentru România, a remarcat comentatorul politic Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de vârf de la Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

În opinia analistului, în acest fel se atrage atenția cetățenilor români asupra rolului Basarabiei în procesul de constituire a României Mari și vor fi evocate figurile politice basarabene din acea perioadă.

În Republica Moldova la ora actuală probabil nu este posibilă preluarea acestei inițiative, știindu-se care e configurația politică actuală, a subliniat Vlad Țurcanu.

„Doar nu vă imaginați că Artur Reșetnikov, membru al coaliței pro-europene, ar vota pentru ca ziua de 27 martie să devină sărbătoare națională și în Republica Moldova?

În toți acești 25 de ani de la declararea Independenței subiectul Unirii din 1918 a fost marginalizat de către clasa politică. Sunt mai multe motive. Unirea de la 1918 nu a fosr realizată de jandarmul român ponegrit de către sovietici, ulterior de ruși, ci de basarabenii înșiși”, a declarat Vlad Țurcanu.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24284-2017-03-16-10-41-40.html

 

  1. Conducerea PLR s-a întâlnit la București cu președintele Senatului României. Curând va fi semnat un acord de colaborare

Conducerea Partidului Liberal Reformator din Republica Moldova a avut miercuri, 15 martie o întâlnire cu președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu și copreședintele partidului Alianța Liberalilor și Democraților din România.

Conducerea PLR a fost reprezentată de Ion Hadârcă, președintele PLR, Senator în Parlamentul României, Oleg Bodrug, copreședinte PLR, Tatiana Potâng, vicepreședinte PLR, Valeriu Săhărneanu membru al Biroului Permanent PLR.

Întâlnirea dintre cele două partide a avut loc la București, iar în debutul întâlnirii, părțile au remarcat finalizarea cu succes a colaborării fără precedent în relațiile dintre formațiuni politice de pe ambele maluri ale Prutului.

http://unimedia.info/stiri/conducerea-plr-s-a-intalnit-la-bucuresti-cu-presedintele-senatului-romaniei–curand-va-fi-semnat-un-acord-de-colaborare-129748.html

 

  1. Petrișor Peiu: UN RĂZBOI INFORMAȚIONAL CÂȘTIGAT? MITURILE FONDATOARE ALE REPUBLICII MOLDOVA – MANAGEMENTUL PERCEPȚIEI

A fost, așadar, eliberată pe piață marca „Republica Moldova”, uneori deliberat numită simplu „Moldova”, cu scopul de a dezvolta o mitologie națională bazată pe un paralelism intuitiv cu cele comune altor state-națiuni europene.

În prezenta expunere mi-am propus să analizez această marcă și elementele componente pentru a putea descompune mitologia „identității moldoveniste”, mitologie destinată de către creatorii săi să întrețină războiul informațional continuu dus pentru justificarea existenței unui „stat al echilibrelor între est și vest”; mitologie care să marcheze definitiv delimitarea de mitologia identității românești (cealaltă alternativă din statul respectiv) sau de mitologia apartenenței la spațiul rusesc lărgit.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24283-2017-03-16-10-39-22.html

 

  1. Banca Mondială va acorda suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice

Banca Mondială își reiterează disponibilitatea de a acorda tot suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice a țării şi îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. O declarație în acest sens a fost făcută de Satu Kahkonen, director regional al Grupului Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

http://www.interlic.md/2017-03-15/banca-mondiala-va-acorda-suportul-republicii-moldova-in-consolidarea-securita-ii-energetice-47945.html

 

  1. Dodon solicită Guvernului înlocuirea Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei în instituţiile de învăţământ: Impiedică consolidarea statalităţii

„În cei 25 de ani de existenţă a Republicii Moldova ca stat independent, nouă, cetăţenilor acestei ţări, ni se impune o concepţie ce nu recunoaşte poporul moldovenesc şi statalitatea lui. Începând cu 1991, istoria noastră este mistificată şi înlocuită. Toate guvernele din Republica Moldova concesionând statului vecin, România, realizarea politicilor umanitare”, se arată în scrisoare peşedintelui ţării. Potrivit lui, menţinerea în curricula şcolară a disciplinei Istoria Românilor creează un şir de impedimente în ceea ce priveşte consolidarea statalităţii Republicii Moldova.

http://adevarul.ro/moldova/politica/dodon-solicita-guvernului-inlocuirea-istoriei-romanilor-istoria-moldovei-institutiule-invatamant-impiedica-consolidarea-statalitatii-1_58ca5bb05ab6550cb8617ed4/index.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ