Instituţiile din Moldova se află în pregătiri pentru lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE

0
64

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi o şedinţă privind pregătirea instituţiilor statului pentru discuţii exploratorii cu membrii Misiunii Comisiei Europene pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize.

Misiunea se va afla în Republica Moldova în perioada 1-3 martie, 2010, informează MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al Guvernului.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a făcut o prezentare a stadiului de pregătire a instituţiilor Republicii Moldova pentru lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, s-a vorbit despre migraţia ilegală şi modalităţile de contracarare a acestui fenomen, inclusiv prin securizarea frontierelor.

„Este necesar să dovedim că sîntem gata să realizăm toate cerinţele Comisiei Europene pentru ca într-o perioadă previzibilă cetăţenii Republicii Moldova să poată circula în spaţiul european fără vize”, a precizat vicepremierul.

În cadrul şedinţei, s-a discutat despre experienţa ţărilor balcanice, care au obţinut în termeni reduşi liberalizarea regimului de vize, după implementarea condiţiilor tehnice solicitate de Comisia Europeană.

În context, Premierul a spus că Republica Moldova se angajează să accelereze implementarea condiţiilor tehnice ale Comisiei Europene, ceea ce va permite Republici Moldova să ajungă la un regim liberalizat de vize într-o perioadă mai scurtă.

Prim-ministrul Vlad Filat a cerut maximă responsabilitate din partea tuturor instituţiilor de care depinde lansarea dialogului cu Comisia Europeană privind liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, Premierul a solicitat evaluarea cadrului legislativ şi ajustarea acestuia în conformitate cu standardele europene.

„Integrarea europeană şi libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul european sînt obiective prioritare ale Guvernului şi trebuie să depunem toate eforturile pentru a le realiza. De modul în care vom acţiona depinde cît de rapid cetăţenii noştri vor obţine dreptul de a circula liber în statele europene”, a precizat Premierul.

Vlad Filat a subliniat importanţa asigurării cu paşapoarte biometrice a cetăţenilor Republicii Moldova, condiţie obligatorie pentru circulaţia liberă în spaţiul european.

Sursa: Moldpres

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ