Întâlnire cu realitatea franceză la cinema

0
69

În cadrul Zilelor Francofoniei, Alianţa Franceză organizează, la Chişinău şi în alte centre culturale (la Cahul, luni, 26 martie; la Ungheni, marţi, 27, şi la Bălţi, joi, 29 martie) Festivalul Filmului Francofon, ediţia a VIII-a.

Cinefililor li se propune, între 22 şi 31 martie 2007, o panoramă vastă a cinematografiei franceze, aşa cum se prezintă aceasta la ora actuală – dinamică, diversă, provocatoare – în 10 lungmetraje şi 30 de proiecţii. Avem şansa întâlnirilor generoase cu cineaşti în vogă, cu valoroşi actori de cinema, de la Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Sabine Azema, Charlotte Rampling şi Michel Piccoli la Sergi Lopez, Romain Duris, Isabelle Carre, Charlotte Gainsbourg şi Emmanuelle Devos. În programul temeinic construit, parcă expre pentru realităţile noastre, s-a optat� pentru comedie, clasică şi muzicală (Patru stele de Christian Vincent cu Isabelle Carre, Jose Garcia şi Francois Cluzet; Să pictăm sau să facem dragoste, de Arnaud şi Jean-Marie Larrieu cu Daniel Auteuil, Sabine Azema, Sergi Lopez şi Amira Casar; Surprize la Palatul regal de Valerie Lemercier; cu Lambert Wilson şi Catherine Deneuve; Grădinile în toamnă de Otar Ioseliani, cu Severin Blanchet, Jacynthe Jacquet şi Michel Piccoli). Figurează pe afiş drame precum Să bată inima mea s-a oprit de Jacques Audiard cu Romain Duris şi thrillerul singular şi controversat ce-a deschis, în 2005, Festivalul de la Cannes– Lemming de Dominique Moll cu Laurent Lucas, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling şi Andre Dussolier, o istorie stranie pornind de la un mic rozător care, spune legenda, are tendinţa să se sinucidă.

Nu rataţi şansa de a vedea filme francofone în condiţii optime, pe ecrane moderne – la cinematografele Patria centru (biletele pot fi ridicate, gratuit, la casele cinematografului) şi la Gaudeamus (intrare liberă, în limita locurilor disponibile). Filmele vor fi proiectate cu precădere în versiune originală, subtitrate în română sau rusă.

Larisa Turea, critic de artă

sursa:http://www.jurnal.md/article/2855/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ